bezár
 

színház

2020. 06. 15.
A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya Az OSZMI, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet sem maradt adós a koronavírus ideje alatt online műsoros jelentkezéssel. A szükségből erényt kovácsolva (mint ezekben a viszontagságos időkben oly sokan) meglévő anyagokat mutattak be, strukturáltak át. A három podcast-beszélgetés bemutatása következik.  

A podcast az interneten hozzáférhető audioműfaj. Nincs kötött frekvencia, bármikor meghallgatható, amíg az internetes tárhely ezt lehetővé teszi. A Soundcloud oldalon két színház- és egy tánctörténeti vonatkozású beszélgetést tettek közzé az Intézet munkatársai. A három beszélgetés között nincs összefüggés, a műsorok hossza sem azonos, amiből az látszik, hogy a létrehozói nem szánták sorozatnak. A három beszélgetés kulturálisan kellemes felfrissülést ad, révedező hangulatba hozza a hallgatót, hiszen tudása gyarapszik általa.

Szkéné színház

Az első az És akkor jött a Tenkes kapitánya. Zenthe Ferenc 100 című, a Zenthe Ferenc színészről szóló virtuális kiállításhoz tartozik. (Ez egy interneten közzé tett mozgó, hangzó összeállítás a színészről.) A virtuális kiállítás „megnyitó beszélgetése” Gajdó Tamás, az Intézet tudományos főmunkatársa és Lengyel György, a színészt személyesen ismerő rendező között zajlott le. A szubjektív hang, az emlékezet egy kedves, joviális, megnyerő személyiség rajzát mutatja meg. Aki nem tört főszerepekre, akivel együttműködni mindig nagyszerű élmény volt. A virtuális kiállítás végiglapozása, mely sok fényképet tartalmaz a színész színházi szerepeiről, és a beszélgetés együtt kellemes élményt nyújt.

A második interjúban fordul a kocka, Gajdó Tamás, az Intézet tudományos főmunkatársa az interjúalany, aki pedig kérdezi: Papp Kinga Lívia, a Bajor Gizi Színészmúzeum közművelődési munkatársa. Ő egyébként a harmadik beszélgetés riportere is. Orgánuma kellemes, kifejezetten jól érvényesül a hangzó műfajban. Ennek a második beszélgetésnek témája Bajor Gizi színésznő életútja, apropója születésének nem éppen kerek 117. évfordulója. A nemzeti panteon kiválóságai közé tartozó színésznő mint a színészmúzeum névadója örökké aktuális. Gajdó Tamás a fél óra alatt felvázolja a színésznő pályafutásának említésre méltó magánéleti és szakmai élethelyzeteit. Egy primadonna élete mindig kiemelt módon ad érdeklődésre okot.

A legzamatosabb beszélgetés Róna Viktor balettművészről szól. Egy készülő, Herceg a vasfüggöny mögül címre hallgató, ám a koronavírus járvány miatt még meg nem nyíló kiállítás apropóján. A szintén Papp Kinga Lívia által irányított beszélgetésen Halász Tamás, a táncarchívum muzeológusa mutatja be frappánsan, érzékletesen, kritikusan az életmű szépségeit és nehézségeit dióhéjban, ám rendkívül figyelemre méltóan. Néhány szót Keleti Éva színházi fotográfus is szól a beszélgetés végén a táncosról, aki barátja volt. Egy rendkívül tehetséges, méltán világhírű táncos képe bontakozik ki a hallgató előtt, akinek nem mellesleg gazdag hagyatékát őrzi az intézet. Aki sikerét saját kitartó erejének köszönhette, aki külföldön is nevet szerzett táncosként és balettmesterként is. Aki küzdött mindenért. A sorok között felsejlik egy nem könnyű művészi természet is. Az ilyen riportok mindenképpen bizonyítják ennek az online beszélgető műfajnak létjogosultságát!

A kép forrása az OSZMI Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- Varga Kinga --

Varga Kinga az ELTE-BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolájának doktorjelöltje. Témája az Édes Anna színpadi feldolgozásának összehasonlító vizsgálata. Szabadúszó kulturális újságíró. Színház, film és irodalom határterületei vonzzák.


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés