bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Horváth Olivér --

felhasználói adatlapja

Horváth Olivér által feltöltött cikkek:

Mesterlemez
Macskássy Gyula: A kiskakas gyémánt félkrajcárja és más mesék (kétnyelvű DVD kiadás)
"Didaktikus...", "moralizáló...", méri a retorikai megelőző csapásokat Macskássy Gyula rajzfilmjeire a Magyar Nemzeti Digitális Archívum blogja, hogy aztán persze megcáfolja őket: Macskássy hősei talmi csillogás helyett örök értékeket képviselnek, nem gügyögnek, nem prüntyögnek, nem celebek, nem sztárocskák. A lelkesedés érthető, hiszen a mostmegjelent Macskássy-DVD a MaNDA saját kiadványa. A hatalmas életmű első válogatáslemezének Örökmozgó-beli bemutatóján jártunk.
Életek és vécésnénik
Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, Budapest (Uránia Nemzeti Filmszínház, 2011. 11. 23-30.)
Régen minden súlyos volt, üzente az Anilogue egyik filmje, számos társával együtt bizonyítva: sok minden az animációtól sem válik súlytalanabbá. Kései gondolatok a fesztiválról, sok csirkével, macskával, sünnel és traumával.
Elrajzolt dolgok – Interjú M. Tóth Gézával
Mi van és mi nincs rendben a magyar animációban; mire lehet jó és mitől lenne jobb? M. Tóth Géza animációs rendezővel, a KEDD Stúdió vezetőjével, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Tanárával az Animáció Világnapja alkalmából beszélgettünk.
Segítő kéz – Kedd Kino filmklub
2011. szeptember 13.
Bár a mondás szerint temetni tudunk, megeshet, hogy még egy temetkezési vállalat is elutasítja szponzorációs kérelmünket, tudhattuk meg Rofusz Ferenctől új filmje, a bölcső-sír témájú Ticket vetítése kapcsán, a Kedd Kino filmklub első alkalmán. Olyan mondás is van, hogy az élet a legjobb rendező, az viszont biztos, hogy a halál a legrosszabb: az egyik vetített film, az Arany Pálma-díjas Moto Perpetuo rendezője, Vajda Béla, a tragikomikus anekdotákkal tűzdelt délután másnapján elhunyt. A beszámolót az ő emlékének ajánljuk.
Elviselhetetlen könnyűség – Égi rovar a tag-felhők fölött
Artner Iván és Barcs Miklós: Égi rovar
Aki három kérdésre nem tud válaszolni, kilökjük az űrhajóból. Kiváló koncepció a valóságshow-k következő generációjához, ám Artner Iván és Barcs Miklós filmjében, a MIR nem publikus videóüzeneteiből összevágott Égi rovarban valóban elhangzik, az űrhajósok közti tréfálkozásként. Talán.
Gomba a krumplilevesben
Kedvcsináló a pszichedelikus szociográfiához
Nehéz zavarba ejtőbb animációs filmet elképzelni Kovásznai György Habfürdő című 1979-es alkotásánál, amelyben a felülmúlhatatlan vizuális és zenei orgia az igazi magyar gagyizmussal, a vérfagyasztó emberismeret pedig a kádárista kispolgárság-kritikával keveredik. Milyen az, ha egy okleveles kirakatrendező széteső pszichéje testet ölt? Milyen az, amikor egy film huszonöt évvel megelőzi a korát?
Tartalom és formalin
Damien Hirsttől a Szaddam-imázsig: David Černý mű- és társadalomkritikája
Miért tette David Černý az alsónadrágra vetkőztetett, megkötözött Szaddam Husszein szobrát egy hosszúkás akváriumba? A művész válasza rövid: „érdekesnek találtam a testét”. Mondhatjuk, Dalí is azzal indokolta Hitler-mániáját, hogy felizgatja a Führer húsába vájódó vállszíj – ez esetben azonban nem érhetjük be ennyivel.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés