bezár
 

film

2018. 04. 15.
Debütált az első hazai gyerekfilm fesztivál
CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál az Akvárium Klubban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén április elején rendezték meg első ízben, ám egyből nagy ambíciókkal és hagyományteremtő szándékkal a CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivált. Mi is ott voltunk, méghozzá gyerekestül!

Az elsősorban 4 és 14 év közötti gyerekeknek szóló fesztivált Lakos Nóra filmrendező, a Gyerekfilm Akadémia alapítója hívta életre azzal a szándékkal, hogy a rendezvény idővel nemzetközi szinten ismert és elismert, mértékadó filmes eseménnyé váljon.

Cinemira

A kezdeményezés hiánypótló és egy rendkívül fontos missziót igyekszik beteljesíteni minden erejével és lelkesedésével: Lakos Nóra fesztiváligazgató a nyitóesten kifejtette, milyen jelentős problémát jelent, hogy az általános iskolás korosztályt rendszerint „kifelejtjük” a filmek és mozik közönségének összetételéből. Holott a mozizás, a film- és hosszútávon az általános kultúrafogyasztás jövőjét meghatározó jelentőséggel bír, ha kiemelten foglalkozunk ezzel a korosztállyal, a tudatos edukáció mellett ellátva őket megfelelő minőségű, kifejezetten nekik szóló mozgóképes tartalommal. A holnap mozinézőjét, filmnézőjét – sőt: filmkészítőjét – ma neveljük ki!

Cinemira

A fesztiválon talán egyedüli programként kivételesen a felnőtteknek szóló szakmai fórum keretében a magyar gyerekfilmgyártás helyzetéről beszélgettek a szakértők, melynek során külön felhívták a figyelmet a francia állami tanterv egy érdekes pontjára, mely a kötelező olvasmányok mintájára nemrégiben létrehozott egy kötelezően megnézendő filmográfiát a közoktatásban. Az eredmény pedig nem maradt el: a francia gyerekek az utóbbi években sokkal nagyobb számban járnak moziba, mint korábban, formálódott a filmes ízlésük és tudatosabbak a választásaik. Külön érdekes adalék, hogy a Magyar népmesék Franciaországban moziban debütált, meglehetősen lelkes fogadtatás mellett!

Cinemira

A feladat tehát adott: megragadni a gyerekek figyelmét, vezetni, formálni az ízlésüket. A fesztiválnak helyet adó Akvárium Klub pedig már az első napon megtelt érdeklődő fiatalokkal a még óvodásoktól egészen a kiskamaszokig, akik életkor szerint megfelelően felépített, változatos programok között válogathattak. A legkisebbek élvezhették a fesztivál díszbemutatójának számító vadonatúj Kockásfülű Nyúl-epizódot és a diafilm-vetítést, a nagyobbak pedig önállóan részt vehettek filmes szemináriumokon, találkozhattak szinkronszínészekkel és casting directorokkal, sőt kifejezetten gyakorlatias előadást hallgathattak a Youtube-ra szánt tartalmak készítésével kapcsolatban is.

Cinemira

Azon túl, hogy VR-eszközök kipróbálására is folyamatosan volt lehetőség a rendezvény három napja alatt, a Gyerekfilm Akadémia szervezésében pedig izgalmas workshopokon is résztvehettek kicsik és nagyok a kaszkadőr szakma minden csínját-bínját bemutató foglalkozástól az animáció- és filmkészítő-, valamint a riporter-workshopig, egy filmfesztivál minden esetben elsősorban a vetítések köré szerveződik. A programfelelősök a levetített kisfilmeket tökéletes érzékkel osztották fel a nézői korosztályok szerint és szedték őket csokorba, hogy az Akvárium termei újra meg újra megteljenek kíváncsi gyerekekkel, akik az élőszereplős kisfilmektől a vonalrajz- vagy gyurmaanimációkig és a rövid dokumentumfilmekig egy addig soha nem látott világot fedezzenek fel, s nem utolsó sorban meghatározó élményeket szerezzenek a mozi adta közösségi filmbefogadás kapcsán.

Cinemira

A tapasztalat azt mutatja, hogy egy gyerekeknek szóló program csak meglehetősen szabad keretek között, nagyon rugalmasan és interaktívan működik jól – úgy tűnik, a CINEMIRA szervezőinek ezt nem az első filmfesztivál tapasztalatából kell megtanulniuk, hiszen a programok vezetése és szükség szerinti módosítása flottul és a gyerekekre folyamatosan reagáló módon történt.

Cinemira

Bízunk benne, hogy a sikerre való tekintettel jövőre ugyanitt találkozunk, új filmekkel, új programokkal, ugyanazt a nemes küldetést folytatva, amit az első CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál elkezdett.

Fotók: CINEMIRA

nyomtat

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, elemzéseket és társadalmi témájú esszéket. Érdeklődési területe a kortárs magyar filmművészet, a feminista kritika és a környezetesztétika.


További írások a rovatból

Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés