bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Márkus Judit --

felhasználói adatlapja

Márkus Judit kommunikációs szakember, színháztudomány szakos bölcsész, gyermek-és ifjúsági irodalmi szakember, valamint beszédtréner és beszédtanácsadó. Húsz éven keresztül színészként kereste a kenyerét, de nem találta meg. 

Márkus Judit által feltöltött cikkek:

Ebsoroló kezdőknek és haladóknak
Ebsoroló kezdőknek és haladóknak
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
„Mindenkire vár egy kutya valahol” – állítja legújabb könyvében Kristyna Litten angol származású szerző. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent kötete, a 80 kutyával a Föld körül új alapokra helyezi a kutyafajták bemutatását, mind csoportosítás, mind illusztráció szempontjából. A magát inkább illusztrátornak tartó, több nemzetközi elismeréssel is büszkélkedő művésznek először jelent meg könyve magyarul.
Ez egy új élet kezdete
Ez egy új élet kezdete
Interjú Somfai Annával
Év végén, az ünnepek közeledtével mindig lehet számítani olyan könyvújdonságokra, amiket szívesen tesznek a szülők a karácsonyfa alá, de csak az új év elején kerülnek „feldolgozásra”. Ilyen kötet a Karácsony a világ körül is, amelyben Somfai Anna tizenhárom ország ünnepi hagyományait fogta össze. Az első kiadás pár hét alatt elfogyott az üzletekből.
Az illusztráció nehéz műfaj
Az illusztráció nehéz műfaj
Interjú Révész Emese művészettörténésszel
„Művészettörténészként a képek története érdekel” – írja honlapján Révész Emese, aki többek között az ELTE Művészettörténeti Tanszékének oktatója. Rengeteget tett és tesz azért, hogy az illusztrátorok és a gyerekkönyvek illusztrációi nagyobb figyelmet és elismerést kapjanak. A Budapesti Illusztrációs Fesztivált is ezért álmodta meg Herbszt Lászlóval közösen.
Ahol a csodák valóra válnak
Ahol a csodák valóra válnak
A sztyeppe illata című előadás a Fővárosi Nagycirkuszban
A Fővárosi Nagycirkusz április 5-én mutatta be legújabb műsorát, A sztyeppe illatát. A Fekete Péter által rendezett előadáshoz egy időszaki kiállítás is kapcsolódik, amely a porondon fellépő nemzetközi művészekhez hasonlóan, vadregényes közép-ázsiai tájakra kalauzolja a nézőket.
Izgalmas kihívás egy világ továbbépítése
Izgalmas kihívás egy világ továbbépítése
Interjú Ruff Orsolyával
„Kutatás, utánagondolás, millió jegyzet és logikai bukfencek kivédése” – számol be mindennapjairól Ruff Orsolya író, műfordító, újságíró, akinek A zöld macska trilógia és a Volt egy ház rejtélye után, íróként jelenleg főként Orczy Mimi kalandjairól szól az élete. 
"Apánk, a pánk"
"Apánk, a pánk"
Az Így él Petőfi! című könyvről
Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából több új gyerekkönyv is született, a legkülönfélébb korosztályok számára. A Cerkabella Kiadó tíz éven felülieknek ajánlja Így él Petőfi! című válogatáskötetét, amely Lackfi János kommentjeivel és hangzóanyagával teszi frissé és könnyebben befogadhatóvá a mintegy nyolcvan Petőfi-verset.
Nagyon hasonló nyelvet beszélünk
Nagyon hasonló nyelvet beszélünk
Interjú Trogmayer Évával és Egervölgyi Lillával
Húsvét előtt jelent meg Trogmayer Éva író és Egervölgyi Lilla illusztrátor harmadik közös mesekönyve, az Ervin és az őrtündérek. Éva szövegíróként, Lilla középiskolai tanárként dolgozott, amikor a pandémia ideje alatt elkezdtek közösen alkotni, aminek a Medvemese lett az első gyümölcse. A Szegeden élő alkotópárosról többek között az is kiderült, hogy még számos megvalósításra váró ötletük hever a fiókban.
Műveljük stílusosan kertjeinket!
Műveljük stílusosan kertjeinket!
Megyeri Annamária: A mi kertünk című új könyvéről
Megyeri Annamária grafikus, illusztrátor és kerttervező, a Stílus a kertben közösségi oldal tanácsadója. Első önálló kötetét Lovász Andrea és Nacsa-Soós Barbara szerkesztette.
Amit viszünk magunkkal mindenhova
Amit viszünk magunkkal mindenhova
Interjú az Otthon című könyv Bolognában elnyert rangos díja kapcsán
Rofusz Kinga Otthon című silent bookja 2019-ben megkapta Az Év Leginnovatívabb Könyve díját a HUBBY-tól, valamint Európa legjobb huszonhét mesekönyve közé is beválasztották. Majd megszületett a könyv alapján készült animációs film, amely a 2020-as komlói Hét Domb Filmfesztiválon az animációs kategóriában első lett, illetve a 2021-es Kecskeméti Animációs Filmfesztivál megosztott fődíját kapta. Idén februárban pedig a kötet és a film együtt elnyerte a BolognaRagazzi Crossmedia Award-ot, a Bolognai Gyerekkönyvvásár rangos, nemzetközi elismerését. Ennek kapcsán beszélgettünk az alkotóval, Rofusz Kingával, a könyvet kiadó Vivandra vezetőjével, Ágoston Alexandrával, és az animációs film producerével, Klingl Bélával.
A női természet negyven arca
A női természet negyven arca
Zalán Tibor: Királylányok nagykönyve
Tavaly karácsonykor jelent meg Zalán Tibor népszerű, több kiadást megért mesegyűjteménye, a Királylányok nagykönyve, ezúttal Kürti Andrea szemet gyönyörködtető rajzaival, a Cerkabella Könyvkiadó gondozásában. A kötet a női természet mesés sokszínűségét tárja az olvasók elé.
Csoda, ami velem megesett
Csoda, ami velem megesett
Születésnapi interjú Marék Veronikával
Ahogy betoppan, mintha varázslat érkezne vele – megtelik a kávézó élettel és vidámsággal. Marék Veronika megkerülhetetlen alakja a gyerekirodalomnak, generációk nőttek fel a történetein. Népszerű mesehősei bábszínházakban, filmeken is életre kelnek. De hogyan is kezdődött a meseírás? A december 19-én éppen 85 éves írónővel beszélgettünk.
Idővel minden felfedi magát
Idővel minden felfedi magát
Interjú Esterházy Miklóssal
„Észreveszi a láthatatlan titkokat a világból” – írja Boldizsár Ildikó Esterházy Miklósról, akinek tavaly jelent meg első kötete Az Öreghegy meséi címmel a Magvető Kiadónál. A különleges atmoszférájú történetekből megismert világ egyszerre hétköznapi és rejtélyekkel teli, természetes és varázslatos. Idén ősszel folytatódtak a mesék, a Málna és a csotrogányokat olvasva ismét elkalandozhatunk az Öreghegyre. De vajon hol van ez a hely? Kinek szólnak a mesék? És mi kell ahhoz, hogy észrevegyük a csodákat? Többek között erről is beszélgettünk Esterházy Miklóssal, aki nemcsak szerzője, hanem illusztrátora is a köteteknek.
Pancsos perec és zserbós csiga
Pancsos perec és zserbós csiga
Szabadfi Szabolcs - Trogmayer Éva: Labi, az erdő pékje; Labi és a nagy találkozás
Egyszer volt, hol nem volt, élt Magyarországon egy pék, akit Szabadfi Szabolcsnak hívtak. 2012-ben megalapította egyszemélyes pékségét, a Panifico il Basilico-t, mely az évek során közel száz fős gasztronómiai hálózattá nőtte ki magát. Szabi, a (nem alvó) pék személyes blogját 165 ezren követik, ódákat zengenek kiváló minőségű pékáruiról, tavaly ilyenkor pedig Trogmayer Éva íróval összefogva Labi, az erdő pékje címmel gyerekkönyvet jelentetett meg, aminek máris itt a folytatása, a Labi és a nagy találkozás.  
Szabad lélekkel
Szabad lélekkel
A Kokas-féle komplex művészetpedagógiai foglalkozás
Tizenkét gyerek szaladgál önfeledten a Lisznyai Szabó Gábor Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében. Bár most is Bach muzsika visszhangzik a falak között, ezúttal nem egy reményteljes fiatal növendék játékát élvezzük, hanem azokat a művészet ereje által felszabadított lelki rezdüléseket, melyek a jelen lévő 6-10 éves korosztály tagjaiból varázsolódnak elő. Bán Tamás klarinéttanár, Kokas-foglalkozásvezető, éppen egy komplex művészetpedagógiai órát tart.
Itt a párbeszéd tud jól működni
Itt a párbeszéd tud jól működni
Beszélgetés Hermann Zoltánnal, a KRE gyermek-és ifjúsági irodalom szak vezető oktatójával
Van a Károli Gáspár Református Egyetemen egy szak, ami olyan, mint egy kis sziget, ahová el lehet menekülni a zord felnőttlétből, és újra el lehet merülni a Grimm-mesékben, a Diótörőben, a teljes Delfin Könyvek sorozatban, vagy éppen Kiss Ottó verseinek világában. A gyerek- és ifjúsági irodalom neves szakértői oktatnak itt, aki pedig az egészet kilenc éve koordinálja, és még a nyugati kánon rejtelmeibe is bevezeti az érdeklődőket, az dr. Hermann Zoltán irodalomtörténész, színikritikus, egyetemi docens. Vele beszélgettünk.
Egy kisgyerek mindent tud
Egy kisgyerek mindent tud
Interjú Agócs Írisz illusztrátorral
„Magamat sokkal nehezebb illusztrálni, mint mást” – állítja Agócs Írisz, aki először 2012-ben, egy londoni emeletes buszon írt mesét saját rajzaihoz. További önálló alkotásai közül a Rajzolj egy krumplit! sorozat harmadik része megnyerte az Év Leginnovatívabb Könyve díjat, a Márkó bácsi kertje pedig az Év Ismeretterjesztő könyve kategóriában versenyzett. Nemrég megérkezett a folytatás: Mici, aki még mindig meg akarja menteni a világot, ezúttal Tekla madaraival ismerkedik.  
Nagyon inspiráljuk egymást
Nagyon inspiráljuk egymást
Megjelent Farkasházi Réka Társasjáték című új mesekönyve
A béke körbeér címmel karácsonyi nagykoncertre készül Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar december 18-án. A műsor anyaga a Társasjáték című CD lemez dalaiból áll majd össze, melyeket egy mesékkel teli könyv tesz teljessé. Vagy fordítva? Többek között erre is fény derült a Magvető Caféban október 8-án délután háromkor, a társasjátékozással és minikoncerttel egybekötött könyvbemutatón.
A módszertani változatosság demonstrációja
A módszertani változatosság demonstrációja
Az irodalomtanítás módszertana könyvbemutatójáról
Október 7-én 17 órától került sor Az irodalomtanítás módszertana című kétrészes kötet könyvbemutatójára. A Könyvtár és katedra sorozat 5. kiadványáról az esemény moderátora, Simánné Horváth Zsuzsanna magyartanár Fenyő D. György szerzővel, Mozer Tamás lektorral és Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével beszélgetett. Az Írók Boltjában megrendezett szimpózium nagy érdeklődésre tartott számot, a lelkes közönség nem csupán az üzlet galériáját, hanem az oda vezető lépcsősort is elfoglalta.
Egy darabka égbolt
Egy darabka égbolt
„A paradicsomot akkor ismerjük fel, amikor elveszítjük, a fészket akkor, ha kiesünk belőle.”
Jean-Claude Mourlevat egykori kollégiumi társának ajánlja, és Kathleen Ferrier (1912-1953) brit kontraalt operaénekesnő emlékének szenteli 2006-ban megjelent ifjúsági regényét. Az eredetileg Le Combat d’hiver címet viselő alkotás a napokban jelenik meg hazánkban a Vivandra Könyvek gondozásában, László Kinga fordításában. A Cantabile – A szabadság szele a legelvetemültebb zsarnokságról szól, amely újra és újra, bárhol felütheti a fejét, és az elemi szabadságvágyról, amely végül mindig elsöpri a zsarnokságot.
Újra felfedezni Budapestet
Újra felfedezni Budapestet
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla legújabb mesekönyvéről
A pandémia kellős közepén jelent meg Trogmayer Éva írónő és Egervölgyi Lilla illusztrátor első könyve, a Medvemese. Következő közös munkájukra nem kellett sokáig várnunk, a napokban került boltokba a HVG Könyvek gondozásában a Frida és Gubanc Budapesten című kötet, ami valójában egy lebilincselő, képzőművészeti albumba rejtett ismeretterjesztő társasjáték.
Ez egy rendkívül szerencsés találkozás
Ez egy rendkívül szerencsés találkozás
Interjú Lipták Ildikó színházi nevelési szakemberrel
Lipták Ildikó színházi nevelési szakemberként drámapedagógus, rendező, színész és író egy személyben. Ezenkívül ifjúsági regényeket is ír: első műve, a Nyári nyomozás 2017-ben jelent meg, a Csak neked akartunk jót pedig 2020-ban, mindkettő a Csimota gondozásában. Tavaly szerzett irodalomterapeuta képesítést, az ősz folyamán fejlesztő irodalomterápiás foglalkozásokat indít, de előtte lesz még egy bemutatója az idén 30 éves Kerekasztal Színházzal, Közép-Európa első színházi nevelési társulatával.
Fölkerültünk a térképre
Fölkerültünk a térképre
Interjú Kiss Ágnes bábművésszel, a szegedi Kövér Béla Bábszínház igazgatójával
1946 karácsonyán nyitotta meg kapuit a 75 éves jubileumát ünneplő szegedi Kövér Béla Bábszínház. A teátrumot 2020 nyaráig az alapító-névadó és fia, Kövér László irányította. Két éve Kiss Ágnes bábművész vette át a vezetését, jelszavai: nyitás és modernizáció. Eddigi munkájának köszönhetően többdimenziós megújulási folyamat vette kezdetét. Két rendkívül változatos színházi évad után, június 19-én nemzetközi kooperációban szerveződött a Tricikli Fesztivál, augusztus 27-28-án pedig ismét megrendezésre kerül a bábszínház hagyományos évadnyitó fesztiválja, a Színkópé. Beszélgetésünkből az is kiderült, hogy Magyarország legidősebb bábszínháza egyben a legalulfinanszírozottabb is.
Szerencsés vagyok, hogy sokféle feladat megtalál
Szerencsés vagyok, hogy sokféle feladat megtalál
Interjú Baranyai (b) Andrással, a HUBBY egyik idei különdíjasával
Amióta 2004-ben elvégezte a MOME tervező grafika szakát, Baranyai (b) András a gyerek-és ifjúsági irodalom egyik legkeresettebb illusztrátora, amit idén egy HUBBY különdíjjal is elismertek. A szépirodalmi könyvborítók és az újságok címlapjai szintén megtalálják, külföldi megrendelőknek is gyakran dolgozik, első önálló kötete pedig 2006-ban látott napvilágot, Piroska és a farkas címmel. Szerencsésnek tartja, hogy sokféle műfajban kipróbálhatja magát, alkotásait ugyanúgy inspirálják múlt század eleji némafilmek, mint egy elrontott grafika.
Lapozzuk fel az emlékeinket!
Lapozzuk fel az emlékeinket!
Turi Lilla Amire emlékszem című könyvéről
Turi Lilla különleges emlékkönyve, az Amire emlékszem idén felkerült a Az Év Leginnovatívabb Könyveinek listájára, a jelöltek közé. A Csimota Kiadó gondozásában megjelent képeskönyv tele van rejtélyekkel: akárhányszor fellapozza az olvasó, mindig újabb titkokra bukkanhat, akárcsak a saját emlékeiben.
Gyűlölöm a képmutatást
Gyűlölöm a képmutatást
Interjú az idei Év Gyerekkönyve Díj egyik HUBBY különdíjasával, Pacskovszky Zsolttal
Pacskovszky Zsolt az ifjúsági és gyerekirodalom egyik legtöbbet faggatott alakja, hiszen mindig dolgozik valamin, legutóbb egy rekonstruált szabadságharcos dodó figurájába helyezkedett bele. Ennek ellenére szívesen vállalta az újabb interjút. Egy kérése volt csupán, hogy fél tíztől beszélgessünk, mert akkor már túl lesz a második kávéján. Focibolond.
Eltáncolt egérkaland
Eltáncolt egérkaland
A Rumini című táncszínházi előadásról
2006-ban indult hódító körútjára Berg Judit nagy sikerű Rumini-sorozata, amelyből már három színházi adaptáció is született. Az Inversedance/Fodor Zoltán Társulat és a Nemzeti Táncszínház koprodukciójaként, 2020 októberében került sor az első rész ősbemutatójára. A táncszínházi előadást legutóbb a Mézesvölgyi Nyár nagyszínpadán, pótszékes nézőtér előtt mutatták be. Mindenképpen biztató, hogy ilyen nagy az érdeklődés egy kortárs ifjúsági regény cseppet sem szokványos formanyelven történő előadása iránt.
A cukrászuniverzum kiköpött hőse
A cukrászuniverzum kiköpött hőse
A Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című előadás a Kolibri Színházban
Nemrégiben készítettem interjút Bajzáth Mária mesepedagógussal, aki úgy vallja, hőssé kell válnunk a saját életünkben. Pontosan ez jutott eszembe Csücsökről, a kis kiflivégről, amikor megnéztem a Keresztesi József verses meseregénye alapján készült darabot a Kolibri Fészekben. A  Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza rendezője Székely Andrea, dramaturgja Horváth Péter, a zenéket pedig Balog Zita Mária és Borosi Gábor szerezte.
A lúzerség elviselhetetlen nehézsége
A lúzerség elviselhetetlen nehézsége
Péterfy Gergely – Nagy Ervin: Robotmese. Lampion Könyvek, 2022
Léteznek olyan modern kori jelenségek, amikről akkor sem lehetne eleget beszélni, ha minden nap megjelenne róla egy könyv. Itt van például a gyerekek közötti internetes zaklatás, amiről az érintettek helyett inkább mi, felnőttek szoktunk polemizálni. Ezért is örültem a Lampion Kiadó egyik első, március végén napvilágot látott kötetének, a Nagy Ervin színművész ötlete alapján, Péterfy Gergely tollából megszületett Robotmesének. A kis Kék Lovag története éppen annyira digitális és humoros, hogy beszippantja a célzott korcsoportot, nekünk, szülőknek viszont meglehetősen szívszorongató olvasmány, ha lehántjuk róla a cyberszlenget.
Steampunk szilvásgombóc
Steampunk szilvásgombóc
A padlás című musical bemutatója a Veres 1 Színházban
1988. január 29-én tartották A padlás ősbemutatóját a Vígszínházban. A musical népszerűsége, túl az ezredik előadáson, azóta is töretlen, játszották Csehországban, Lengyelországban, és két különböző angol nyelvű szövegkönyv is készült belőle. 2013 telén a dalok új, szimfonikus nagyzenekari hangzást kaptak Presser Gábor által, 2022. május 21-én pedig Veresegyházra is megérkezett a sikeres musical újrahangszerelt változata, melynek minden száma kivételes műgonddal megkomponált, a lírai szépségű dalszövegekben pedig szinte minden szó többletjelentést hordoz.
A zsűrizés egy igazán jó szakmai kaland
A zsűrizés egy igazán jó szakmai kaland
Interjú Szekeres Nikivel az Év Gyerekkönyve Díj kapcsán
Idén hetedik alkalommal fogják átadni az Év Gyerekkönyve Díjakat, tavaly óta hét kategóriában. Szekeres Nikoletta szerkesztő, kritikus, Kérchy Anna irodalmár, Nádori Lídia műfordító, Gerhes Gábor képzőművész és Fábián László magyar szakos gimnáziumi vezetőtanár, vagyis az öttagú felnőttzsűri és a diákzsűri által legjobbnak vélt alkotások az Ünnepi Könyvhéten kapják meg az immáron pénzjutalommal is járó elismeréseket.
El kellett mozdulni a mesevilág felé
El kellett mozdulni a mesevilág felé
Interjú Molnár T. Eszter írónővel és Török Zoltán természetfilmessel
Vadlovak – Hortobágyi mese és Árkus, a csikó. Egy számtalan nemzetközi díjat bezsebelt természetfilm és egy ismeretterjesztő mesekönyv, amin még éppen szárad a nyomdafesték. Egy közös téma: a hortobágyi varázslatos élővilág bemutatása egy kiscsikó perspektívájából. Egy szerzőpáros, Molnár T. Eszter írónő, valamint Török Zoltán filmrendező, akik úgy érzik, egy húron pendülnek, és a jövőben is terveznek közös alkotásokat. Többek között erről is beszélgettünk, a legelső közös könyvdedikálásuk előtt.
Bármiről IS egy könyv jut az eszembe
Bármiről IS egy könyv jut az eszembe
Interjú Balázs Eszter Annával, a Lampion Könyvek főszerkesztőjével
A Central Kiadói Csoport új gyerekkönyvkiadója február 8-án, két héttel az ukrajnai háború kitörése előtt tette közzé ars poeticáját: azért választották a kiadó szimbólumaként és neveként a lampiont, mert fényt, világosságot és jókedvet áraszt. Balázs Eszter Anna főszerkesztő óriási lelkesedéssel mesélt az idén megjelenő köteteikről, melyek között egyaránt lesz küldetéskönyv, és olyan is, amelynek pusztán a szórakoztatás a célja.
Ki az, aki odaadja az életét másokért...
Ki az, aki odaadja az életét másokért...
Lackfi János húsvéti gyerekkönyvéről
Lackfi János Igaz mese a húsvétról című könyve a Cerkabella Kiadó Mesepogácsa sorozatának ötödik kötete, az Igaz mese a karácsonyról és az Igaz mese a Mikulásról folytatása. A március 21-i online bemutatón kiderült, hogy elődeihez hasonlóan, ez a történet is rögtön az eladási listák, valamint a Bookline Gyermek- és Ifjúsági kategória toplistájának élére került.
Megvannak a Színházi Biennálé díjazottjai
Megvannak a Színházi Biennálé díjazottjai
Március 28-án kezdődött, és április 3-án ért véget a X. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálé. A járványhelyzet miatt 2020 tavaszáról az idei évre halasztott seregszemlén 39 előadás mutatkozott be, továbbá szakmai fórumokra is sor került. A Székely Andrea bábművész, rendező által kiválasztott 21 gyermek-és ifjúsági előadás, illetve színházi nevelési program közül, A legjobb gyermekszínházi előadásnak járó Üveghegy-díjat a Kolibri Színház produkciója, az Emma csöndje kapta, A legjobb ifjúsági színházi előadás pedig a Szólít a szörny című traumajáték lett.
Felnőttaggódás van, meg szontyolodás
Felnőttaggódás van, meg szontyolodás
Jakabovics Tibor Szerintemezazegész című könyvének online bemutatójáról
Rendhagyó családi könyv kicsiknek és nagyoknak – hirdette a a Szerintemezazegész című kötet online könyvbemutatójának eseményoldala. Hogyan lehet feldolgozni a kötetet is ihlető pandémiás időszak élményeit? Miképp tudjuk összezárva is szeretni családtagjainkat? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ március 17-én a bemutató moderátora, Bálint Edina szerkesztő-műsorvezető, valamint beszélgetőpartnerei, Jakabovics Tibor szerző, Búzási Gyopár-Orsolya illusztrátor, Köhler Kata pszichológus, és Scherer Péter színművész.
Tanítsuk meg a felhők mögött észrevenni a Napot
Tanítsuk meg a felhők mögött észrevenni a Napot
Interjú Bajzáth Mária mesepedagógussal háborúról, halálról és életigenlésről
Február 24-én a Mesepedagógia közösségi oldalán láttam meg Bajzáth Mária háborús helyzetre reflektáló posztját, amelyben azt írta, hogy nekünk felnőtteknek azt az örök, reményt keltő mesei üzenetet kell közvetítenünk gyermekeink felé, hogy egyszer minden rendben lesz. De vajon milyen mesét érdemes választani? Többek között erről is beszélgettünk vele.
Elek és Benő segít
Elek és Benő segít
Mészöly Ágnes új mesekönyvéről, a Barni titkos barátairól (Pozsonyi Pagony, 2022.)
A gyászfeldolgozó mesekönyv az egyik legellentmondásosabb szókapcsolat számomra. Hogyan férhet egymás mellé gyerekfülekre hangolt csoda és koporsóra hányt földrög? Az is kérdés, hogy mikor vegye elő a felnőtt. Amikor már megtörtént a baj, vagy inkább prevenciós célzattal, hogy majd könnyebb legyen, ha beüt egy tragédia. Az életkori ajánlás a könyv hátulján, megint csak kérdőjeles. Honnan lehet tudni, elég érett-e egy gyerek a hal(l)ottak befogadására? Mészöly Ágnes könyve többszintű humorral old ambivalenciát, kételyt és halált, amikor két életre kelt clownfigurát küld Barni és édesanyja segítségére.
Szabadítsuk ki Gruffacsórt!
Szabadítsuk ki Gruffacsórt!
Lewis Carroll – Adamik Zsolt: ALíz Csudaországban, a kaposvári Csiky Gergely Színházban
Az előszínpadon veszi kezdetét a kaposvári Csiky Gergely Színház ALíz Csudaországban előadása, a leeresztett vasfüggöny előtt: kinyílik rajta egy ajtó, mely fényből a sötétségbe vezeti ALízt, kezében a babájával. A fejgép ad némi támpontot, átkísérve őt a zenekari árok túloldalára. Míg illedelmesen bemutatkozik, a vasfüggönyt aranyló fények festik meg. A távolból egyre mérgesebben szólongatja őt valaki, az árokból kiemelkedik nyolc egyenruhás, maszkos alak, fentről pedig tréger-asztal ereszkedik eléjük. ALíz is leül a katonai sajtótájékoztatóra emlékeztető képbe. Megérkezik az őt kutató férfi, és egy kvázi-tanóra veszi kezdetét. Mindez Szirtes Edina Mókus által komponált zenére, koreografikus pontossággal szerkesztve.
Lépesméz, zseléprint és papírszív
Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről
A Medvemeséről az volt a legelső benyomásom, hogy igazi, békebeli mesekönyv. Mintha csak a saját gyerekkorom könyvespolcáról került volna elő. A borítója kopott-barnás, mintha por lepte volna be, az illusztrációk is kissé karcosak, foltosak, mint a fotók, melyek super 8-as kamerával készültek. Ám már az első mese címe is árulkodó: „Amikor a világ bezárt”. A képekről pedig kiderül, hogy a legmodernebb eljárási technikával készültek.
Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Interjú Adamik Zsolttal
Adamik Zsoltot a legtöbb internetes oldal meseíróként említi, hiszen 2014-ben megjelent a Bibedombi szörnyhatározó, majd az Ördögbőr grófja. Előbbivel Aranyvackort, valamint Ibby-és Hubby-díjakat nyert, és az olvasók már a harmadik kiadását követelik. Ezenkívül megjelent számos antológiába rejtett Adamik-mese is. De Zsolt emellett zenél, szerkeszt, dramatizál, dalszövegeket ír, és 2020-ban megszületett a Távoli korom – Örménykút! című kötete is, felnőtt gyerekeknek. Idén olyasmivel rukkol elő, ami saját bevallása szerint vagy oltári bukás lesz, vagy egy nagyon jó könyv.
Várni kezdte a holnapot
Várni kezdte a holnapot
Szegedi Katalin a Tücsök Műhelyben
Lenka és Palkó ikrek. Pontosabban ikerkönyvek. Bár Lenka 2010 őszén látta meg a napvilágot, Palkó pedig csak 2013 tavaszán, a duci kislányt és a feltűnően sovány kisfiút egyaránt kiközösíti a környezete. Barátok híján Lenka a rajzolásba menekül, Palkó pedig az olvasásba. Amikor két különböző könyvből indított történetük egy véletlen találkozásnak köszönhetően egybeforr, barátságot kötnek, és ezáltal új értelmet nyer az életük. Mindketten újra elkezdik várni a holnapot.
Csodás anyagok birtokában vagyunk
Csodás anyagok birtokában vagyunk
Interjú Boldizsár Ildikóval, a Mese című folyóirat megalapításáról
Megjelenése évében, 2009-ben olvastam először Királylány születik című meséjét. Azóta sem tudok vele betelni. Olyan, mint egy mantra, ahogy ismételgeti az ember a mondatait, egyre inkább kinyílik a lelke. Boldizsár Ildikó író, meseterapeuta, mesekutató egyetemi tanár, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer és a Fabulárium létrehozója ezúttal egy szakmai lap megalapítását tűzte ki célul. A Mese című folyóirat létrejöttének körülményeiről beszélgettünk, de Amália, a világ legszomorúbb boszorkánya is szóba került.
A törpeszarvas az új unikornis
A törpeszarvas az új unikornis
Online könyvbemutató
November 15-én került sor Zalka Csenge Virág legújabb népmesegyűjteményének online könyvbemutatójára. A Törpeszarvas és a déli álom a Világszép Alapítvány gondozásában jelent meg, egy érzékenyítő mesesorozat második részeként. A Népmesék a 21. században elnevezésű eseményt az Égigérő olvasásnépszerűsítő program megálmodója, Czakó Réka koordinálta.
Fejlesszük tovább a mesét!
Fejlesszük tovább a mesét!
Kötelezők között – Kortárs irodalom az általános iskolától a gimnáziumig, 2. nap
Kötelezők között – Kortárs irodalom az általános iskolától a gimnáziumig címmel, kétnapos előadássorozatra került sor a HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Magyartanárok Egyesülete szervezésében. A november 5-én és 6-án tartott eseménynek a budai Jókai Anna Szalon adott otthont. Az első napon a téma elméleti megközelítésén volt a hangsúly, a másodikon pedig gyakorlati foglalkozások kerültek a középpontba. A neves szakemberek által vezetett workshopok egymással párhuzamosan, két teremben zajlottak.
Mesével töltött szaloncukor
Mesével töltött szaloncukor
Rutkai Bori: Mandulka és a Karácsonyvár – mesekönyv és CD
Szerencsés esetben a karácsony teljesen kiszámítható. Van szaloncukor, meleg töltött káposzta, és piros masnival átkötött, arany csomagolópapírba rejtett ajándékok. Még szerencsésebb esetben azonban éppen olyan kiszámíthatatlanul különleges és varázsos, mint Pókfüttyfalván, a Bableves utca 7. szám alatt, Mandulka anyónál. Rutkai Bori legújabb mesekönyvét és CD-jét október 16-án, a 20. Szülinapi PagonyFeszten mutatták be.
Hercules wins
Hercules wins
A Helló, Héraklész premierje a Budapest Bábszínházban
A tíz pluszos korosztály viszonylatában két és fél óra meglehetősen meredeknek tűnik egy tömény ógörög tragédia prezentálására. De nem akkor, ha mindezt élő videójáték formátumban élvezheti a kiskamasz. Ha a színpadi tér egy folyamatosan pulzáló, emelkedő-süllyedő látványorgia, amin korinthoszi oszlopnak álcázott bárányfelhők folynak át, van nonstop gyroszos, felnagyított mobilkijelző és gameboy monitor, a szünetben angry birds szórakoztat, a felgyorsult világ érzet kiteljesedéseként pedig szakadatlan zenezuhatag, dübörgő basszussal. Zeusz egy öntetszelgő, öltönyös fószer, a rögbijátékos szökevénynek öltöztetett Héraklész/Herkules pedig olyan hiperaktív, mintha erejét a színen villogó energy jelekből nyerné.
Minden női szereplő én vagyok
Minden női szereplő én vagyok
Interjú a Csáth Géza-díjas Elekes Dórával
A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) idén hatodik alkalommal ítélte oda a Csáth Gézáról elnevezett kitüntetést, ezúttal Elekes Dóra költő, író, irodalomtörténész, műfordító számára. A kuratórium elsősorban a díjazott humorát, kivételes témaválasztását, műfordítói erényeit emelte ki. A Tündi és Samu (2014), A muter meg a dzsinnek (2015), valamint a Dettikéről és más istenekről (2016) gyerekkönyvek szerzője az elismeréssel egyetemben egy névre szóló hentesbárdot és egy fél disznót is átvehetett. Tizenévesekről, gyermeki látásmódról, gyerekirodalomról beszélgettünk, illetve arról, mi lenne az a kérdés, amire szívesen válaszolna, de még senki sem tette fel.
Életmentő hatlábú
Életmentő hatlábú
Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvéről
A 2006-os Irgalmasvérnő című verseskötete óta feltétlen híve vagyok Kiss Judit Ágnes költészetének. Amikor pedig megismertem a kicsiknek szóló könyveit, azonnal tudtam: ha csak egy mesekönyv lehetne a gyerekeim polcán, az biztosan valamelyik Babaróka kötet lenne. Pár hónapja pedig egy újabb mesével jelentkezett a szerző, melynek főszereplője egy végtaghiányos kislány. Ám a könyv egyik legnagyobb erénye, hogy a hétéves Zsófi történetén keresztül egyáltalán nem ezt hangsúlyozza Kiss Judit Ágnes.
Hátha találunk megoldást
Hátha találunk megoldást
Interjú a SQUAD – A banda - drogprevenciós tinimusical író-rendezőjével, Janik Lászlóval
Janik László színész-rendező és Varga Bálint zeneszerző 2013 óta dolgozik együtt olyan művek zenés színpadi adaptálásában, mint az Oz, a csodák csodája, A kis herceg, a Gyerekrablás a palánk utcában, a Keménykalap és krumpliorr, vagy az immár ifjúsági tévéfilm változattal is bíró Tessék engem elrabolni. A Szegedi Várjátékok alkalmával bemutatott produkciók közül a Keménykalap és krumpliorr átdolgozását több vidéki teátrum is átvette, augusztusban pedig a Veszprémi Petőfi Színház tolmácsolásában elnyerte a legjobb gyermekelőadás díját, a XI. Magyar Nyári Fesztiválon. Szeptember 17-én este a szerzőpáros egy saját produkcióval, egy műfajilag is kuriózumnak számító tinimusicallel debütált a Szegedi Vízi Színházban. Az ősbemutatóról a dalszövegeket is jegyző darab író-rendezőjével, Janik Lászlóval beszélgettünk.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés