bezár
 

gyerek

2018. 03. 22.
Miért alszik valaki pulcsiban?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Március 14-én a Magvető Café megtelt az érdeklődőkkel, akik egy nagyon fiatal szerző, Bencze Blanka első könyvének a bemutatójára érkeztek. Az írót a kötet szerkesztője, valamint Bánki Beni, fiatal költő kérdezte a könyv létrejöttéről.

A bemutató elején Bánki Beni röviden elmesélte, miről is szól a Pulcsiban alszom. A történet fókuszában Málna áll, aki rajtakapja a barátját a legjobb barátnőjével, és ezt követően önpusztításba kezd. Elégedetlen a külsejével, romlani kezdenek a jegyei, romlik a közérzete, és már a környezete is felfigyel arra, hogy valami nincs rendben vele. Édesanyja elküldi pszichológushoz, ahol összetalálkozik új osztálytársával, Áronnal, akiről kiderül, hogy drogproblémákkal küzd. Noha kapcsolatuk nem indul jól, Áronnak mégis nagy szerepe lesz abban, hogy Málna állapota javulni kezd. A Pulcsiban alszom című kötetről el lehet mondani, hogy ifjúsági regény, de ugyanúgy egy könyv a szerelemről, az anorexiáról, az útkeresésről, a boldogság kereséséről. Bánki Beni arról kérdezte a szerzőt, mit mondana annak, aki ismeretlenül veszi kézbe a könyvet. Bencze Blanka rámutatott, hogy részben segítségként írta a könyvet azok számára, akik evészavarral küzdenek, valamint figyelemfelkeltés gyanánt, hogy például egy anorexiában szenvedő fiatal környezete még időben észlelje a problémát, és így esélye legyen a mielőbbi gyógyulásra.

Mi az, amiben újat tud mutatni a könyv, ha például a szerelmet mint témakör vesszük szemügyre a könyvben? – tette fel a kérdést Bánki Beni. Mindenféleképpen pozitív, hogy Málna nem megy vissza a volt barátjához, annak ellenére sem, hogy volt egy olyan pont, amikor erre lehetősége lett volna. Málna zárkózott személyiség, mégis nyitott a váltásra, akkor is, ha az nehezebbnek mutatkozik. Bencze Blanka arról is mesélt, nála hogyan működik az írás folyamata. Megtudhattuk, hogy még nincs kialakult technikája, hiszen ez volt az első terjedelmesebb szöveg, amit írt, de például bevett gyakorlattá vált, hogy ha egy gondolat megragadja, felírja valahová és később felhasználja az íráshoz. Bevallotta, hogy a szereplőkre nem nagyon figyelt írás közben, nem volt pontos ütemezés, ezért sokszor elkalandozott, és össze kellett rendezni újra a szálakat. Volt olyan verzió is, amelyben kétszer tavaszodott ki a történet szerint, ezért egyeztetni kellett az időt és a cselekményt.

Az, hogy kétszer tavaszodik ki egy történetben, a nagy szerzőkkel is megtörténik. Úgy lesz valakiből profi író, hogyha ezeket a bakikat és azok korrigálását végigcsinálja, és nem gondolja azt magáról, hogy ha az ő fejében működött az a dialógus, akkor az úgy jó és nem enged belőle, hanem hajlandó együtt gondolkodni – tette hozzá Csapody Kinga, a kötet szerkesztője.

Bánki Beni arról is kérdezett, hogy mennyire volt nehéz könnyed stílusban írni egy olyan súlyos pszichés betegségről, mint az anorexia, miközben megmaradt a téma komolysága is, és az is érdekelte, hogy mennyiben merítkezett Blanka a saját életéből.

A szerzőnek is van tapasztalata az evészavarról, ő is átélte az ezzel járó procedúrát. Azt akarta, hogy minél maibb, minél érthetőbb legyen a szöveg. Málna érzéseit és némileg a karakterét leszámítva teljesen fiktív a történet. A szereplőknek nincsen a valóságban megfelelőik. A szerző saját tapasztalatai főként Málna táplálkozással kapcsolatos gondolatain keresztül jelennek meg a regényben. Számos olyan kifejezést használ a könyvben, melyek az anorexiások körében használatosak, ezekről nagyon sokat olvasott előzetesen.

A könyvben a vegán életmód jelenik meg végső megoldásként. Bánki Benit az is érdekelte, hogy milyen más alternatíva létezik az anorexia problematikájára. Mindeniknek a saját útját kell megtalálnia, mely a szerző esetében a vegán életmód volt, melyet azóta is folytat, s amit a könyvben is bemutat.

Azok a gondolatok, melyek a könyv szereplőit foglalkoztatják, a mostani generáció gondolataira reflektálnak. Vajon az anorexia, ami egy komoly betegség, mennyire gyakori a fiatalok körében? – kérdezte Bánki Beni. Bencze Blanka szerint az evészavarok, testképzavarok nem kapnak elég figyelmet. A család, az osztálytársak vagy a barátok akár beszélgetéssel is segíteni tudnak, sőt, meg lehet előzni a táplálkozási zavar kialakulását, hiszen jól látható előjelei vannak, melyekre, ha figyelünk, visszafordítható a folyamat. Valóban létezik az az oldal, ahol diétázó lányok osztják meg a tapasztalataikat, melyet Málna naponta többször is meglátogat. Bencze Blanka saját tapasztalatai alapján elmondta, hogy egy evészavarban szenvedő fiatal hetek vagy akár napok alatt eljut arra a pontra, hogy a napja nagy részét kutatással tölti, melynek célja, hogy minél eredményesebben tudjon fogyni. Ezen az oldalon a tagok figyelemmel kísérhetik egymás fogyását, sőt, segítik egymást, mely nem igazi segítség, hiszen egyre rosszabb állapotba kerülnek, ezért nagyon félelmetes az egész.

A szerkesztő fontosnak tartja elmondani, hogy Blanka nem akarta megmondani a tutit. A vegán életmód sem egyetlen lehetséges kiútként jelenik meg a könyvben, hanem az egyik választható megoldásként. Hiszen nem egy életmódkönyvről, hanem egy regényről van szó, és ezért nem tesz nagy kijelentéseket az asztalra, és ugyanakkor ezért válhatott markánsabbá a szerelmi szál megjelenése.

Óriási bátorság kellett ahhoz, hogy ennyire fiatalon meg merjen írni valaki egy komplett könyvet. Bánki Beni arról kérdezte az írót, hogy nem félt-e a fogadtatástól. Bencze Blanka elmondta, hogy a kiadó és a szerkesztő rengeteget segítettek a könyv írása során. Amikor felkereste a kiadót, körülbelül a könyv felénél tartott, de már ekkor megmutatkozott, hogy van benne fantázia. Elkezdtek együtt gondolkodni, és kirajzolódott a Pulcsiban alszom nagy része. Aztán rengeteg csavar került a könyv második felébe is. Bencze Blanka azt is megosztotta a közönséggel, hogy a három főszereplő (Málna, Belián és Áron) jelleme kicsit megvan benne is. Belián meglehetősen külsőséges, Málna érzékeny, Áron pedig azt vallja, hogy belülről építkezzünk, és segít Málnának nyitni a világ felé színházzal, irodalommal, személetváltással.

Bencze Blankától megtudhattuk azt is, hogy következő könyvének témáját igyekszik olyan aktuális jelenségnek szentelni, ami megfigyelhető a mostani fiatalok életében. Még a Pulcsiban alszom előtt, idén februárban jelent meg a Szakítós című novellagyűjtemény, szintén a Menő Könyvek gondozásában, amelyben megjelenhetett Bencze Blanka novellája is, olyan neves írókkal együtt, mint Háy János, Szabó T. Anna, Garaczi László, Dragomán György stb., ami hatalmas megtiszteltetés volt számára. Elmondása szerint a jövőbeni írásai során törekedni fog arra, hogy a karakterek jobban ki legyenek dolgozva, akár úgy, hogy profilt hoz létre, így lehetősége lesz jobban megismerni őket, mielőtt belekezdene a történet megírásába. Bencze Blanka most az értettségi előtt áll, és bár leginkább a színház iránt érdeklődik, szeretné, ha továbbra is megmaradna az életében az írás.

A bemutató végén Dr. Babusa Bernadett evészavarokra specializálódott klinikai szakpszichológus osztotta meg tapasztalatait az evészavarral küzdő betegek kapcsán, így képet kaphattunk arról, hogy a mindennapokban milyen formákat ölt ez a betegség, melyek az árulkodó jelek, és miként lehet segíteni azon, aki már belekeveredett. Sajnos elég gyakori az evészavar megjelenése a fiatalok körében, annak ellenére, hogy nagyon jó prevenciós stratégiák vannak, és számtalan terápiás módszer létezik a kezelésére. Mégsem csökkent az evészavarok gyakorisága az elmúlt évtizedek során, mára már szinte népegészségügyi következményei vannak ennek a fajta zavarnak. Összességében azt lehet mondani, hogy az evészavar 1-4%-át érinti a populációnak, de van olyan közeg, melyben gyakrabban előfordul, például táncosok, balerinák körében, mivel nagy a nyomás rajuk, hogy el tudják érni és tartani tudják azt a súlyt, ami bizonyos táncmozdulatokhoz (például emelésekhez) szükséges. Ugyanakkor átlagos lányok is válhatnak evészavaros beteggé, melynek a kezdete lehet akár egy ártalmatlannak tűnő diéta. A tizenéves lányok több mint 40%-a életében egyszer már fogyókúrázott, ami nagyon súlyos mutató. 30%-uk pedig már többször is fogyókúrázott. A sikertelen diéták előjelei lehetnek az evészavarnak. Minél több sikertelen diétát folytat le az illető, annál hajlamosabb lesz arra, hogy aztán kialakul nála ez a betegség. A családnak nagy szerep jut abban, hogy fölismerjék ezt a zavart. Nem lehet hibáztatni a családot abban, hogy valakinél kialakul ez a betegség, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy a család támogatóként van jelen, és sokszor egy nagyon gondoskodó anya áll a háttérben. A család szeretne segíteni, ezért amikor a gyógyulásról van szó, azt szokták tanácsolni a 18 év alatti és a fiatal felnőttek esetében, hogy válasszák a családterápiát vagy a családi konzultációt. Egy tizenévesnek egyszerre három fő színtéren zajlik az élete, az iskolában, a baráti körben, valamint családi körben. Mivel általában az iskolát és a barátokat nem lehet a terápia helyszínére elvinni, a családtagok lesznek azok, akik nagy valószínűséggel segíteni fognak.

Blanka nagyon jól megragadta Málna karakterén keresztül azt az betegutat, amelyet az anorexiások be szoktak járni. Nem csak az jelenik meg, hogy a teste, a test súlya mennyire nyomasztja, hanem azt is nagyon jól leírta, hogy szociálisan mennyire izolálttá teszi az egyént ez a betegség. Megváltoztatja a kapcsolatát a barátokkal, elszigetelődik, az iskolai teljesítmény leromlik, és máshogy viszonyulnak a családtagokhoz is az evészavarban szenvedő emberek, tehát a betegség mindenféle kapcsolatrendszert átalakít, nemcsak magát a személyt. A könyv végén nyitott kérdésként marad az, hogy Málna meggyógyul vagy sem, mindenesetre akár elindulhat a gyógyulás felé is. Nagyon fontos azonban, hogy nem minden segítség nélkül, hiszen a gyakorlat is azt mutatja, hogy csak az esetek 10%-ában következik be spontán gyógyulás. Ha nem kapnak időben kezelést az anorexiás, bulémiás vagy egyéb evészavarban szenvedő betegek, krónikussá válik ez a betegség és hosszú évekig, akár évtizedekig is el tud tartani. Ezért fontos, hogy minél előbb elkezdődhessen a kezelés. A gyógyulás során a testsúly gyarapodása mellett nagyon fontos, hogy lelkileg is meggyógyuljon az illető, hogy teljes értékű életet tudjon élni.   

A könyvbemutató során Sztarenki Dóra színésznő olvasott fel részleteket a könyvből, így ízelítőt kaphattunk, miként éli meg Málna a küzdelmét az anorexiával. A bemutatón fellépet a The Palace zenekar, akik a könyv kapcsán, Bencze Blanka közreműködésével írtak egy számot, melyhez videóklip is született.

nyomtat

Szerzők

-- Sándor Enikő --


További írások a rovatból

Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
gyerek

Budapesten, Debrecenben és Szegeden 2024. januárjában

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés