bezár
 

irodalom

2020. 09. 22.
Hétköznapokban rejlő kivételesség
Turbuly Lilla Alaszkai-öböl című novelláskötetének bemutatója
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Vasárnapi csöndes idillben, mintegy nem evilági holdfényként osontak ki a Kis Présház lecsüngő lámpáinak hírvivő sugarai a Bartók Béla úti estébe. Ezeket a barátságos fényeket követve olyan közegbe toppanhatott be az érdeklődő, ahol az írói világ találkozik az olvasóéval, ahol az Alaszkai-öböl nemcsak a táj része, hanem irodalmi koktél is, ahol a valóságos hétköznapi történetek átalakulnak novellákká.

Turbuly Lilla Alaszkai-öböl című novelláskötetének bemutatója, mintegy méltóságteljesen zárta az Ünnepi Könyvhetet a Kis Présházban. Míg a könyvek békésen pihentek az asztalon és az olvasók kíváncsian figyeltek, addig az írónővel Világos Bea beszélgetett. Az említett könyv a Prae Kiadó gondozásában jelent meg, borítóján Varga Zsófi Éjszakai horgász című képe figyelhető meg.

Világos Bea megfogalmazásában, akár Apró képek balladája is lehetne a kötet címe, ugyanis Turbuly Lilla novelláinak önmagukat kiválóan ismerő főhősei, mintegy ellenpontjai Villon mindentudó, azonban saját énjükről keveset tudó figuráinak. Emellett fény derült arra is, hogy minden története mögött elhelyezkedik egy konkrét, pici valóságmag. Művei olyan hétköznapi eseményekből merítenek ötletet, mint egy ismeretlen alak megjelenése a Károlyi-kertben zacskóval a kezében, vagy egy kávézóban hallott „roppant férfias” beszélgetés, egy Blahán megfigyelt fiatal színésznő vagy egy veszprémi nyitott könyvespolcon rejtőzködő kézzel írt receptgyűjtemény.

A négy részből álló kötet novelláit összeköti az a fajta személődő nézőpont, amely lehetővé teszi, hogy az olvasó mintegy önmagát figyelhesse meg a mindennapi történetekben. A befogadó így képes lesz elszemlélődni olyan apró történéseken, amelyeknek nincs mindig megoldása. A könyvbemutató során Világos Bea kiemelt néhány novellát, és ismertette azok főbb érdekességeit. A továbbiakban kérdésére Turbuly Lilla megjegyezte, hogy az élet apró történéseinek, ily részletes megfigyelése valóban összefüggésbe hozható „bűnös, jogászi” előéletével. Bíróként, majd később a színikritikusi pályán ugyanis alaptermészetévé vált a szemlélődés, a külső nézőpontba helyezkedés.  

Az est további részében szó esett a Hold szimbolikus jelenlétéről, hiszen az ikonikus égitest gyakran megjelenik az írónő korábbi munkásságában is. A borítón látható alkotás egyik fontos eleme a vörösen izzó égitest. Az a méltóságteljesség, amely ennek az égitestnek a karakteréhez köthető, megfigyelhető a novellákban is, ugyanis, mint Világos Bea megjegyezte, a megbocsátás gesztusa fedezhető fel a történetekben.

Az est során az írónő felolvasta a címadó novellát, melyben az Alaszkai-öbölbe kerülve a Csendes-óceán vize képtelen keveredni a Jeges-tenger vizével. Ez az elegyedni nem tudás, egymás meg nem értése, két világ közötti diszkrepancia, olyan mindennapi történésekre hívja fel a figyelmet, mint a hosszú éveken keresztül tartó házasságok, melyekben a párok valójában egymás mellett élnek, barátságok, ahol képtelenek a felszín mögé tekinteni, egymást igazán megismerni. Ez a történet azonban nem csak szerelemre, barátságra utal, hanem mintegy csöndesen jelzi azt is, miként képtelen a városi és a falusi élet elegyedni, főváros és vidék lakói keveredni.

A Színi kritikusok céhének vezetőjeként Turbuly Lilla novelláiban helyet kap a színház világa is. Emellett az események parkokban, kávézókban, Budapest ismert terein játszódnak. Az otthonosság érzetét keltő novellákat olvasó befogadónak ilyenkor eszébe juthatnak saját történetei is. Az írónő beszélt arról is, hogy miként jelenik meg történeteiben az öregedés, az elmúlás, miért zárul minden történet fájóan, de valahol mégis helyesen, hogy milyen fontos számára a szeretet, az hogy mindig ott legyen valaki mellett.

Az est végén a Kis Présház az Alaszkai-öböl című novella által inspirált kékes árnyalatokban játszó irodalmi koktéllal lepte meg az írónőt.

A könyv megvásárolható a Prae Kiadó webshopjában

Fotó: Vörös Szilárd

Az estről készített videó megtekinthető a Prae Kiadó Facebook-oldalán

nyomtat

Szerzők

-- Vén-Vinceffy Anna --


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés