bezár
 

art&design

2019. 05. 11.
Zsidó Művészeti Napok Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zsidó Művészeti Napok Budapesten Swing, dzsessz- és popzenei koncertek, klezmer-operett, színházi előadások, filmvetítés, kiállítás és kortárstánc előadások is szerepelnek az idei Zsidó Művészeti Napok május 25. és június 2. között zajló fővárosi programjai közt.

A fesztivál célja, hogy új tehetségeket kutasson fel, és minél többet merítsen a zsidó és izraeli kultúrából. Horgas Eszter május 25-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be a képzőművészet ihlette Szerelmes Chagall című estjét, amelyen a fuvolaművész a festő életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és dzsessz zeneművekből válogatott feldolgozásokat játszik majd. Chagall szerepében Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel találkozhatnak a nézők.

A Budapest Bár Mazel Tov Budapest című estjén elsősorban zsidó származású zeneszerzők, szövegírók budapesti témájú dalaiból válogat május 26-án a MOMkult Színháztermében. A koncerten Seress Rezső, Zsüti, Fényes Szabolcs, Márkus Alfréd vagy Horváth Jenő jól ismert dalai hangzanak majd el Kiss Tibor, Lovasi András, Németh Juci, Behumi Dóri, Keleti András és Kollár-Klemencz László előadásában.

A Budapest Klezmer Band önálló koncertjét Szeretsz engem? címmel május 27-én, szintén a MOMkult Színháztermében rendezik. A zenekar sajátos zenei kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumokat egészíti ki cigány- és népzenei elemekkel. A koncert a férfi-női kapcsolatok különböző árnyalatait mutatja be Szulák Andrea és Dunai Tamás közreműködésével.

Dés László idén alakult zenekara, a Dés László Free Sounds Quartet szintén május 27-én ad koncertet az Óbudai Társaskörben, az izraeli származású Moran Magal énekesnő pedig ugyanezen a napon lép fel a Columbus Hajó színpadán. Az énekes zenekarával, a brazil Marcos Feminellával, az izraeli Ishay Sommerrel, Shir-Ran Yinonnal és az olasz Federico Truzzival olyan legendás dalokat is játszanak, mint a Black Swan, az Under Your Bed, a One More Dance vagy Leonard Cohen Halleluja című slágere.

Szinetár Dóra színésznő Szép Mesék, Rossz mesék címmel május 30-án koncertezik a Frankel Leó utcai zsinagógában. Az esten azonos című lemezének dalaiból és kedvenc számaiból mutat be válogatást. Louis Armstrong munkásságát eleveníti fel a Budapest Ragtime Band és vendégük, Ónodi Eszter színművész, valamint a Papa Fleigh zenekar május 30-án a MOMkult Kupolában, de a helyszín színháztermében lép fel június 1-jén Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter és Jávori Ferenc Fegya is, akik klezmer-, pop-, swing- és souldalokból válogattak egy csokorra valót az estére.

Kováts Kriszta színész, énekes, valamint Farkas Gábriel közösen elevenítik meg a mozi világának nagy legendáit, Charlie Chaplintől Meryl Streepig, Marilyn Monroe-tól Dustin Hoffmanig, Greta Garbótól Woody Allenig, Ingrid Bergmantól Garas Dezsőig a Zenemozi - Chaplintől Felliniig című lemezbemutató koncerten a Budapest Jazz Clubban, június 2-án. Az est verseit Fábri Péter, zenéjét László Attila szerezte.

A színházi előadások sorában lesz látható a Menyasszonytánc című klezmer-operett, amelyet újra műsorára tűz a Budapesti Operettszínház. A fesztivál keretében öt alkalommal, május 17-én, 18-án és 19-én lesz látható a darab, mások mellett Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter, Lehoczky Zsuzsa, Szulák Andrea és Kocsis Dénes főszereplésével, Béres Attila rendezésében. Mácsai Pál Örkény István novelláiból olvas fel május 26-án két alkalommal a MOMkult Kupolában, Lukács Miklós pedig cimbalmon kíséri a színművészt az est során.

Képzavar címmel látványszínházi előadást készített Páder Petra és Borbás Gergő, akik a magyar származású, de Olaszországban híressé vált portréfotósnak, Ghitta Carellnek (Klein Gitta) állítanak emléket, aki különleges retusálási technikájáról vált ismertté. A művész az üvegnegatívnak gyakran mindkét oldalát megkapargatta, hogy a modelljeinek, többek közt Walt Disneynek, Mussolininak vagy a pápának a legszebb arcát mutathassa meg. Az előadást Bitó János harmonikajátékának kíséretében május 27-én a Bethlen Téri Színházban mutatják be.

Borítékolható szerelem címmel Náray Erika és Nyáry Krisztián estjét május 28-án, a Budapest Jazz Clubban lehet megtekinteni az író tavaly megjelent Írjál és szeressél című könyvének szerelmes gyűjtése alapján. A kötetben a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy legfelháborítóbb 125 szerelmes levele és azok keletkezésének története kapott helyet. Fesztbaum Béla május 30-án a Rózsavölgyi Szalonban mutatja be Szülőfalum, Pest című darabját, amelyen Termes Rita (zongora), Farkas Izsák (hegedű) és Simkó-Várnagy Mihály (cselló) kísérik a művészt.

A filmek között levetítik Révész Bálint Nagyi Projekt című alkotását május 28-án, a Puskin Moziban, a vetítés után pedig Veiszer Alinda beszélget Bangó Margittal és unokájával. Idén Veiszer Alinda újságíró segítségével mini portrésorozatot készítettek a fesztivál szervezői a sorozatban fellépő ismert művészekkel. Ezeknek az epizódjai hétről hétre jelennek meg majd a rendezvény közösségi felületein.

Idén a gyerekeket május 26-án a Bethlen Téri Színházba várják, ahol A két Lotti történetét táncelőadás formájában lehet megtekinteni, a regény írója, Erich Kästner születésének 120. évfordulója alkalmából. Az ifjúsági regény főszerepeit Bujdosó Anna, Hannah Eden, Monica Nemesio Garcia és Kiss Tamás táncolják, a koreográfus Varga Kinga.

A táncelőadások sorában a felnőtteket az Inversedance Fodor Zoltán Társulat várja június 2-án a Nemzeti Táncszínházban, ahol a Panta Rhei című produkciót mutatják be. A fontos társadalmi témákat boncolgató darab alkotója Juhász Péter és Idan Sharabi.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kilépés a jövőből Kilépés a jövőből
Agg Lili: Invitation to Practice Boredom
art&design

Karanténba zárt vizuális napló Karanténba zárt vizuális napló
Birtalan Zsolt 40 nap (Karantén napló) kiállításáról
art&design

Apró betekintés Dürer korába Apró betekintés Dürer korába
Már online is részt vehetünk a Dürer kora kiállításon
art&design

Töredékes testek Töredékes testek
A MORPH csoport kiállítása: Máté Zsófi megnyitó beszéde

Más művészeti ágakról

135 éve született Wilhelm Furtwängler
irodalom

Hol van az út Esterházy Péterhez? Hol van az út Esterházy Péterhez?
Péczely Dórával és L. Varga Péterrel beszélgettünk
irodalom

Az identitástörténet válsága Az identitástörténet válsága
Grecsó Krisztián: Magamról többet, Magvető Kiadó, 2020
színház

Csak ültek és meséltek Csak ültek és meséltek
Büfészínész/Színészbüfé 1. – Az Örkény Színház szilveszteri műsoráról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés