bezár
 

gyerek

2022. 12. 11.
Pancsos perec és zserbós csiga
Szabadfi Szabolcs - Trogmayer Éva: Labi, az erdő pékje; Labi és a nagy találkozás
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
Egyszer volt, hol nem volt, élt Magyarországon egy pék, akit Szabadfi Szabolcsnak hívtak. 2012-ben megalapította egyszemélyes pékségét, a Panifico il Basilico-t, mely az évek során közel száz fős gasztronómiai hálózattá nőtte ki magát. Szabi, a (nem alvó) pék személyes blogját 165 ezren követik, ódákat zengenek kiváló minőségű pékáruiról, tavaly ilyenkor pedig Trogmayer Éva íróval összefogva Labi, az erdő pékje címmel gyerekkönyvet jelentetett meg, aminek máris itt a folytatása, a Labi és a nagy találkozás.  

Szabadfi Szabolcs minőségi alapanyagokból készített termékeinek, pontosabban szólva alkotásainak a kivételes gonddal kelesztett kovász a lelke, de Bomboloni névre keresztelt, édes-sós virágfánkjai is mennybe röpítik kóstolóját. „Mindig úgy gondoltam, hogy nem baj, ha nem vagyok tudós, esetleg mások szemében különcnek tűnhetek, de magammal és munkatársaimmal szemben egy dologból nem engedek: ha nekiállunk másoknak ételt készíteni, minden pillanatban a tökéletességre kell törekedni!” - írja honlapján. Hogyha valaki ilyen mértékben elhivatott szakmája iránt, nem csoda, ha a legkisebbeknek is igyekszik átadni tudását, tapasztalatát. November 20-án 17 órától, az Eötvös 10 Művelődési Házban került sor a Labi és a nagy találkozás könyvbemutatójára: szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy napvilágot látott a Labi, az erdő pékje. Szabolcs egy kutya alteregót, Labit, a labrador pék figuráját választotta ahhoz, hogy az öt éven felüli korosztályt is bevezesse a finom pékárukkal kapcsolatos tudásrengetegbe. Még felnőtt fejjel sem gondolná az ember, mennyire összetett dolgokon múlik, milyen kenyér kerül az asztalára. Ezen szeretett volna változtatni Szabadfi Szabolcs, aki a HVG Könyvek Kiadóval közösen Trogmayer Éva írót (Medvemese; Frida és Gubanc Budapesten) kérte fel rá, hogy receptjei mellé mesét írjon, és Baracsi Gabi illusztrátorra bízta a képi világ megteremtését.

Mi szülők, szeretünk ismeretterjesztő könyveket olvasni gyermekeinknek, főleg ha az ismeretterjesztési szándék jó alaposan álcázva van a műben. A Labi kötetekben nem csupán a címszereplő, hanem valamennyi hős annyira szerethető, hogy még az okosító tartalmak is jólesnek a szájukból. A Kovászmesék receptekkel alcímet viselő első részben megérkezik Labi az erdőbe, annak is egy elhagyatott pékműhellyel rendelkező házikójába. Bár az ingatlannak már van egy nem hivatalos kis tulajdonosa, Nudlit, a rakoncátlan rókakölyköt hamar az irányítása alá vonja Labi, pékinast nevelve belőle jó szóval és türelemmel. Miközben bevezeti a gabonaválasztás, a kovászelőállítás és a pékárukészítés rejtelmeibe, úgy a kis olvasók előtt is lehull a lepel ezekről a hétköznapinak tűnő, de a szülők részéről mégis nehezen átadható dolgokról. Az egészséges táplálkozás, az ételallergia és a minőségi alapanyagok korában mi sem alkalmasabb ezek feltárására és népszerűsítésére, mint egy jól megírt, pozitív történeteket tartalmazó, gazdagon illusztrált gyerekkönyv, vagy inkább kettő. 

Mindkét részben van egy megoldandó, nemes feladat, így nem válik céltalanná az izgalmasabbnál izgalmasabb receptek garmada. Már az A/5-ös méretű, guszta kis kötet külső borítóján is feltűnik a két főhős, a második, Új receptek az erdei pékségből alcímű rész tetején pedig megjelenik a nagybetűs nő, a cukrász uszkár, Áfonya személyében. A belső borítón ott sorakoznak a pékárukészítés nélkülözhetetlen kellékei, a szakajtó, a bemetsző, és a trokser. Mivel a rövid fejezetekre bontott történetekkel egyetemben recepteket is kapunk, praktikus ötlet volt a könyv elejére helyezni a tartalomjegyzéket. Minden ételnél fel van tüntetve, hogy hány percig, milyen hőfokon, és milyen típusú sütési technikával kell elkészíteni, valamint az a darabszám, ami a megadott mennyiségekből kinyerhető. A hozzávalók felsorolása tipográfiailag is elkülönül a fejezetektől. Ezeket mindig a Hogyan készítsd el? epizód követi, egyszerűen és érthetően leírva, megszámozva a folyamat különböző fázisait. Nincs olyan oldal, amit ne tenne színesebbé valamilyen illusztráció, még akkor is, ha csak egy kis méretű ételképről van szó, de többször is előfordulnak dupla oldalak, melyeket teljes egészében az illusztráció tölt ki.

Mivel Szabi, a pék workshopokat is szokott tartani, így a könyv olvasóiként megjelölt korosztály számára sem esett nehezére a pontos és érthető ételleírások megadása. A különböző gabonákból, eltérő módszerrel előállított kenyérféléken kívül olyan receptek is belekerültek a könyvbe, melyek teljes mértékben a szerző fejéből pattantak ki. Ilyen például a pancsos perec, vagy a zserbós csiga. ”Szeretném, hogy minél szélesebb körben terjedjen el az a szemlélet, hogy jó alapanyagokból lehet finom ételt készíteni. Legtöbbször ezek nem a távoli, vagy legdrágább beszerzési forrásból vannak, hanem a gondos helyi termelőktől” – hirdeti Szabolcs a honlapján. A mesében megjelenik a közösségi kert is. A könyvek humorát is remekül kidomborítják azok a finomságok, amelyek az apácafingocska, a ridikül, vagy éppen az ökörszem frappáns elnevezést viselik. Akárcsak Szabi életművében, a kötetekben is kiemelt szerepet kap a gyerekek által is összeállítható kovász. Ám, ahogy a könyvbemutatón is elhangzott, a szerzőpáros – Szabadfi Szabolcs és Trogmayer Éva – egyetértenek abban, hogy a kovászkészítés nemcsak a kenyér miatt fontos. „Az első pillanattól fogva tudtuk, hogy bár mesés receptkönyvet írunk, sokkal több mondanivalónk van annál, mint amit egy átlagos szakácskönyv adhat. Szerettük volna megmutatni, hogy a közös sütés-főzés nemcsak az ételekről, hanem rólunk is szól. Együtt dolgozni a konyhában könnyen elérhető kapcsolódási lehetőséget, igazi menedéket jelent egy olyan világban, amelyben egyre távolabb kerülünk egymástól” – összegezte Éva.

A Labi könyvek olvasása remek kaland. Olyan világ tárul ki a gyerekek előtt, amellyel nap mint nap kapcsolatba kerülnek ugyan, mégsem tudnak róla eleget. Felmenőink még mindent, de legalábbis sokkal többet tudtak róla, mint mi. Talán azért, mert rendszeresen maguk készítették el a napi betevőt. Nem véletlen, hogy a könyvben is többször szóba kerül Labi nagymamája, mint az összegyűjtött receptek autentikus forrása. Ezzel nem csupán a mai divatos téma, az egészséges étkezés jelenik meg, hanem a hagyományőrzés is helyet kap. Labi, Nudli, Mátyás, a medvemolnár, valamint a többi állatkölykön keresztül egy olyan összetartó kis közösség életébe is betekintést kapunk, ami manapság már ritka kincs. A leégett malom újjáépítésén fáradozó erdőlakók egytől egyig önzetlenül kiállnak a jó ügy mellett, Labi pedig fáradhatatlanul eteti az erdei népet. Jó, hogy egy olyan szakmába is beleláthatnak a gyerekek, ami talán már nemcsak a népszerűségi listáról csúszott le, hanem lassan az elfeledett mesterségek táborát fogja erősíteni. Szabi-Labin keresztül temérdek olyan tulajdonság kerül felszínre, mint a kitartás, a türelem, az egyediség, a fantázia és legfőképpen az elhivatottság. A mesebeli erdő hősei egy vonzó világba kalauzolnak el bennünket, melyben az a legfantasztikusabb, hogy valóban létezik: átjárja a szerzőpáros ételfilozófiája és humanitása, Szabi szerelembe esése egy rendkívüli mesterséggel, valamint a tudás átadásának szándéka, hogy mindebbe a gyerekek is belekóstolhassanak.

A könyvbemutatón készült fotó Schvéger Domonkos munkája.

nyomtat

Szerzők

-- Márkus Judit --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés