bezár
 

zene

2017. 12. 30.
Don Giovanni a Társaskörben
Az Á la cARTe társulat operafilmsorozatának zenei bemutatója
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Don Giovanni a Társaskörben Az Á la cARTe 10 részes operafilm-sorozat elkészítését tervezi Mozart Don Giovannijából. A produkció előkészítése, a támogatók felkutatása elkezdődött, s 2018 január 11-én este 19 órakor az Óbudai Társaskörben a Budapesti Vonósok közreműködésével zenei bemutatóra kerül sor.

A társulat az alábbiakat fogalmazza meg a sorozat kapcsán.

A Don Giovanni egy ma működő társulat számára, mint az Á la cARTe, azért érdekes, mert fontos, generációs problémát hordoz. Sokak számára ijesztő a művészélet szabadsága, ezért elítélik. Mozart is küzdött a konzervatívokkal, az apjával, a felsőbb körökkel, az idősebb generáció szűk látókörével, de saját művészi eszközeivel harcolt ellenük. A mi olvasatunkban DG nem csak női trófeákat gyűjt, cselekedetei és az opera történései mögött jóval többet sejtünk, egy korokon átívelő alkotóművészi értékrendet. Mi, művészek nem hagyhatjuk, hogy a szűk látókör, a zárt világban létező műkedvelők, sznobok lerántsanak magukkal, hanem tekintsük feladatunknak az ő felemelésüket, érzékeik élesítését a jóra, a minőségire. Fedezzük fel minden emberben, ahogy Don Giovanni felfedezi a nőkben, az egyedit, az érzékit, a nyitott lelket, a megmenthetőt.

Az opera közönsége fogy, a koncertlátogatók teherbírása csökken, újdonságot, vagy merészet mutatni opera színpadon kevesen mernek, ez világszintű probléma.

Az Á la cARTe társulat Don Giovannija egy tíz részes operafilm-sorozat, melynek epizódjai egyenként 15-20 percesek lesznek, s melyek terveink szerint 2018 nyarától lesznek megtekinthetők a legnagyobb videómegosztó oldalon.

Ennek praktikumát felesleges magyarázni, egy izgalmas zenés filmsorozat egy részét otthon megnézni végtelenül egyszerű, míg egy 3 órás operát koncertteremben végig hallgatni nem az. A szándékunk felhívni a figyelmet arra, hogy ez a műfaj nem muzeális érték, hanem ma is életképes, teljes értékű kikapcsolódás, feltöltődés, érzelmi gyarapodás.

Szereplők: Laborfalvy-Soós Béla, Philipp György, Najbauer Lóránt, Denk Viktória, Varga Donát, Ádám Zsuzsanna, Bojtos Luca, Bánky Mátyás. Rendező: Szabó Szonja és Philipp György. Alkotó munkatársak: Szokos Augusztin, Veres Borcsi, Laufer Szilvia. Külön Köszönet Pálinkás Márton, Big Fish Hostel

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
Recenzió Ábrahám Márta: Chaconne-kézikönyvéről

Más művészeti ágakról

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés