bezár
 

gyerek

2017. 12. 12.
Van, akit fel lehetne fedezni
Kovács Eszter, a Pagony és a Tilos az Á Könyvek tulajdonosa az év könyveiről
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Van, akit fel lehetne fedezni Karácsony előtt szerettük volna megtudni, neves szerzőink, irodalomkritikusaink, kiadóink milyen könyveket szerettek, milyen helyekre járnak legszívesebben, melyik a kedvenc borítójuk, és így tovább.   

PRAE.HU: Mi volt 2017 nagy könyve számodra a magyar irodalomban és a világirodalmiak közül?

Nekem az utóbbi idők talán legnagyobb könyvélménye volt Tompa Andreától a Fejtől s lábtól, ezért nagyon vártam az Omertát – és nem is csalódtam benne, nagyon szerettem. Gyerekkönyvből Paulon Viktória Kisrigók című könyvét tartom nagyon fontosnak, ifjúságiból a Szívlapát antológiát (bocsánat a hazabeszélésért), szerkesztőként pedig nagyon érdekes volt olvasnom Márványi Judit életútját. De nem olvastam még Bolanót, Knausgardot, az új Totth Benedeket vagy a Világló részleteket sem – tervbe vannak véve, ki vannak készítve, de az az igazság, hogy mostanában nagyon értékelem, ha valami rövid. (És rövidet nem is mondtam, akkor gyorsan mondok: mindent szeretek, ami Tóth Krisztina.)

PRAE.HU: Melyik irodalmi program volt idén a legizgalmasabb? Van-e kedvenc irodalmi helyed? (Akár beülős-valóságos, akár virtuális?)

Örülök, hogy van Magvető Café! És ha egy programot kell kiemelni, akkor egy olyat fogok, amin én nem is voltam ott, csak a családom, de annyit beszéltek róla, és akkora hatással volt rájuk, hogy sajnálom, hogy én kimaradtam belőle: Kántor Péter verseskötetének a bemutatója.

PRAE.HU: Milyen folyóiratokat, lapokat, blogokat olvastál idén?

Leggyakrabban a Könyvesblogot olvasom (online is, nyomtatva is), és viszonylag rendszeresen a prae-t, a literát, a tiszatáj online-t. Nyomtatott folyóiratból idén a Hévíz volt a kezemben legtöbbször.

PRAE.HU: Milyen szerzőt hoznál Magyarországra?

Murakami Harukinak egész biztosan nagy sikere lenne (amúgy Daniel Kehlmannt mondtam volna, de őt már nem kell mondanom, milyen jó!). Gyerekkönyvesként Julia Donaldsont szeretnénk nagyon Magyarországra hívni, ez nem is csak vágy, hanem konkrétan próbálkozunk vele, egyelőre sajnos sikertelenül.

PRAE.HU: Milyen újrafelfedezésnek örülnél?

Lesznai Anna számomra nagy felfedezés volt, én azt hiszem, megérdemelné, hogy ne csak én fedezzem fel...

PRAE.HU: Volt idén kedvenc borítód?

Nem is egyes borítókat, hanem két könyvsorozatot emelnék ki: az egyik a Geopen kiadó világirodalmi sorozata, Hitka Viktória tervezésében, a másik a Helikon Zsebkönyvek, Szabó Levente munkája. Még egy hazabeszélés: Szabó Borbála Nincsenapám, seanyám ifjúsági regényének borítóját Orosz István készítette, és egyszerűen zseniális. (Közben eszmélek, az egy 2016-os könyv. Akkor is.)

PRAE.HU: Mi volt szerinted a legjobb illusztráció?

Nagyon sok jó volt, és van, itt biztos nem tudok legjobbat mondani, de most mondok négy férfiembert: Baranyai B András, Dániel András, Herbszt László, Nagy Norbert. Minden, amit csinálnak, kiváló.

PRAE.HU: Milyen magyar és külföldi szerzőt ültetnél egymás mellé? Miért épp őket?

Berg Juditot és J. K. Rowlingot nagyon szívesen összehoznám, szerintem hasonló karakterek, elképesztő izgalmas lenne kettejük között egy beszélgetés.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).

-- Boczán Bea --


További írások a rovatból

gyerek

Az emlékeink nélkül nem leszünk semmik Az emlékeink nélkül nem leszünk semmik
Kolozsi László: A Hold emlékei, Pagony, 2021
gyerek

Testkontaktus és babageometria Testkontaktus és babageometria
Folytatódik az IGYIC Vadlazac műhelye
Interjú Annemarie Bon gyerekkönyvíróval
gyerek

Szülinapi Pagonyfeszt
20 éves a Pagony

Más művészeti ágakról

építészet

Gyárépületből kreatív műhely Gyárépületből kreatív műhely
Megalakult a Goldberger-kollektíva
irodalom

Szobor helyett hús-vér ember Szobor helyett hús-vér ember
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 7. nap
Interjú Gábor Bencével, a Volt egyszer egy képregény alkotójával
irodalom

Csak az tudok lenni, ahogy megszólalok Csak az tudok lenni, ahogy megszólalok
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 6. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés