bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Takáts Fábián --

felhasználói adatlapja

Takáts Fábián által feltöltött cikkek:

Lángra „lobbantott” művészet
Lángra „lobbantott” művészet
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Az új esztendő beköszöntének egyik első kiállítása Závorszky-Simon Márton festőművészé volt. A Vízivárosi Galériában rendezett The trees will burn blackened hands címe sejtette, hogy mit látunk: tűzzel festett képeket.
Színek szerelmese
Színek szerelmese
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Papageorgiu Andrea festőművész számára a szín mindennél előbbre való. Emellett a figuralitás is nélkülözhetetlen szerepet kap munkásságában. Mindezekről meggyőződhettünk az alkotó Vendégségben az életnél című tárlatán.
Ecsetét az emlékezés vezeti
Ecsetét az emlékezés vezeti
Aknay János képei a szentendrei Skanzen Galériában
A geometrikus absztrakció kiváló ismerője és követője Aknay János. Tudja, hogyan lehet pusztán formákkal mágikus hatást kelteni. Ha felkerekedünk, és október végéig ellátogatunk Mágikus geometria című kiállítására, magunk is meggyőződhetünk erről.
Emlékké festve
Emlékké festve
Takáts Márton Tűnő időm nyomában című kiállításáról
A művészet hagyományait gondosan ápoló Takáts Márton festő- és grafikusművésznek nyílt új tárlata a gödöllői Monád Galériában. Kiállított alkotásain számára szerethető helyszínek, barangolásainak emlékképei tűnnek fel.
Művészet a szentendrei papírmalomban
Művészet a szentendrei papírmalomban
Szyksznian Wanda grafikái a szentendrei Vinczemillben
A hazai plakátművészet koronázatlan királynője a ‘60-as és ‘70-es években többek között az Illés-együttes lemezborító-tervezőjeként szerzett ismertséget. A tervezőgrafikus nemrég igazán különleges helyen, a szentendrei Vinczemill papírmanufaktúrában állította ki kollázsszerű, konstruktív digitális nyomatait.
Már-már klasszikus
Már-már klasszikus
Otis Laubert sajátos installációi a Knoll Galériában
Megunt, kidobott tárgyak fáradhatatlan gyűjtője Otis Laubert, a kortárs szlovák művészet egyik érdekes alakja. Egy vadászó macska ügyességével „cserkészi be” a dolgokat, amelyek már senkinek sem kellenek. Összegyűjti, felhasználja, egymással kombinálja. Hogy mindebből mi sül ki, arról a Knoll Galériabéli Második látogatás című tárlatán győződhetünk meg.
Érzékeny nők alkotásai
Érzékeny nők alkotásai
Ékszerek, textiltárgyak
Hogy mi sül ki, amikor egy textiltervező és egy ékszertervező művész találkozik és közösen kiállít? Valami egészen különleges: egy nagyméretű installációban összegezett látnivalók: lágy selyemfonalak, kreatív, egyedi ékszerek. A tárlat ötletgazdáival, Földi Kingával és Gera Noémivel beszélgettem pályaindulásról, művészeti stílusukról, a kiállítás koncepciójáról, jövőbeni tervekről.
Rétegeink: test-lélek-szellem
Rétegeink: test-lélek-szellem
Beszélgetés Majoros Áron Zsolt szobrászművésszel
Öt szobrászművésszel együtt szerepel Majoros Áron Zsolt a Műcsarnok Súlypontok / A megjelenítés határai a kortárs szobrászatban című tárlatán. Ennek apropóján kérdeztem a kiválasztás miértjéről, kurátori együttműködésről, munkamódszeréről.
Közös vívódás
Közös vívódás
Interjú Horváth Lóczi Judit és Fajgerné Dudás Andrea képzőművészekkel közös együttműködésről, anyaságról, pályakezdetekről, példaképekről
Habár Fajgerné Dudás Andrea és Horváth Lóczi Judit művészeti stílusa a másikétól különböző két fontos dologban mégis megegyezhetnek. Pályájuk sikeres, mindketten boldog családanyák. Számos kérdésben hasonlóan is gondolkoznak, ugyanazon témák érdeklik őket. Korábbi diskurzusaikból most egy közös kiállítás kerekedett Similar Stories címen a The Space Contemporary Art Gallery and Managementben.
A szépség belülről fakad
A szépség belülről fakad
Gondolatok Lóránt János Demeter életműkiállításáról
Januárban ünnepelte 85. születésnapját Lóránt János Demeter. A Munkácsy Mihály-díjas festőművészt egy életműkiállítással ünnepli az Óbuda szívében található Esernyős Galéria
A függöny mögé tekintés mint a kulturális emlékezet aktiválása
A függöny mögé tekintés mint a kulturális emlékezet aktiválása
Interjú Fürjesi Csaba képzőművésszel Humánszinkron című tárlatáról, alkotói módszerről, művésztelepi életről és jövőbeni tervekről
Fürjesi Csaba festőművész, grafikus a kilencvenes évek óta itthoni és külföldi tárlatok rendszeres kiállítója. A Nyíregyházi Főiskola rajz és földrajz szakára járt, majd a Magyar Iparművészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán szerzett újabb diplomát. Alkotásaival 2017 óta nem találkozhatott a hazai közönség, azonban november 3. és december 3. között ismét látható volt The Space Contemporary Art Gallery kiállítóterében. A tárlat kapcsán kérdeztük az általa használt multitípia technikáról, hazai és nemzetközi sikerekről és az általa alapított Ceredi Művésztelepről is.
Padlás mint művészi színtér
Padlás mint művészi színtér
Koller Margit Négy fal között című DLA mesterművéről
Immár egy évtizede foglalkozik nagyléptékű, helyspecifikus installációkkal, amely során szinte mérnöki precizitással épít ajtókat, ablakokat, lépcsőket, ahol a létrehozott tér és az abba belépők maga az alkotás. Koller Margit képzőművész legutóbbi, Négy fal között című mesterműkiállítását rendhagyó módon saját padlásműtermében mutatta be egy szűkebb, személyes ismertségű publikumnak.
A világ, és ahogyan én látom
A világ, és ahogyan én látom
Tudósítás Neogrády-Kiss Barnabás Szemmunka című tárlatáról tárlatának előkészületéről
Egy még épülőfélben lévő kiállítás kulisszatitkaiba nyerhettek betekintést azok az érdeklődők, akik regisztráltak a 678 cult&art február 18–19 közötti eseményére. Az újonnan indult kulturális kezdeményezés két napos túrája több, belső kerületi galériát, köztük az Inda Galériát és Neogrády-Kiss Barnabás itt látható Szemmunka című tárlatát is érintette.
Boldogság, gyere haza…
Boldogság, gyere haza…
Bihari Ágnes Boldog Kft című tárlatáról
A pesti éjszakában valahol világít egy neonfelirat, egy üzlet cégére. Mintha csak a boldogságkeresőket igazítaná útba. Azokat, akiket Bihari Ágnes fényképez különböző városok utcáin, legyen az Budapesten vagy Mexikóvárosban. Ezeket a képeket láthatjuk az Artphoto Galériában.
Játszd újra!
Játszd újra!
Molnár Judit Lilla: Tervezett véletlen című tárlata a Budapest Galériában
Molnár Judit Lilla ugyan festőművész szakon végzett, munkái viszont különböző képzőművészeti eljárások széles spektrumát ölelik fel a fotóktól kezdve a hímzett munkákon át az installációkig. A magát konceptuális alkotónak valló fiatal tehetség legújabb tárlatán, amely a Balkon Kortárs Művészeti Folyóirat és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület Inside Express 2019-es díjának köszönhetően jött létre, installációival játékra „hívja” nézőit.
Transzparencia
Transzparencia
Majoros Áron Zsolt „Influence/Hatás” című kiállításáról
Majoros Áron Zsolt generációjának egyik legismertebb szobrászává nőtte ki magát az elmúlt években. Finoman stilizáló és organikus plasztikáinak középpontjában az emberi (jobbára női) test és lélek áll. A számos önálló és csoportos tárlaton már bemutatkozott alkotó korábbi munkái mellett ezúttal legfrissebb sorozatának darabjait is láthatjuk a Hegyvidék Galériában.
Életem története
Életem története
Gát János: Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent – Beszélgetések Reigl Judittal – egy festő (ön)életrajza, Corvina Kiadó, 2020.
Életrajzi könyv jelent meg „Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent” címmel a tavaly elhunyt Reigl Juditról, a 20. század egyik jelentős festőjéről. A kötet szerzője, Gát János mély barátságot ápolt a művésszel, tíz éven keresztül havi egy alkalommal meglátogatta a Párizsban, később Marcoussis-ban élő alkotót. Gát János végül kötetbe rendezte Reigl Judit szavait, a beszélgetéseiket illusztrálta is az alkotó. „A rajzolás segít emlékezni, viszont már nem tudok rajzolni”* – mondta Reigl. Így lett a visszaemlékezésekből egy (ön)életrajz, egyben az utolsó műalkotása.  
Művészek a járvány idején #4
Művészek a járvány idején #4
Interjú Kaliczka Patríciával az újra kialakult járványhelyzetről és alkotói munkáról
Ez a nehéz időszak újra arra kényszerítette a művészeket, hogy műtermükbe zárkózzanak. Így van ez a nemrég a Magyar Festészet Napja alkalmából díjazott festővel, Kaliczka Patríciával is, aki persze a járvány alatt sem pihen: saját alkotásain dolgozik, mellette párjával élményfestő műhelyt működtet, amely ideje nagy részét ki is tölti.
A csönd hangjai
A csönd hangjai
Kadosa Kiss József: A művészet rendje – Arte legis
Kadosa Kiss József többek között festészettel, szobrászattal, grafikával, és hangszerek építésével foglalkozik. Számos egyéni és csoportos, hazai és külföldi kiállítása után ezúttal új tárlattal jelentkezik, alkotói pályájának válogatott munkáit most a Műcsarnok kiállítótermeiben láthatjuk.
Művészek a járvány idején#3
Művészek a járvány idején#3
Interjú Bartha Ágnessel a kialakult helyzetről, otthonmaradásról, és tervezett munkákról
Ez a nehéz időszak a művészeket is arra kényszerítette, hogy otthonukba zárkózzanak. Így van ez a zománcművész-ötvös Bartha Ágnessel is, aki könyveket, novellákat, verseket ír, egyedi ékszerkollekcióját pedig online-kiállítás keretében mutatja be honlapján.
Művészek a járvány idején#2
Művészek a járvány idején#2
Interjú Koller Margittal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
Ez a nehéz időszak a művészeket is arra kényszerítette, hogy műtermükbe zárkózzanak. Így van ez a fiatal installáció-művésszel, Koller Margittal is, aki persze otthonában sem pihen: önmagára fókuszálva készül következő munkáira és doktori disszertációjának megvédésére.
Művészek a járvány idején#1
Művészek a járvány idején#1
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
Ez a nehéz időszak a művészeket is arra kényszeríti, hogy műtermükbe zárkózzanak. Így van ez a külföldön is ismert Szegedi Katalin illusztrátorral is, aki otthonában persze a járvány idején sem pihen.  
Otthonuk a Bábszínház
Otthonuk a Bábszínház
Tiltottak menedéke: Művészek az Állami Bábszínház műhelyében
Jeles évforduló alkalmából nyílt meg a Tiltottak menedéke: Művészek az Állami Bábszínház műhelyében című kiállítás a budapesti Képzőművészet Egyetem Barcsay termében.
Sorsszimfóniák
Sorsszimfóniák
Az ugyanolyanok című kiállításról
Varga Eszter Az ugyanolyanok című kiállítása kíméletlenül tárja fel létünk árnyoldalát, amely mögött emberi sorsok húzódnak. Az ideálként tekintett szépséggel szemben ezúttal koldusok, hajléktalanok mindennapjaiba nyerhetünk betekintést, olyan emberek világába, akik az utcán élnek, és valószínűleg ugyanolyanok lehettek egykor, mint mi magunk, ám életük valamilyen okból kisiklott.   
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés