bezár
 

színház

2018. 01. 12.
A varieté újjászületése Budapesten
XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
A XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál városszerte várja programjaival a klasszikus-és újcirkuszi, valamint a hozzájuk kapcsolódó társművészetek kedvelőit. Január 11-én a Várkert Bazár adott otthont a Várkert Varietének, melyben a hazánkban az utóbbi két évtizedben méltánytalanul elhanyagolt varietéműsorok produkciói elevenedtek meg.

A cirkusz és a varieték világa mindig összefonódott, Budapesten is számtalan ilyen hely létezett – Maxim Varieté, Savoy, Kék Macska, Béke Orpheum, Keringő, Nirvána bár, Tavasz bár –, ahol a hazai és nemzetközi cirkuszi szakma krémje szórakoztatta a közönséget. A zenés, táncos, énekes, bűvész, komikus és artista produkciók tőlünk nyugatabbra még mindig nagy sikerrel és teltházzal mennek, de sajnos hazánkban ez a műfaj kikopni látszott. Ezt a minőségi és könnyed szórakozási lehetőséget elevenítette fel, hozta vissza csupa díjnyertes művésszel Vásárhelyi István, az est szellemi atyja és producere. 

Szkéné színház

A teltházas műsor házigazdájának szerepére Kőhalmi Ferenc bűvész, a Bűvész Európa Bajnokság bronzérmese tökéletes választásnak bizonyult, mert nemcsak a közönséget bevonó bűvésztrükkjei, hanem frappáns és humoros átvezető szövegei is már önmagukban kitöltöttek volna egy remek egész estés műsort, amire bármikor beülnék.

Galambos Ferenc

Galambos Ferenc, a Bűvész Világbajnokság III. helyezettje mikromágiával, vagyis a közeli apró trükkök varázsával ejtette ámulatba a nézőket, akik még fel sem ocsúdtak, de máris egy elképesztően pörgős produkcióval termett a színpadon Rob Alton, a Cirque du Soleil artistája, aki nem mellesleg BMX flatland világbajnok is. A vagány és laza akrobatikus elemekkel tűzdelt, BMX biciklivel végrehajtott produkció után Kőhalmi Ferenc a közönség bevonásával szórakoztatott kártyatrükkjeivel.

Ami ezután következett, azt nehéz szavakba önteni, mert a Grand Prix-díjas Méhes Csabát egyszerűen látni kell! A komikus és pantomimművész Die Forelle – A pisztrángötös című etűdjét adta elő. Nem szeretnék nagy szavakkal dobálózni, de alakítása a mozgás- és az előadó-művészet csúcsa volt. Előadásában nemcsak effektezésre, de éneklésre is használta a hangját, mimikája, tánc- és zongoratudása mellett mesteri szintre fejlesztett, pantomimra épülő mozgását a publikum rengeteg nevetéssel és véget nem érő tapssal hálálta meg.

Méhes Csaba

A szünet után a Richter és az Eötvös cirkuszi dinasztiák tagjai, Sebastian és Krisztina quick change dance, vagyis gyorsöltöző produkciójukkal kápráztatták el a közönséget, amelyért az International Circusfestival Ensedei-n Bronz-díjjal jutalmazták őket. A cirkuszokban megszokott varázslatos levegőszámról, pedig a Cirque du Demain Special Prize-díjas artistája, Andrea Alton gondoskodott.

Galambos Ferenc minden fellépésén megtanít egy trükköt a közönségnek, amely ezúttal egy kötéltrükk volt, majd egy indiai homoktrükkel igézte meg az álmélkodó nézőket. Utána ismét Méhes Csaba lépett színpadra, ezúttal egy fakír szerepében, hogy a pantomim-tradíciók eszköztárát használva bemutassa – és ugyanakkor ki is karikírozza – a fakírok trükkjeit.

Rob Alton

A következő produkcióban megelevenedtek az aranytestű titánok a Bronz Bohóc-díjas Golden Power erőemelő duónak köszönhetően. Látványos produkciójuk a cirkuszművészetre jellemző erőn, kitartáson, bizalmon és összefogáson alapult.

A rendkívül szórakoztató est a karmesterré avanzsált Méhes Csabával zárult, aki a közönséget próbálta szimfonikus tapszenekarrá alakítani.

Remélem, hogy hazánkban ismét rendszeresen lesznek a színház és a cirkuszművészet között helyet foglaló varieté műsorok, mert ilyen minőségi, laza és könnyed szórakozásban rég volt részem.

Fotók: Vámos Zoltán (Fővárosi Nagycirkusz)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Szekáry Zsuzsanna --


További írások a rovatból

színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
színház

A közös teherviselés abszurd musicalje A közös teherviselés abszurd musicalje
Minden negyedik a Radnóti Tesla Laborjában
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, első nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, első nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You
színház

Ki lakik a paraván mögött? Ki lakik a paraván mögött?
Székely Andrea bábrendezővel beszélgettünk

Más művészeti ágakról

8. Budapest International Documentary Festival
gyerek

Lépesméz, zseléprint és papírszív Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről
gyerek

Vidéki James Bond szeretetlukakkkal Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Interjú Adamik Zsolttal
irodalom

Égbolt-variációk Égbolt-variációk
Nagy Márta Júlia: Elígért lány, Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés