bezár
 

gyerek

2018. 02. 16.
Harminc csapat a második ESTÖRI középdöntőjében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harminc csapat a második ESTÖRI középdöntőjében Két napon át, február 20-án és 21-én rendezik meg a második ESTÖRI Kreatív Történelmi verseny középdöntőjét Budapesten. Harminc középiskolai, kilencedikes és tizedik osztályos csapat mérheti össze tudását a második fordulóban a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának dísztermében. Február 21-én előreláthatóan 17.30-kor Live Stream segítségével jelentik be a döntős csapatok névsorát. Elindult az ESTÖRI Junior kreatív alkotói verseny is, ahol március 1-ig várják az általános iskolások jelentkezését.

Tizennégy vidéki, két határon túli, valamint hat budapesti középiskola összesen harminc, három fős csapatának – kilencedik és tizedik osztályos diákok – vetélkedésével folytatódik februárban az ausztriai székhelyű Esterházy Magánalapítvány szervezésében idén másodszorra kiírt országos kreatív történelmi verseny. A vetélkedés témája ebben a tanévben a Barokk ünnepek a 18. században – Vendégségben az
Esterházyaknál. 

A verseny struktúrája hasonló a tavalyihoz, a jelentkezők az első fordulóban egy időzáras online kvíz feladatsort oldottak meg, Instagram-os csapatképet készítettek és illusztrált esszét írtak. A középdöntőbe bekerült csapatoknak megadott határidőre szakmai prezentációval és kreatív videóval kell készülniük, amit aztán a versenyen mutatnak be. A videómunkák az ESTÖRI Youtube csatornáján lesznek megtekinthetők a #ESTÖRI valamint a csapatok nevét tartalmazó #-gel.

A verseny kiírója, a kismartoni (Eisenstadt) székhelyű Esterházy Magánalapítvány célja, hogy a fiatalok önálló ismeretszerzés, kutatás segítségével és a koruknak megfelelő digitális eszközökkel és ismeretekkel oldják meg a háromfordulós verseny feladatait. A Magánalapítvány emellett kiemelt feladatának tekinti a fiatalok ösztönzését kreativitásuk kibontakoztatására. A feladatsorokat az alapítvány delegáltjaiból és történelemtanárokból álló versenybizottság állítja össze.

A sajtónyilvános középdöntő mindkét nap 10 órakor kezdődik és előreláthatólag 17 óráig tart. A második nap estéjén a versenybizottság a Facebook-on Live Stream segítségével hirdeti ki az április 18-i döntőbe továbbjutó csapatokat. A döntőt a kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében rendezik meg.

A versenyt ESTÖRI-JUNIOR néven idéntől kiterjesztik a 8-15 éves korosztályra is. Március 1-ig jelentkezhetnek azok a diákok, akiket tanáraik beneveznek a kreatív rajz-, képregény- és makett- készítési versenyre. Az egyes kategóriák kiírása szerint vagy két megadott anekdotát kell rajzban, illetve képregényben visszaadni vagy pedig bármely Esterházy történelmi épület makettjét megépíteni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Interjú Somfai Annával
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés