bezár
 

film

2018. 04. 15.
Debütált az első hazai gyerekfilm fesztivál
CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál az Akvárium Klubban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén április elején rendezték meg első ízben, ám egyből nagy ambíciókkal és hagyományteremtő szándékkal a CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivált. Mi is ott voltunk, méghozzá gyerekestül!

Az elsősorban 4 és 14 év közötti gyerekeknek szóló fesztivált Lakos Nóra filmrendező, a Gyerekfilm Akadémia alapítója hívta életre azzal a szándékkal, hogy a rendezvény idővel nemzetközi szinten ismert és elismert, mértékadó filmes eseménnyé váljon.

Cinemira

A kezdeményezés hiánypótló és egy rendkívül fontos missziót igyekszik beteljesíteni minden erejével és lelkesedésével: Lakos Nóra fesztiváligazgató a nyitóesten kifejtette, milyen jelentős problémát jelent, hogy az általános iskolás korosztályt rendszerint „kifelejtjük” a filmek és mozik közönségének összetételéből. Holott a mozizás, a film- és hosszútávon az általános kultúrafogyasztás jövőjét meghatározó jelentőséggel bír, ha kiemelten foglalkozunk ezzel a korosztállyal, a tudatos edukáció mellett ellátva őket megfelelő minőségű, kifejezetten nekik szóló mozgóképes tartalommal. A holnap mozinézőjét, filmnézőjét – sőt: filmkészítőjét – ma neveljük ki!

Cinemira

A fesztiválon talán egyedüli programként kivételesen a felnőtteknek szóló szakmai fórum keretében a magyar gyerekfilmgyártás helyzetéről beszélgettek a szakértők, melynek során külön felhívták a figyelmet a francia állami tanterv egy érdekes pontjára, mely a kötelező olvasmányok mintájára nemrégiben létrehozott egy kötelezően megnézendő filmográfiát a közoktatásban. Az eredmény pedig nem maradt el: a francia gyerekek az utóbbi években sokkal nagyobb számban járnak moziba, mint korábban, formálódott a filmes ízlésük és tudatosabbak a választásaik. Külön érdekes adalék, hogy a Magyar népmesék Franciaországban moziban debütált, meglehetősen lelkes fogadtatás mellett!

Cinemira

A feladat tehát adott: megragadni a gyerekek figyelmét, vezetni, formálni az ízlésüket. A fesztiválnak helyet adó Akvárium Klub pedig már az első napon megtelt érdeklődő fiatalokkal a még óvodásoktól egészen a kiskamaszokig, akik életkor szerint megfelelően felépített, változatos programok között válogathattak. A legkisebbek élvezhették a fesztivál díszbemutatójának számító vadonatúj Kockásfülű Nyúl-epizódot és a diafilm-vetítést, a nagyobbak pedig önállóan részt vehettek filmes szemináriumokon, találkozhattak szinkronszínészekkel és casting directorokkal, sőt kifejezetten gyakorlatias előadást hallgathattak a Youtube-ra szánt tartalmak készítésével kapcsolatban is.

Cinemira

Azon túl, hogy VR-eszközök kipróbálására is folyamatosan volt lehetőség a rendezvény három napja alatt, a Gyerekfilm Akadémia szervezésében pedig izgalmas workshopokon is résztvehettek kicsik és nagyok a kaszkadőr szakma minden csínját-bínját bemutató foglalkozástól az animáció- és filmkészítő-, valamint a riporter-workshopig, egy filmfesztivál minden esetben elsősorban a vetítések köré szerveződik. A programfelelősök a levetített kisfilmeket tökéletes érzékkel osztották fel a nézői korosztályok szerint és szedték őket csokorba, hogy az Akvárium termei újra meg újra megteljenek kíváncsi gyerekekkel, akik az élőszereplős kisfilmektől a vonalrajz- vagy gyurmaanimációkig és a rövid dokumentumfilmekig egy addig soha nem látott világot fedezzenek fel, s nem utolsó sorban meghatározó élményeket szerezzenek a mozi adta közösségi filmbefogadás kapcsán.

Cinemira

A tapasztalat azt mutatja, hogy egy gyerekeknek szóló program csak meglehetősen szabad keretek között, nagyon rugalmasan és interaktívan működik jól – úgy tűnik, a CINEMIRA szervezőinek ezt nem az első filmfesztivál tapasztalatából kell megtanulniuk, hiszen a programok vezetése és szükség szerinti módosítása flottul és a gyerekekre folyamatosan reagáló módon történt.

Cinemira

Bízunk benne, hogy a sikerre való tekintettel jövőre ugyanitt találkozunk, új filmekkel, új programokkal, ugyanazt a nemes küldetést folytatva, amit az első CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál elkezdett.

Fotók: CINEMIRA

nyomtat

További írások a rovatból

Reisz Gábor: Rossz versek
Borbás Dávid: A buszsofőr, Jamrik Levente: Az elíziumi kém
Dr. Kárpáti György (szerk.): A vígjáték
Szilágyi Zsófia: Egy nap

Más művészeti ágakról

gyerek

Életrevaló Képeink
Kiállítás a hátrányos helyzetű gyerekek önkifejezésének fejlesztése céljából
Három holló, Budapest, 2018. december 7.
irodalom

Mai szövegvalóságom - hiteles vagy realista? Mai szövegvalóságom - hiteles vagy realista?
A kortárs próza újabb fejleményei konferencia 2. napja
irodalom

huszonegyedik #1 huszonegyedik #1
Mire jó a történetmondás? Katasztrófafilmek, iPhuck és az irodalom


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés