bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Sándor Enikő --

felhasználói adatlapja

Sándor Enikő által feltöltött cikkek:

Hogyan segítettek a könyvek járvány idején
Hogyan segítettek a könyvek járvány idején
Gyerekkönyvek a koronavírusról
Most, hogy már csak az egészségügyi és szociális intézményekben kötelező a maszkviselés, az életünk egyre jobban hasonlít a világjárvány előtti mindennapokra, szinte távolinak tűnnek azok a korlátozások, amelyeket az elmúlt több, mint egy évben be kellett tartanunk. A gyerekirodalom gyorsan reagált arra az igényre, hogy könnyebben, a gyerekek számára is érthető módon lehessen beszélni a koronavírus-járványról, a hozzá fűződő intézkedésekről, félelmekről, erről a mindenki számára új élethelyzetről.
Az Év Gyerekkönyve-díj - avagy zsűrizés pandémia idején
Az Év Gyerekkönyve-díj - avagy zsűrizés pandémia idején
Hogyan is zajlott?
A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum idén hetedik alkalommal hirdeti ki az Év Gyerekkönyve Díj győzteseinek névsorát. De vajon hogyan történt a kiválasztás? Miben változtatta meg a pandémia a zsűri munkáját? Sándor Enikő, a zsűri egyik tagja beszámol róla cikkében.
Tanít vagy szórakoztat?
Tanít vagy szórakoztat?
Gyerekirodalom és medialitás - Tudományos konferencia
A Károli Gáspár Református Egyetem Gyerek- és Ifjúsági Irodalmi Kutatócsoport február 7-én megrendezett konferenciájának előadásai a gyerekirodalom és a medialitás tematikája köré szerveződtek.
Az elképesztően, szívszorítóan vidám Hónővér
Az elképesztően, szívszorítóan vidám Hónővér
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
A méhek története szerzőjeként megismert Maja Lunde legújabb könyvében a karácsonyt és az adventi időszakot egészen egyedi módon közelíti meg. A Cser Kiadó az elmúlt években kezdett el gyerekirodalmi kötetek kiadásával is foglalkozni és általában olyan könyvkülönlegességeket választanak, amelyek a témaválasztást, az illusztrációt vagy a műfajt illetően újszerűek, szokatlanok. Gondoljunk csak a Plüssinvázióra, a Nagyszerű nők című képregénykötetre, vagy az És boldogan éltek? és Ők is boldogan éltek? antológiákra. Nincs ez másként a Hőnővérnél sem, amely két család halállal kapcsolatos traumáját ágyazza egy karácsonyi történetbe.
Macskákkal a fenntartható táplálkozásért
Macskákkal a fenntartható táplálkozásért
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019
Bíró Zsófia A boldog hentes felesége című regényével robbant be a könyvpiacra 2014-ben. Nagysikerű felnőtt regénye után első, gyerekeknek szóló meseregényében egy olyan társadalmi és egészségégügyi problémára reagál, amely ez elmúlt évtizedben csúcsosodott ki.
A Föld 2646-ban
A Föld 2646-ban
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter közösen írt disztópikus regényében két fiatalnak egy  600 évvel későbbi világban játszódó történetén keresztül megismerhetjük az itthon még kevésbé elterjed climate-fiction, azaz cli-fi műfaját.
Bármi belefér, csak nem mindegy, hogyan!
Bármi belefér, csak nem mindegy, hogyan!
A második HUBBY-est a B32-ben, június 4-én
A HUBBY új beszélgetéssorozatának legutóbbi programján a rázós témájú gyerekkönyvek kerültek középpontba. Az izgalmas beszélgetésen Révész Emese kérdezte Rofusz Kingát, Dániel Andrást és Molnár T. Esztert.
Dialógusba kerülni a szerzővel
Dialógusba kerülni a szerzővel
Beszélgetés Háy Jánossal új, Kik vagytok ti? című kötete kapcsán a Várkert Bazárban
A Várkert Irodalom sorozat május 21-i programján majdnem hétszázan töltötték meg a Várkert Bazár nagytermét, hogy meghallgassák a Háy János legújabb kötetéről, a Kik vagytok ti? című rendhagyó irodalomtörténetről szóló beszélgetést. A szerzőt Juhász Anna irodalomtörténész kérdezte, a kötetben szereplő szerzőktől Lázár Kati, Mucsi Zoltán és Vecsei H. Miklós színművészek olvastak fel részleteket, Szalóki Ági és Csókás Zsolt verseket zenésített meg.
Milyen volt az idei Bolognai Gyerekkönyvvásár?
Milyen volt az idei Bolognai Gyerekkönyvvásár?
A HUBBY a B32 Galéria és Kultúrtér színháztermében
A HUBBY (Magyar Gyerekkönyv Fórum) új beszélgetéssorozatának első programján a 2019-es Bolognai Nemzetközi Gyerekkönyv- és Illusztrációs Vásárral kapcsolatos friss élményekről beszélgetett Szekeres Niki, a HUBBY elnöke, Balázs Eszter Anna (Kolibri Kiadó), Dian Viktória (Publishing Hungary), Érsek Nándor (Scolar Kiadó), Győri Hanna (Pozsonyi Pagony Kiadó) és Sándor Csilla (Csodaceruza) a B32 Galéria és Kultúrtér színháztermében, április 9-én.
A feminizmusról - képregényben
A feminizmusról - képregényben
A Nagyszerű nők bemutatója
Néhányan már csak a lépcsőn tudtak helyet foglalni a Kelet Kávézó pincehelyiségében, a Cser Kiadó gondozásában megjelent Nagyszerű Nők című képregény bemutató estjén. Szederkényi Olga, a kötet egyik szerkesztője a feminizmus jelenlegi helyzetéről, megítéléséről, a nők helyzetéről kérdezte a fordítót és társszerkesztőt, Molnár Katát, Munk Veronika újságírót, valamint Réz Anna erkölcsfilozófust.
Hogyan választják ki az Év Gyerekkönyveit?
Hogyan választják ki az Év Gyerekkönyveit?
A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum szakmai napján kiderült, milyen szempontok alapján ítélik oda az Év Gyerekkönyve díjakat. Rövid, de annál izgalmasabb és érdekesebb előadások hangzottak el a gyerekirodalom, az ifjúsági irodalom, az illusztráció, a fordítás és az innováció kategóriákkal kapcsolatban.
Az irodalom harmadszor is visszavág
Az irodalom harmadszor is visszavág
Nényei Pál legújabb kötetének bemutatója
Rendhagyó könyvbemutatón debütált Nényei Pál különleges irodalomtörténeti sorozatának harmadik része. A szerző beszélgetőtársai Szabó Borbála író, színész és dramaturg, valamint Takátsy Péter színész és Végh Zsolt színész, rendező voltak.
A Kóbor Szálló meséjében mindenki menedékre találhat
A Kóbor Szálló meséjében mindenki menedékre találhat
Molnár T. Eszter legújabb könyvének bemutatója a Bartók Pagonyban
Különleges és izgalmas beszélgetés során mutatták be a Pagony Kiadó tavaly év végén megjelent kötetét, a Kóbor Szállót. A beszélgetést Berg Judit író vezette, aki a kötet szerzőjét, Molnár T. Esztert, és a történet képi világának megálmodóját, Molnár Jacqueline-t, valamint Gede Mártont és Pollák Lászlót, a Fedél Nélkül szerzőit kérdezte a Kóbor Szállóról, és a hajléktalanságot érintő témákról.
A ki-nem-beszélés kultúrája
A ki-nem-beszélés kultúrája
Igaz Dóra legújabb könyvének bemutatója a Bartók Pagonyban
Hány éves korban lehet a gyerekeknek a holokausztról beszélni? Miként van jelen ma a zsidóság és a holokausztról szóló diskurzus az oktatásban és a gyerekirodalomban? Igaz Dóra legújabb kötetének bemutatása kapcsán ezekről a fontos kérdésekről is szó esett a Másság-(el)hallgatás –  holokauszt a gyerekirodalomban című beszélgetésen, melyre október 19-én került sor a Bartók Pagonyban.
A gyermekkor pszichológus szemmel
A gyermekkor pszichológus szemmel
Polcz Alaine: Gyermekkorom – könyvbemutató. 2018. október 1., Katona József Színház
Polcz Alaine – Gyermekkorom, a hagyatékban talált önéletírás bemutatójára kíváncsi hallgatók töltötték meg a Katona József Színház előcsarnokát október 1-jén. A Jelenkor Kiadó Polcz Alaine-életműsorozatának legújabb kötetéről Nagy Boglárka, a kiadó főszerkesztője, Koszta Gabriella, színművész és műfordító, valamint Ablonczy Anna, Polcz Alaine jogörököse beszélgettek. A kötetből részleteket olvasott fel Rujder Vivien, a Katona József Színház művésze.
Életre kelt mesekönyvek
Életre kelt mesekönyvek
Az interaktív könyv elméletébe és gyakorlatába bevezető A könyvek életre kelnek című kötet rávilágít arra, hogy az irodalmi művek hatékonyabb befogadása érdekében azokat a gyerekeket, akik beleszületnek a digitális korszakba, a saját terepükön érdemes megszólítani, olyan eszközökön keresztül, melyeket – egy bizonyos kor felett, de már nagyon fiatalon – le sem tesznek.
Fordulat a gyerekirodalomban
Fordulat a gyerekirodalomban
A „…kézifékes fordulást is tud” című gyerekirodalmi tanulmánykötet bemutatása az Ünnepi Könyvhéten
Június 10-én, vasárnap, a 89. Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok negyedik napján került sor a „…kézifékes fordulást is tud” című gyerekirodalmi tanulmánykötet bemutatására. A szerkesztőket, Hansági Ágnes irodalomtörténészt, Hermann Zoltán irodalomtörténészt, Szekeres Nikoletta kritikust, Mészáros Márton irodalomtörténészt, valamint Elekes Dóra írót és műfordítót Harmath Artemisz irodalomtörténész, kritikus és tanár kérdezte.
Elszántak, bátrak, különlegesek
Elszántak, bátrak, különlegesek
A Kolibri Kiadó műhelyével együttműködő Bookline Könyvek gondozásában a 89. Ünnepi Könyvhétre megjelenő, 50 elszánt magyar nő című könyvben olyan lebilincselő női életutakról olvashatunk, melyeket eddig csak felületesen vagy egyáltalán nem ismertünk, holott korszakalkotó változások köthetőek hozzájuk. A kötetben bemutatott nők élete, foglalkozása nagyon sokféle, ám abban megegyeznek, hogy mindannyian úttörőnek számítottak valamiben; nem tétlenkedtek, mertek változtatni, amikor kellett, és kiálltak amellett, amiben hittek.  
Hibák, melyeket mindannyian elkövettünk
Hibák, melyeket mindannyian elkövettünk
Május 15-én ismét egy nagyon fiatal szerző, Horányi Hanna Zelma első könyvének bemutatóján vehettünk részt a Magvető Caféban. Az Egy év, tíz hiba című könyvről Oláh Andrea rádiós újságíró és Csapody Kinga, a kötet szerkesztője beszélgetett a szerzővel. A bemutatón Csapody Ágota olvasott fel részleteket a könyvből, zenei aláfestést pedig Tim Atkins biztosított.
Háborúk és békék
Háborúk és békék
Kettős könyvbemutató a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
A Móra Kiadó két fantasyt is megjelentetett a közelmúltban. A Könyvfesztiválon mutatták be Majoros Nóra Pityke és prém valamint Zágoni Balázs A Gömb című ifjúsági regényét. A szerzőket és a kötetek szerkesztőit Dávid Ádám, a Móra Kiadó szerkesztője kérdezte. Molnár Ilona és Molnár Levente szinkronszínészek részletek felolvasásával gazdagították a könyvbemutatót.
Abszolút jó új ifjúsági könyvek
Abszolút jó új ifjúsági könyvek
A Pagony új sorozatának bemutatása a Könyvfesztiválon
Új sorozat indul a Pagony – Tilos az Á Kiadó gondozásában, mely elsősorban a 9-12 éves korosztálynak szól. Erről, valamint a Panthera című ifjúsági sorozat harmadik részéről Szekeres Nikoletta irodalomkritikus Kovács Eszterrel, a Pagony Kiadó főszerkesztőjével, Kertész Erzsi íróval, valamint Vinczellér Katalin magyartanárral, a Pagony – Tilos az Á Kiadó munkatársával beszélgetett a Könyvfesztiválon.
A sokoldalú mese
A sokoldalú mese
A mese interdiszciplináris megközelítései, Nemzetközi tudományos konferencia az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán; 2018. március 22.
Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara 2008-ban indította útjára a Népek meséi rendezvénysorozatot, melynek keretein belül évről-évre megrendezik a Népek Meséi Országos Egyetemi és Főiskolai Mesemondó Versenyt. A rendezvénysorozat idén ünnepelte a 10. születésnapját, ennek tiszteletére szerveződött az a nemzetközi konferencia, amely a mesét interdiszciplináris aspektusokból járta körül.
Miért alszik valaki pulcsiban?
Miért alszik valaki pulcsiban?
Március 14-én a Magvető Café megtelt az érdeklődőkkel, akik egy nagyon fiatal szerző, Bencze Blanka első könyvének a bemutatójára érkeztek. Az írót a kötet szerkesztője, valamint Bánki Beni, fiatal költő kérdezte a könyv létrejöttéről.
Merre van a vészkijárat?
Merre van a vészkijárat?
Kerekasztal-beszélgetés a Pagonyban, 2018. február 23.
A Keresd a vészkijáratot! címmel meghirdetett kerekasztal-beszélgetésre érkezők megtöltötték a Bartók úti Pagony könyvesbolt programszobáját. Vinczellér Katalin a Pagony – Tilos az Á Könyvek munkatársa, magyar- és médiaszakos középiskolai tanár Csekeő Borbála pszichológussal, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetőjével, valamint Wéber Anikó és Mészöly Ágnes írókkal beszélgetett a Tilos az Á Vészkijárat sorozatáról, és azokról a kamaszokat foglalkoztató témákról, melyekről még mindig nehezen tudunk őszintén beszélni.  
Nagyon sok a partizán
Nagyon sok a partizán
Interjú Vinczellér Katalinnal a kortárs ifjúsági irodalom iskolai oktatásáról
Vinczellér Katalinnal, a Pagony – Tilos az Á Könyvek munkatársával, a Veres Pálné Gimnázium magyar- és médiaszakos tanárával többek között arról beszélgettünk, hogy milyen jelenségek, reakciók figyelhetők meg a tanárok és a diákok részéről, ha a kanonizált szerzők és szövegek mellett kortárs művekkel is foglalkoznak iskolai keretek között.
Kortárs irodalmat az iskolákba
Kortárs irodalmat az iskolákba
„a szó is más oldalára fordul”; Kortárs gyerekirodalmi konferencia a PIM-ben; 2018. január 25-26.
A 2016-os, nagy sikerű „kézifékes fordulást is tud” című, kortárs gyerekirodalmi konferencia folytatásaként a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum, a Károli Gáspár Református Egyetem Gyerek- és Ifjúsági Irodalom Kutatócsoport, a Mesemúzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében idén is egy nagyszerű konferencián vehettünk részt január 25-én és 26-án. A fókuszban ezúttal a kortárs gyerekirodalom oktatásba történő beillesztése állt. Az előadók között volt irodalomtörténész, könyvtárpedagógus, kritikus, valamint általános- és középiskolai, illetve gimnáziumi tanár is.  
Kortárs irodalom a mai magyar oktatásban
Kortárs irodalom a mai magyar oktatásban
Interjú Hermann Zoltánnal a közelgő gyerekirodalmi konferencia kapcsán
Néhány nap múlva kezdődik az a kortárs gyerekirodalmi konferencia, mely a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum, a Károli Gáspár Református Egyetem Gyerek- és Ifjúsági Irodalom Kutatócsoport, a Mesemúzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében jött létre. Hermann Zoltánnal, a HUBBY elnökségi tagjával és a Károli Egyetem gyerekirodalmi szakemberképzésének vezetőjével beszélgettünk.
A szeretet sokféleségéről
A szeretet sokféleségéről
Szívek dallama – könyvbemutató a Magvető Caféban; december 2.
A Szívek dallama című, négy kisregényt tartalmazó kötet igazi karácsonyi könyv bármely korosztály számára. Sok felnőtt és kamasz gyűlt össze szombat este, december 2-án a Magvető Caféban, hogy megtudja, miként született meg a négy szerző által komponált könyv, melyben mindegyik történet másként beszél az érzelmek kinyilvánításáról, a szeretetről, mégis egy egésszé állnak össze.
Vonattal a királylányért
Vonattal a királylányért
Világvége alsó: újragondolt népmesék könyvbemutatója a Mesemúzeumban; november 25.
A Világvége alsó című, rendhagyó népmesegyűjtemény a Naphegy kiadónál jelent meg. A kötetben összesen tizenegy, kortárs szerzők tollából származó újragondolt népmese található. A november 25-i szombat délelőttön sok felnőtt és gyerek látogatott le a Mesemúzeumba, ahol egy interaktív könyvbemutatón vehettek rész.
Tízéves az Aranyvackor
Tízéves az Aranyvackor
Aranyvackor díjátadó a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Szerzők és illusztrátorok ötödik alkalommal pályázhattak az Aranyvackor Díjra, melyet 2007 óta kétévente rendeznek meg. A hagyományoktól eltérően idén a szövegek és a képek külön-külön mérettek meg, vagyis szerzők és illusztrátorok egymástól függetlenül indulhattak a díjért. A zsűri két állandó tagjához, Paulovkin Boglárka illusztrátorhoz és Kovács Eszterhez, a Pagony Kiadó főszerkesztőjéhez és alapító tulajdonosához csatlakozott Ruff Orsolya, kulturális újságíró, dr. Varga Emőke, a Szegedi Tudományegyetem docense, valamint Tasnádi István író, forgatókönyvíró, színházi rendező. A díjátadót követően egy-egy előadást hallgathattunk meg Paulovkin Boglárkától és Dávid Ádámtól.
Hétköznapi kisgombos csodák
Hétköznapi kisgombos csodák
A Kisgombos-mesegyűjtemény könyvbemutatója 2017. október 4.
A Kisgombos Kiadó harmadik könyve, a Kisgombos-mesegyűjtemény az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg. A hat történetet tartalmazó kötet bemutatója felnőttek és gyerekek számára egyaránt izgalmas volt, számos kulisszatitkot árult el a kötet szerkesztői közül Gombos Kata és Száz Joli, a lelkes közönségnek mesét olvasott Tenki Réka színésznő, és a könyvbemutató végén Osgyányi Ranvig Róza festőművész kézműves foglalkozást tartott a gyerekek számára. Az eseménynek a Helló Anyu családbarát közösségi tér és kávézó adott otthont.
Ketten egyek
Ketten egyek
Sarah Crossan: Egy. Betűtészta Kiadó, 2017
Grace és Tippi 16 éves lányok, tele kamasz vágyakkal és kíváncsisággal. Az átlagosnak mondható tiniktől azonban mégis különböznek, mivel ők ketten egyek, csípőjüknél összenőtt sziámi ikrek, ebből adódóan számtalan nehézséggel kellett eddigi életük során megküzdeniük. Az ír származású Sarah Crossan művének különlegessége abban rejlik, ahogyan bemutatja, miként éli meg Grace és Tippi a mindennapokat, milyen érzéseket mozgatják őket, hogyan látják magukat, miként reagálnak a külvilág kitaszító és szegregáló hozzáállására. 
Az Év Gyerekkönyve Díjak - íme a díjazottak!
Az Év Gyerekkönyve Díjak - íme a díjazottak!
A 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok alkalmából a Hubby – Magyar Gyerekkönyv Fórum szervezésében kiosztásra kerültek az 2016-os év legjobb gyerekkönyveinek díjai. A díjakat az elnökségi tagok közül Pompor Zoltán, Pásztor Csörgei Andrea, Jeney Zoltán és Tarr Ferenc, valamint Pétreffy Gergely, a zsűri elnöke adták át.
Hiánypótló tanulmánykötet született
Hiánypótló tanulmánykötet született
Mesebeszéd. A gyerek- és ifjúsági irodalom kézikönyve. FISZ, 2017
A 88. Ünnepi Könyvhét második napján egy hiánypótló tanulmánykötetről hallgathattunk meg egy, a könyv bemutatóját megelőző bevezető beszélgetést. A Mesebeszéd – A gyerek- és ifjúsági irodalom kézikönyve című kötet létrejöttéről Szekeres Nikoletta szerkesztőtársait, Hansági Ágnest, Hermann Zoltánt és Mészáros Mártont kérdezte.
Őszintén megmutatni, ami van
Őszintén megmutatni, ami van
PRAE.HU 10 PLUSZ, Z-generáció - beszélgetés az ifjúsági irodalomról a Kelet Kávézóban április 18-án
A prae.hu művészeti portál tízéves születésnapja alkalmából szervezett rendezvénysorozat második eseményén, a tavaszi szünet utolsó napján szép számmal gyűlt össze a közönség a Kelet Kávézóban. Az est folyamán két kortárs szerző, Kalapos Éva Veronika és Molnár T. Eszter művein keresztül nyerhettünk betekintést a mai magyar ifjúsági irodalom kulisszái mögé.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés