bezár
 

irodalom

2018. 11. 11.
Díjeső a Szépírók Társaságánál
Újra van Szépíró-díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2018-ban, háromévnyi szünet után végre ismét Díjakat osztott a Szépírók Társasága. Mint ahogy Szkárosi Endre elnök a kicsit lassan induló rendezvény bevezetőjében elmondta, végre találtak egy mecénást, aki lehetővé tette, hogy megújítsák a díjazás 2001 óta élő, de az utóbbi időben felfüggesztett hagyományát.

Ez után Kéri Piroska ás Czinki Ferenc alelnökök ismertették a rendezvény menetét, majd Radics Viktória méltatta az elsőként díjazott Tolnai Ottót. Laudációjában kiemelte a töredékesnek, széthullónak tartott életmű kontinuitását, illetve azt, hogy „nem könyveket olvasunk tőle, hanem, ahogy mindenki mondja, Tolnait olvasunk, ahogy zenében hallgatjuk Bachot, szinte mindegy, hogy mit.”

A társaság egykori elnökének, Csaplár Vilmosnak Németh Gábor olvasott fel egyszerre irodalomelméleti igényességű és személyes méltatást. „Az írás Csaplár számára befejezhetetlen kísérlet, a szabadság formája. Ebből következik a szövegformáltság soha meg nem alkuvó radikalizmusa. Könyveit olvasva a közösség történetét sajátomként kell magamra vennem, nem morális, hanem ismeretelméleti, vagy ha így jobban tetszik, ontológiai okokból..”

Csaplár Vilmos és Németh Gábor

A harmadik díjazott, Molnár Krisztina Rita laudációja a szerző sokarcúságát emelte ki. A költőnő archetípusának nevezte őt Mészöly Ágnes, sőt, Tücsöknek, Rókatündérnek, gyermeknek és görög hősnőnek is, aki „tudja a kiutat, de elvesztette a fonalat, csak sorok maradtak neki, verssorok, fáradhatatlanul újra rendezi őket, mert a költészet jó fegyver tévelygés és labirintus ellen.”

Schein Gábort Szegő János nevében Tóth Krisztina méltatta. E laudáció is fontosnak tartotta a díjazott sokoldalúságát, művei mélységét és pontosságát. „Schein Gábor egyre ironikusabban szembesít bennünket azzal, hogy önismereti tükreink voltaképpen vakablakok, és hogy a távlatok felméréséhez a közelpontok mélyére kell nézni.”

„Nem szeretnék a díjazottra úgy hivatkozni, hogy Krusovszky, mert nekem ő inkább Dénes, esetleg Krusi vagy Krusó, ez nem belterj, hanem barátság” – kezdte laudációját Totth Benedek. „Költő, író, műfordító, szerkesztő, drámaíró, esszéista, publikál gyerekverset, tárcát, közéleti cikkeket, kritikát, talán csak receptet nem írt még, ellenben remekül kiismeri magát a konyhában.”

Végül Szilasi Lászlót és az őt méltató Závada Pált szólította Kéri Piroska. A tágasabb terjedelmekhez szokott laudátor nehezményezte ugyan a már jelentős életmű összefoglalására kapott alig kétezer karakter szűkösségét, de ennek ellenére – természetesen – sikerült a minden művben fellelhető Szilasi-féle paradoxon-effektus segítségével szinte teljes képet adnia a művész pályájáról.

Szilasi Lászlót és Závada Pál

A friss Szépíró-díj tulajdonosok végül egy közös kép erejéig összegyűltek Andor István és Sipos Balázs tengerkék, nyitott könyvet (esetleg kagylót, sündisznót, kelő napot) idéző üvegplasztikájával, majd a közönség Ágoston Béla és Lőrinszky Attila jazz-impróit hallgatva egy pohár pezsgővel gratulálhatott a Szépírók Társaságának és elnökségének, a díj kurátorainak: Tóth Krisztinának, Garaczi Lászlónak és Babiczky Tibornak, valamint természetesen az ünnepelt-díjazott művészeknek.

Fotó: Vörös Szilárd, prae.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

irodalom

Úton lenni boldogság, frontra menni halál Úton lenni boldogság, frontra menni halál
Interjú Fehér Renátóval, a ŠVEJK 100 antológia szerkesztőjével
irodalom

Tanítanak-e a könyvek? Tanítanak-e a könyvek?
Kerekasztal-beszélgetés a tankönyvpiacról
Áfra János és Szegedi-Varga Zsuzsanna közös kötetének bemutatója a MERSZ Klubban
irodalom

Egy sakkjátszma kimeneteléről Egy sakkjátszma kimeneteléről
Celler Kiss Tamás A mérgezett gyalog című kötetének bemutatójáról

Más művészeti ágakról

art&design

Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is
Háttérinterjú Szántó András szerzővel és kulturális stratégiai szaktanácsadóval karrierútjáról, a globális művészeti színtérről és a CEE régió nemzetközi láthatóságáról
art&design

A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról
Beyond the Cloud című csoportos kiállítás: Schneider Ákos megnyitóbeszéde
színház

Görget. Görget. Görget. Görget. Görget. Görget.
Climate Change Theater Action Budapesten
színház

Már fél évszázada a Dunakanyarnál Már fél évszázada a Dunakanyarnál
50 éves a Szentendrei Teátrum


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés