bezár
 

irodalom

2018. 11. 11.
Díjeső a Szépírók Társaságánál
Újra van Szépíró-díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2018-ban, háromévnyi szünet után végre ismét Díjakat osztott a Szépírók Társasága. Mint ahogy Szkárosi Endre elnök a kicsit lassan induló rendezvény bevezetőjében elmondta, végre találtak egy mecénást, aki lehetővé tette, hogy megújítsák a díjazás 2001 óta élő, de az utóbbi időben felfüggesztett hagyományát.

Ez után Kéri Piroska ás Czinki Ferenc alelnökök ismertették a rendezvény menetét, majd Radics Viktória méltatta az elsőként díjazott Tolnai Ottót. Laudációjában kiemelte a töredékesnek, széthullónak tartott életmű kontinuitását, illetve azt, hogy „nem könyveket olvasunk tőle, hanem, ahogy mindenki mondja, Tolnait olvasunk, ahogy zenében hallgatjuk Bachot, szinte mindegy, hogy mit.”

A társaság egykori elnökének, Csaplár Vilmosnak Németh Gábor olvasott fel egyszerre irodalomelméleti igényességű és személyes méltatást. „Az írás Csaplár számára befejezhetetlen kísérlet, a szabadság formája. Ebből következik a szövegformáltság soha meg nem alkuvó radikalizmusa. Könyveit olvasva a közösség történetét sajátomként kell magamra vennem, nem morális, hanem ismeretelméleti, vagy ha így jobban tetszik, ontológiai okokból..”

Csaplár Vilmos és Németh Gábor

A harmadik díjazott, Molnár Krisztina Rita laudációja a szerző sokarcúságát emelte ki. A költőnő archetípusának nevezte őt Mészöly Ágnes, sőt, Tücsöknek, Rókatündérnek, gyermeknek és görög hősnőnek is, aki „tudja a kiutat, de elvesztette a fonalat, csak sorok maradtak neki, verssorok, fáradhatatlanul újra rendezi őket, mert a költészet jó fegyver tévelygés és labirintus ellen.”

Schein Gábort Szegő János nevében Tóth Krisztina méltatta. E laudáció is fontosnak tartotta a díjazott sokoldalúságát, művei mélységét és pontosságát. „Schein Gábor egyre ironikusabban szembesít bennünket azzal, hogy önismereti tükreink voltaképpen vakablakok, és hogy a távlatok felméréséhez a közelpontok mélyére kell nézni.”

„Nem szeretnék a díjazottra úgy hivatkozni, hogy Krusovszky, mert nekem ő inkább Dénes, esetleg Krusi vagy Krusó, ez nem belterj, hanem barátság” – kezdte laudációját Totth Benedek. „Költő, író, műfordító, szerkesztő, drámaíró, esszéista, publikál gyerekverset, tárcát, közéleti cikkeket, kritikát, talán csak receptet nem írt még, ellenben remekül kiismeri magát a konyhában.”

Végül Szilasi Lászlót és az őt méltató Závada Pált szólította Kéri Piroska. A tágasabb terjedelmekhez szokott laudátor nehezményezte ugyan a már jelentős életmű összefoglalására kapott alig kétezer karakter szűkösségét, de ennek ellenére – természetesen – sikerült a minden művben fellelhető Szilasi-féle paradoxon-effektus segítségével szinte teljes képet adnia a művész pályájáról.

Szilasi Lászlót és Závada Pál

A friss Szépíró-díj tulajdonosok végül egy közös kép erejéig összegyűltek Andor István és Sipos Balázs tengerkék, nyitott könyvet (esetleg kagylót, sündisznót, kelő napot) idéző üvegplasztikájával, majd a közönség Ágoston Béla és Lőrinszky Attila jazz-impróit hallgatva egy pohár pezsgővel gratulálhatott a Szépírók Társaságának és elnökségének, a díj kurátorainak: Tóth Krisztinának, Garaczi Lászlónak és Babiczky Tibornak, valamint természetesen az ünnepelt-díjazott művészeknek.

Fotó: Vörös Szilárd, prae.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

irodalom

Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő
Beszélgetés Kutasy Mercédesz műfordítóval
irodalom

Elveszett fiúk Elveszett fiúk
Ben Lerner: Az iskola Topekában - 21. Század Kiadó
irodalom

Legyen gyereknap Legyen gyereknap
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 4. nap
irodalom

Értékelés, felolvasás, lazulás Értékelés, felolvasás, lazulás
SZÍN Szépírónők Évadzáró Buli

Más művészeti ágakról

színház

Mindig bennem volt a játék szeretete Mindig bennem volt a játék szeretete
Interjú Szabó K. Istvánnal marosvásárhelyi tanulmányairól, külföldön szerzett rendezői tapasztalatairól és további terveiről
színház

Shakespeare, amikor magyar és abszurd Shakespeare, amikor magyar és abszurd
Hamlear a Gyulai Várszínházban
John Krasinski: Hang nélkül 2.
Gyerekkönyvek a koronavírusról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés