bezár
 

irodalom

2022. 03. 31.
Gyógyító szavak irodalommal
Székelyhidi Zsolt Ami kék lesz című verseskönyve kapcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Performansszal egybekötött irodalmi esten mutatják be Székelyhídi Zsolt Ami kék lesz című kötetét április 7-én este 6 órától a The Workshopban. A beszélgetés moderátora Domján Kata, többszörös nemzetközi díjas színésznő.

A kötetről

Székelyhidi Zsolt előző két verskötete, a Csurom és a Színült, melyek szintén a Parnasszus Könyvek sorozatban jelentek meg, egy újragondolt szerelmi lírát vázoltak fel sok utazással, a kék tengerrel, egzotikus nyaralásokkal és persze a szükségszerűen mindig megjelenő otthonképpel, ami az utazások lezárásaként - mintegy bezárva a kört - a megnyugvást, csendet biztosítja a költő és párja életében. Az Ami kék lesz című kötet ebből a szerelmi lírából mozdul el, ha úgy tetszik, zárul (másképpen) vissza egy filozofikusabb és ezáltal mindenképpen magányosabb(nak tűnő) költői világba, ahol a szerelem mint a világot láthatatlanul mozgató mellékszál jelenik meg. A versek szempontjából tehát sokkal fontosabbak a költőben az érzelmek ellen is dolgozó, azokkal párhuzamosan induló-érkező világértelmezések. Ám ezek a meglátások, gondolatok újra meg újra feloldódnak, absztrachálódnak bizonyos színekben (a kék minden árnyalatában vibráló tengerhez is visszanyúlva), így az értelem végsősoron újra alárendelődik az érzelmeknek. A színekkel, illetve a színek hiányával, a lira "színeváltozásaival" eljátszó szövegek az együttlét más dimenzióiban járnak, ahol a fizikális kontaktus háttérbe szorul, és megmutatkozik a belső, a valóságtól mégiscsak elzárt költőlélek.

Az SPN Krú bemutatja Elmerülünk egymás torkolatában című Költészeti performanszát amelyben az író szerelmi líráján keresztül közelíti meg a kék szín jelentését. Közreműködik Fábián Franciska.

Az eseményen fotók készülnek. A résztvevők az eseményen való részvétellel hozzájárulnak, hogy kép készülhet róluk.

Az est létrejöttéhez való hozzájárulás: 1500 forint

A bevételből a szervezők háború elől menekülteket és a határon túliakat támogatják.A kötetet kedvezményesen megvásárolható a helyszínen. 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés