bezár
 

színház

2018. 01. 12.
A varieté újjászületése Budapesten
XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
A XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál városszerte várja programjaival a klasszikus-és újcirkuszi, valamint a hozzájuk kapcsolódó társművészetek kedvelőit. Január 11-én a Várkert Bazár adott otthont a Várkert Varietének, melyben a hazánkban az utóbbi két évtizedben méltánytalanul elhanyagolt varietéműsorok produkciói elevenedtek meg.

A cirkusz és a varieték világa mindig összefonódott, Budapesten is számtalan ilyen hely létezett – Maxim Varieté, Savoy, Kék Macska, Béke Orpheum, Keringő, Nirvána bár, Tavasz bár –, ahol a hazai és nemzetközi cirkuszi szakma krémje szórakoztatta a közönséget. A zenés, táncos, énekes, bűvész, komikus és artista produkciók tőlünk nyugatabbra még mindig nagy sikerrel és teltházzal mennek, de sajnos hazánkban ez a műfaj kikopni látszott. Ezt a minőségi és könnyed szórakozási lehetőséget elevenítette fel, hozta vissza csupa díjnyertes művésszel Vásárhelyi István, az est szellemi atyja és producere. 

Szkéné színház

A teltházas műsor házigazdájának szerepére Kőhalmi Ferenc bűvész, a Bűvész Európa Bajnokság bronzérmese tökéletes választásnak bizonyult, mert nemcsak a közönséget bevonó bűvésztrükkjei, hanem frappáns és humoros átvezető szövegei is már önmagukban kitöltöttek volna egy remek egész estés műsort, amire bármikor beülnék.

Galambos Ferenc

Galambos Ferenc, a Bűvész Világbajnokság III. helyezettje mikromágiával, vagyis a közeli apró trükkök varázsával ejtette ámulatba a nézőket, akik még fel sem ocsúdtak, de máris egy elképesztően pörgős produkcióval termett a színpadon Rob Alton, a Cirque du Soleil artistája, aki nem mellesleg BMX flatland világbajnok is. A vagány és laza akrobatikus elemekkel tűzdelt, BMX biciklivel végrehajtott produkció után Kőhalmi Ferenc a közönség bevonásával szórakoztatott kártyatrükkjeivel.

Ami ezután következett, azt nehéz szavakba önteni, mert a Grand Prix-díjas Méhes Csabát egyszerűen látni kell! A komikus és pantomimművész Die Forelle – A pisztrángötös című etűdjét adta elő. Nem szeretnék nagy szavakkal dobálózni, de alakítása a mozgás- és az előadó-művészet csúcsa volt. Előadásában nemcsak effektezésre, de éneklésre is használta a hangját, mimikája, tánc- és zongoratudása mellett mesteri szintre fejlesztett, pantomimra épülő mozgását a publikum rengeteg nevetéssel és véget nem érő tapssal hálálta meg.

Méhes Csaba

A szünet után a Richter és az Eötvös cirkuszi dinasztiák tagjai, Sebastian és Krisztina quick change dance, vagyis gyorsöltöző produkciójukkal kápráztatták el a közönséget, amelyért az International Circusfestival Ensedei-n Bronz-díjjal jutalmazták őket. A cirkuszokban megszokott varázslatos levegőszámról, pedig a Cirque du Demain Special Prize-díjas artistája, Andrea Alton gondoskodott.

Galambos Ferenc minden fellépésén megtanít egy trükköt a közönségnek, amely ezúttal egy kötéltrükk volt, majd egy indiai homoktrükkel igézte meg az álmélkodó nézőket. Utána ismét Méhes Csaba lépett színpadra, ezúttal egy fakír szerepében, hogy a pantomim-tradíciók eszköztárát használva bemutassa – és ugyanakkor ki is karikírozza – a fakírok trükkjeit.

Rob Alton

A következő produkcióban megelevenedtek az aranytestű titánok a Bronz Bohóc-díjas Golden Power erőemelő duónak köszönhetően. Látványos produkciójuk a cirkuszművészetre jellemző erőn, kitartáson, bizalmon és összefogáson alapult.

A rendkívül szórakoztató est a karmesterré avanzsált Méhes Csabával zárult, aki a közönséget próbálta szimfonikus tapszenekarrá alakítani.

Remélem, hogy hazánkban ismét rendszeresen lesznek a színház és a cirkuszművészet között helyet foglaló varieté műsorok, mert ilyen minőségi, laza és könnyed szórakozásban rég volt részem.

Fotók: Vámos Zoltán (Fővárosi Nagycirkusz)

nyomtat

Szerzők

-- Szekáry Zsuzsanna --


További írások a rovatból

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
John a Latinovitsban

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés