bezár
 

gyerek

2008. 04. 04.
Nemzetközi Gyermekkönyvnap
Chakrabhand Posayakrit üzenete a világ gyermekeinek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi Gyermekkönyvnap 1967 óta április 2., vagyis Hans Christian Andersen születésnapja a Nemzetközi Gyermekkönyvnap. Az IBBY egy-egy nemzeti szekciója kap lehetőséget arra, hogy szponzorálja a könyvnapot. Ez meghatároz egy témát, majd felkér egy ismert írót, hogy fogalmazzon üzenetet a világ gyerekei számára, és egy illusztrátort, hogy tervezzen az üzenethez illeszkedő plakátot. A prae.hu olvasói megismerkedhetnek a 2008-as üzenettel, amelyet a thaiföldi Chakrabhand Posayakrit fogalmazott meg a világ gyermekeinek.

A könyvnapi események célja hogy olvasásra bátorítsa a gyerekeket és felhívja a figyelmet a gyermekirodalomra. 2001-ben Magyarország volt a Nemzetközi Gyermekkönyvnap "házigazdája" az IBBY, azaz a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa felkérésére. "A könyvekben minden benne van" című üzenetet Janikovszky Éva írta, a plakátot Rényi Krisztina tervezte.

Nemzetközi Gyermekkönyvnap

A könyv tanít, a tudás boldogít.

A tudást a könyvekből merítjük, és ezt a gyerekkorban kell tudatosítanunk.

Úgy látom, hogy a thaiföldi gyerekek követik az ősi, csodálatos hagyományt - lelkükben teljes természetességgel él a tudásszomj, az olvasás iránti vágy.

Szüleik az első tanáraik, a papok pedig erkölcsi mentoraik, akik tanítják és terelgetik ezeket a fiatal emberpalántákat mind lelkileg, mind szellemileg, és eligazítják őket a tudományok és az érzelmek világában egyaránt.

Én magam Thaiföld ősrégi hagyományából merítettem ihletet, attól, ahogyan meséket mondanak a gyerekeknek, odáig, ahogyan pálmalevelekre írt történetekből tanulnak, amelyeket kizárólag az olvasás céljára készült kis, összecsukható asztalokra helyeznek.

A pálmalevélre írott szövegek a buddhizmusból erednek. A történetek Buddha életéről szólnak, az ő születését és tetteit beszélik el azzal a nemes szándékkal, hogy az ifjúságot műveljék, erősítsék bennük a hitet, a képzelőerőt és az erkölcsöket."

Chakrabhand Posayakrit

nyomtat

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés