bezár
 

gyerek

2021. 06. 20.
Bonyolultak a kamaszok?
Négy szerző - négy kamaszregény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy szerző – Erdős Zsuzsa, Maros Edit, Mészáros Dorka, és Kocsis Laura – négy könyvét mutatta be június 11-én, pénteken 17 órakor a Menő Könyvek kiadó a Magvető Caféban. Mind a négy kötet ifjúsági regény, és bár különböző a témájuk, mégis mindegyik választ ad arra a kérdésre a maga módján, hogy mennyire bonyolult a mai fiatalok élete.

A beszélgetéshez az első témát Maros Edit Bonyolult egy banda című könyve adta. A szerzőt Csapody Kinga kiadóvezető-főszerkesztő, a kötet szerkesztője kérdezte. Maros Edit egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy mivel nincs napi közvetlen kapcsolata a kamaszokkal, egy szleng-szótárt hívott segítségül, hogy az olvasókhoz közel álló nyelvezetet használjon. Úgy véli, a mai fiatalok élete nagyon más, mint az ő generációjáé, minden felgyorsult, ahogy a kommunikáció is: ha nem kapunk egy üzenetünkre azonnal választ, már türelmetlenek vagyunk. Az sem teszi könnyűvé a kamaszok életét a szerző szerint, hogy nagyon fontos számukra, milyen visszajelzéseket kapnak a közösségi oldalakon, hány lájkot ér egy magukról feltöltött kép. Ennek a korosztálynak írni mégsem olyan bonyolult, vélte Maros Edit, mert a könyvben előkerülő problémák univerzálisak, és minden fiatal találkozik velük előbb vagy utóbb.

Mészáros Dorka is hasonlóan vélekedett: saját egykori levelezését is felhasználta a Felelsz vagy mersz? című könyv megírásához, aminek főhőse, a nyolcadikos Bori folyton elégedetlen önmagával. A szerzőt a kötet szerkesztője, Kertész Edina kérdezte arról, szándékos volt-e, hogy a könyvben kiemelt szerepet kapott a női test. A szerző elmondta, nagyon is tudatos volt részéről az a törekvés, hogy bemutassa, egy kamaszlány életében milyen fontos, tetszik-e másoknak, próbál megfelelni, miközben a saját, változó testével van elfoglalva: ezért írt bátran Dorka a menstruációról, a pattanásokról vagy a szőrtelenítésről. A könyv megírásakor sokat merített a saját kamaszkori élményeiből, a végeredmény pedig egy könnyed, szórakoztató könyv lett, ami mégis szókimondóan beszél gyakran tabuként kezelt témákról.

Erdős Zsuzsa beszélgetőpartnere Edinger Kata szerkesztő volt, aki arra volt kíváncsi, honnan jött a Légből kapott szerelem ötlete. A szerző elmondta, hogy mindig is félt a repüléstől, innen jött az ötlet, hogy ezúttal ez is szerepet kapjon a regényében, amiben olyan komoly probléma is megjelenik, mint például a pánikbetegség, amiről saját tapasztalatai is vannak. A történet egy nyomozás és egy légi katasztrófa köré épül, ám az immár négykötetes szerző ezúttal is hű maradt önmagához, így a szerelmi szál is meghatározó jelentőségű a cselekmény alakulásában.

Nem így Kocsis Laura Cseréljünk! című könyvében: az idén érettségiző szerző elmondta, hogy szerinte a fiatalok életében egyáltalán nem olyan hangsúlyos a szerelem, mint ahogy az ifjúsági regényekben. Az Ellenpontok-sorozatban megjelent könyve egy magyar és egy thai diáklány közös hónapjairól szólnak: a könyv főszereplője, Nittaya Magyarországra érkezik cserediákként. A szerző elárulta, hogy a regény ötletét saját élményből merítette, hozzájuk is érkezett egy thai cserediák, ám ők, ellentétben a könyv két főszereplőjével, rögtön összebarátkoztak. A szerző tizenhat évesen írta meg a regény első változatát, a végső simításokat pedig az érettségi napján végezte rajta, ami jó kikapcsolódást jelentett a tanulás mellett.

A jó hangulatú könyvbemutatót dedikálás és beszélgetés zárta. És hogy bonyolult-e a fiatalok élete? A négy ifjúsági regényből kiderül!

 

Fotók: Menő Könyvek kiadó

nyomtat

Szerzők

-- Kassa Edina --


További írások a rovatból

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés