bezár
 

irodalom

2020. 09. 21.
A szavak itt lent mindig összeérnek
Halmai Tamás Kint lények járnak című kötetének bemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Ünnepi Könyvhét minden évben az egyik legnagyobb volumenű irodalmi témájú esemény, amely közös programokra hívja a szakmában tevékenykedőket és az olvasóközönséget. Eredeti időpontja szerint nyár elején került volna megrendezésre a Vörösmarty téren, a vírushelyzet azonban megakadályozta ezt, és sajnos a dátum elhalasztása ellenére sem valósulhatott meg. A Prae Kiadó azonban a megfelelő járványügyi intézkedések mellett meghirdette könyvheti nyolc könyvének bemutatását.

A sort Halmai Tamás Kint lények járnak című verseskötete nyitotta, amelynek bemutatója szeptember 17-én zajlott 18 órai kezdettel a Kis Présházban, amelyet a pécsi származású költő nemrég elhunyt kortársa, Bertók László emlékének ajánlott. A szerzővel Balogh Endre kiadóvezető beszélgetett a könyv megírásának folyamatáról, illetve a kötet koncepciójáról.

Három ciklus, három különböző forma, hasonló irányzatok és a szövegek feszességének összetartó ereje jellemzi legjobban a részben hagyományos, ám mégis modernizált, máskor pedig a szabályok teljes felrúgásával megírt szonetteket és szabadon futó verseket tartalmazó gyűjteményt. A három egységre – Cseppfolyó, Krisztusország, Madárcsobogás – bontott könyv sokszínűségét mutatja, hogy rengeteg témát dolgoz fel, szól életről és halálról, az ember létezésének meghatározó és jelentéktelen dolgairól. Foglalkozik a természettel, filozofál az időről és tiszteleg a nyelv előtt. A beszélgetés moderátora felvetette, hogy az ő olvasata szerint a könyv egyik legfontosabb ihletforrása a szerelem, ez határozza meg leginkább a szövegek komponálását. Halmai válaszából megtudhattuk, tulajdonképpen minden versében felfedezhető motívum ez, amely nem kötődik egy kifejezett emberhez, nincsen kifejezett tárgya, hanem globálisan van jelen, meghatározza a világ átfogó szemléletét. Felmerült továbbá az irodalmi hatások kérdése, az, hogy mely korábban élt és mely kortárs alkotók befolyásolták a könyvben szereplő versek formálódását. A legnagyobb hangsúlyt Babits Mihály és Rilke neve kapta.

Az est legfontosabb gondolata azt hiszem, nem a könyvben megírtak közül való volt, hanem a szerző azon megfogalmazásából származik, mellyel Halmai az általa, és nagyra becsült kortársa által egyaránt képviselt költészetfelfogásra irányuló kérdésre válaszolt: „Nem csak a fák érnek össze fent, hanem a szavak is itt lent. És a különböző égtájak, világnézetek, vallási hagyományok, bölcseleti tradíciók, gondolatok megpróbálnak összeérni, amennyire össze tudnak érni egyelőre a poétikai közlésrend keretei között.” Hiszen a költő és a költészet feladata, hogy amin csak egy kicsit is javíthat egy-egy verssel a világban, vagy legalább felhívhatja az emberek figyelmét a problémára, akkor azt igyekezzen a lehető legnagyobb tenni akarással véghez vinni.

A Kint lények járnak című kötet tehát az elmében felötlő leggyakoribb gondolatokat, a természeti jelenségeket, az emberek közti kapcsolatokat és a világhoz való hozzáállásunkhoz kapcsolódó kérdéseket öleli fel, ezekre keres válaszokat. Van, amikor csak iránymutatást ad, máskor tűpontos igazságokat talál. S talán ezen igazságok kinyilatkoztatására csak a líra képes.

A beszélgetés végeztével a hallgatóságnak lehetősége nyílt kedvezményes áron megvásárolnia a könyvet, illetve friss példányaikat dedikáltatni a költővel.

A könyv megvásárolható a Prae Kiadó webshopjában

Fotó: Bach Máté

Halmai Tamás – Kint lények járnak, Prae Kiadó, Bp., 2020, 89 old., 2790 Ft

 

nyomtat

Szerzők

-- Horváth Florencia --


További írások a rovatból

Nyerges Gábor Ádám könyvbemutatója a Kis Présházban
irodalom

A menekülés fájdalma A menekülés fájdalma
Sári Edina: Halálúton Horvátországba, Kalligram kiadó, 2021.
Fiatal költők új kötetei a Nyitott Műhelyben
Könyvbemutatók a Magvető Caféban a költészet napján

Más művészeti ágakról

színház

A japán színház bűvöletében A japán színház bűvöletében
Beszélgetés Cseh Dáviddal a japán színházról
Komáromi Jókai Színház - Szkéné: Don Juan, vagy az apák réme
gyerek

Meséljük együtt az ünnepeket! Meséljük együtt az ünnepeket!
Bajzáth Mária: Kerek élet fája, Lampion Könyvek, 2022
art&design

Kísérletek a humanizmus fenyítőbotjának hatástalanítására Kísérletek a humanizmus fenyítőbotjának hatástalanítására
Beszámoló a Poszthumanizmus és képzőművészet című beszélgetésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés