bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Márkus Judit --

felhasználói adatlapja

Márkus Judit kommunikációs szakember, színháztudomány szakos bölcsész, gyermek-és ifjúsági irodalmi szakember, valamint beszédtréner és beszédtanácsadó. Húsz éven keresztül színészként kereste a kenyerét, de nem találta meg. 

Márkus Judit által feltöltött cikkek:

A cukrászuniverzum kiköpött hőse
A cukrászuniverzum kiköpött hőse
A Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című előadás a Kolibri Színházban
Nemrégiben készítettem interjút Bajzáth Mária mesepedagógussal, aki úgy vallja, hőssé kell válnunk a saját életünkben. Pontosan ez jutott eszembe Csücsökről, a kis kiflivégről, amikor megnéztem a Keresztesi József verses meseregénye alapján készült darabot a Kolibri Fészekben. A  Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza rendezője Székely Andrea, dramaturgja Horváth Péter, a zenéket pedig Balog Zita Mária és Borosi Gábor szerezte.
A lúzerség elviselhetetlen nehézsége
A lúzerség elviselhetetlen nehézsége
Péterfy Gergely – Nagy Ervin: Robotmese. Lampion Könyvek, 2022
Léteznek olyan modern kori jelenségek, amikről akkor sem lehetne eleget beszélni, ha minden nap megjelenne róla egy könyv. Itt van például a gyerekek közötti internetes zaklatás, amiről az érintettek helyett inkább mi, felnőttek szoktunk polemizálni. Ezért is örültem a Lampion Kiadó egyik első, március végén napvilágot látott kötetének, a Nagy Ervin színművész ötlete alapján, Péterfy Gergely tollából megszületett Robotmesének. A kis Kék Lovag története éppen annyira digitális és humoros, hogy beszippantja a célzott korcsoportot, nekünk, szülőknek viszont meglehetősen szívszorongató olvasmány, ha lehántjuk róla a cyberszlenget.
Steampunk szilvásgombóc
Steampunk szilvásgombóc
A padlás című musical bemutatója a Veres 1 Színházban
1988. január 29-én tartották A padlás ősbemutatóját a Vígszínházban. A musical népszerűsége, túl az ezredik előadáson, azóta is töretlen, játszották Csehországban, Lengyelországban, és két különböző angol nyelvű szövegkönyv is készült belőle. 2013 telén a dalok új, szimfonikus nagyzenekari hangzást kaptak Presser Gábor által, 2022. május 21-én pedig Veresegyházra is megérkezett a sikeres musical újrahangszerelt változata, melynek minden száma kivételes műgonddal megkomponált, a lírai szépségű dalszövegekben pedig szinte minden szó többletjelentést hordoz.
A zsűrizés egy igazán jó szakmai kaland
A zsűrizés egy igazán jó szakmai kaland
Interjú Szekeres Nikivel az Év Gyerekkönyve Díj kapcsán
Idén hetedik alkalommal fogják átadni az Év Gyerekkönyve Díjakat, tavaly óta hét kategóriában. Szekeres Nikoletta szerkesztő, kritikus, Kérchy Anna irodalmár, Nádori Lídia műfordító, Gerhes Gábor képzőművész és Fábián László magyar szakos gimnáziumi vezetőtanár, vagyis az öttagú felnőttzsűri és a diákzsűri által legjobbnak vélt alkotások az Ünnepi Könyvhéten kapják meg az immáron pénzjutalommal is járó elismeréseket.
El kellett mozdulni a mesevilág felé
El kellett mozdulni a mesevilág felé
Interjú Molnár T. Eszter írónővel és Török Zoltán természetfilmessel
Vadlovak – Hortobágyi mese és Árkus, a csikó. Egy számtalan nemzetközi díjat bezsebelt természetfilm és egy ismeretterjesztő mesekönyv, amin még éppen szárad a nyomdafesték. Egy közös téma: a hortobágyi varázslatos élővilág bemutatása egy kiscsikó perspektívájából. Egy szerzőpáros, Molnár T. Eszter írónő, valamint Török Zoltán filmrendező, akik úgy érzik, egy húron pendülnek, és a jövőben is terveznek közös alkotásokat. Többek között erről is beszélgettünk, a legelső közös könyvdedikálásuk előtt.
Bármiről IS egy könyv jut az eszembe
Bármiről IS egy könyv jut az eszembe
Interjú Balázs Eszter Annával, a Lampion Könyvek főszerkesztőjével
A Central Kiadói Csoport új gyerekkönyvkiadója február 8-án, két héttel az ukrajnai háború kitörése előtt tette közzé ars poeticáját: azért választották a kiadó szimbólumaként és neveként a lampiont, mert fényt, világosságot és jókedvet áraszt. Balázs Eszter Anna főszerkesztő óriási lelkesedéssel mesélt az idén megjelenő köteteikről, melyek között egyaránt lesz küldetéskönyv, és olyan is, amelynek pusztán a szórakoztatás a célja.
Ki az, aki odaadja az életét másokért...
Ki az, aki odaadja az életét másokért...
Lackfi János húsvéti gyerekkönyvéről
Lackfi János Igaz mese a húsvétról című könyve a Cerkabella Kiadó Mesepogácsa sorozatának ötödik kötete, az Igaz mese a karácsonyról és az Igaz mese a Mikulásról folytatása. A március 21-i online bemutatón kiderült, hogy elődeihez hasonlóan, ez a történet is rögtön az eladási listák, valamint a Bookline Gyermek- és Ifjúsági kategória toplistájának élére került.
Megvannak a Színházi Biennálé díjazottjai
Megvannak a Színházi Biennálé díjazottjai
Március 28-án kezdődött, és április 3-án ért véget a X. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálé. A járványhelyzet miatt 2020 tavaszáról az idei évre halasztott seregszemlén 39 előadás mutatkozott be, továbbá szakmai fórumokra is sor került. A Székely Andrea bábművész, rendező által kiválasztott 21 gyermek-és ifjúsági előadás, illetve színházi nevelési program közül, A legjobb gyermekszínházi előadásnak járó Üveghegy-díjat a Kolibri Színház produkciója, az Emma csöndje kapta, A legjobb ifjúsági színházi előadás pedig a Szólít a szörny című traumajáték lett.
Felnőttaggódás van, meg szontyolodás
Felnőttaggódás van, meg szontyolodás
Jakabovics Tibor Szerintemezazegész című könyvének online bemutatójáról
Rendhagyó családi könyv kicsiknek és nagyoknak – hirdette a a Szerintemezazegész című kötet online könyvbemutatójának eseményoldala. Hogyan lehet feldolgozni a kötetet is ihlető pandémiás időszak élményeit? Miképp tudjuk összezárva is szeretni családtagjainkat? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ március 17-én a bemutató moderátora, Bálint Edina szerkesztő-műsorvezető, valamint beszélgetőpartnerei, Jakabovics Tibor szerző, Búzási Gyopár-Orsolya illusztrátor, Köhler Kata pszichológus, és Scherer Péter színművész.
Tanítsuk meg a felhők mögött észrevenni a Napot
Tanítsuk meg a felhők mögött észrevenni a Napot
Interjú Bajzáth Mária mesepedagógussal háborúról, halálról és életigenlésről
Február 24-én a Mesepedagógia közösségi oldalán láttam meg Bajzáth Mária háborús helyzetre reflektáló posztját, amelyben azt írta, hogy nekünk felnőtteknek azt az örök, reményt keltő mesei üzenetet kell közvetítenünk gyermekeink felé, hogy egyszer minden rendben lesz. De vajon milyen mesét érdemes választani? Többek között erről is beszélgettünk vele.
Elek és Benő segít
Elek és Benő segít
Mészöly Ágnes új mesekönyvéről, a Barni titkos barátairól (Pozsonyi Pagony, 2022.)
A gyászfeldolgozó mesekönyv az egyik legellentmondásosabb szókapcsolat számomra. Hogyan férhet egymás mellé gyerekfülekre hangolt csoda és koporsóra hányt földrög? Az is kérdés, hogy mikor vegye elő a felnőtt. Amikor már megtörtént a baj, vagy inkább prevenciós célzattal, hogy majd könnyebb legyen, ha beüt egy tragédia. Az életkori ajánlás a könyv hátulján, megint csak kérdőjeles. Honnan lehet tudni, elég érett-e egy gyerek a hal(l)ottak befogadására? Mészöly Ágnes könyve többszintű humorral old ambivalenciát, kételyt és halált, amikor két életre kelt clownfigurát küld Barni és édesanyja segítségére.
Szabadítsuk ki Gruffacsórt!
Szabadítsuk ki Gruffacsórt!
Lewis Carroll – Adamik Zsolt: ALíz Csudaországban, a kaposvári Csiky Gergely Színházban
Az előszínpadon veszi kezdetét a kaposvári Csiky Gergely Színház ALíz Csudaországban előadása, a leeresztett vasfüggöny előtt: kinyílik rajta egy ajtó, mely fényből a sötétségbe vezeti ALízt, kezében a babájával. A fejgép ad némi támpontot, átkísérve őt a zenekari árok túloldalára. Míg illedelmesen bemutatkozik, a vasfüggönyt aranyló fények festik meg. A távolból egyre mérgesebben szólongatja őt valaki, az árokból kiemelkedik nyolc egyenruhás, maszkos alak, fentről pedig tréger-asztal ereszkedik eléjük. ALíz is leül a katonai sajtótájékoztatóra emlékeztető képbe. Megérkezik az őt kutató férfi, és egy kvázi-tanóra veszi kezdetét. Mindez Szirtes Edina Mókus által komponált zenére, koreografikus pontossággal szerkesztve.
Lépesméz, zseléprint és papírszív
Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről
A Medvemeséről az volt a legelső benyomásom, hogy igazi, békebeli mesekönyv. Mintha csak a saját gyerekkorom könyvespolcáról került volna elő. A borítója kopott-barnás, mintha por lepte volna be, az illusztrációk is kissé karcosak, foltosak, mint a fotók, melyek super 8-as kamerával készültek. Ám már az első mese címe is árulkodó: „Amikor a világ bezárt”. A képekről pedig kiderül, hogy a legmodernebb eljárási technikával készültek.
Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Interjú Adamik Zsolttal
Adamik Zsoltot a legtöbb internetes oldal meseíróként említi, hiszen 2014-ben megjelent a Bibedombi szörnyhatározó, majd az Ördögbőr grófja. Előbbivel Aranyvackort, valamint Ibby-és Hubby-díjakat nyert, és az olvasók már a harmadik kiadását követelik. Ezenkívül megjelent számos antológiába rejtett Adamik-mese is. De Zsolt emellett zenél, szerkeszt, dramatizál, dalszövegeket ír, és 2020-ban megszületett a Távoli korom – Örménykút! című kötete is, felnőtt gyerekeknek. Idén olyasmivel rukkol elő, ami saját bevallása szerint vagy oltári bukás lesz, vagy egy nagyon jó könyv.
Várni kezdte a holnapot
Várni kezdte a holnapot
Szegedi Katalin a Tücsök Műhelyben
Lenka és Palkó ikrek. Pontosabban ikerkönyvek. Bár Lenka 2010 őszén látta meg a napvilágot, Palkó pedig csak 2013 tavaszán, a duci kislányt és a feltűnően sovány kisfiút egyaránt kiközösíti a környezete. Barátok híján Lenka a rajzolásba menekül, Palkó pedig az olvasásba. Amikor két különböző könyvből indított történetük egy véletlen találkozásnak köszönhetően egybeforr, barátságot kötnek, és ezáltal új értelmet nyer az életük. Mindketten újra elkezdik várni a holnapot.
Csodás anyagok birtokában vagyunk
Csodás anyagok birtokában vagyunk
Interjú Boldizsár Ildikóval, a Mese című folyóirat megalapításáról
Megjelenése évében, 2009-ben olvastam először Királylány születik című meséjét. Azóta sem tudok vele betelni. Olyan, mint egy mantra, ahogy ismételgeti az ember a mondatait, egyre inkább kinyílik a lelke. Boldizsár Ildikó író, meseterapeuta, mesekutató egyetemi tanár, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer és a Fabulárium létrehozója ezúttal egy szakmai lap megalapítását tűzte ki célul. A Mese című folyóirat létrejöttének körülményeiről beszélgettünk, de Amália, a világ legszomorúbb boszorkánya is szóba került.
A törpeszarvas az új unikornis
A törpeszarvas az új unikornis
Online könyvbemutató
November 15-én került sor Zalka Csenge Virág legújabb népmesegyűjteményének online könyvbemutatójára. A Törpeszarvas és a déli álom a Világszép Alapítvány gondozásában jelent meg, egy érzékenyítő mesesorozat második részeként. A Népmesék a 21. században elnevezésű eseményt az Égigérő olvasásnépszerűsítő program megálmodója, Czakó Réka koordinálta.
Fejlesszük tovább a mesét!
Fejlesszük tovább a mesét!
Kötelezők között – Kortárs irodalom az általános iskolától a gimnáziumig, 2. nap
Kötelezők között – Kortárs irodalom az általános iskolától a gimnáziumig címmel, kétnapos előadássorozatra került sor a HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Magyartanárok Egyesülete szervezésében. A november 5-én és 6-án tartott eseménynek a budai Jókai Anna Szalon adott otthont. Az első napon a téma elméleti megközelítésén volt a hangsúly, a másodikon pedig gyakorlati foglalkozások kerültek a középpontba. A neves szakemberek által vezetett workshopok egymással párhuzamosan, két teremben zajlottak.
Mesével töltött szaloncukor
Mesével töltött szaloncukor
Rutkai Bori: Mandulka és a Karácsonyvár – mesekönyv és CD
Szerencsés esetben a karácsony teljesen kiszámítható. Van szaloncukor, meleg töltött káposzta, és piros masnival átkötött, arany csomagolópapírba rejtett ajándékok. Még szerencsésebb esetben azonban éppen olyan kiszámíthatatlanul különleges és varázsos, mint Pókfüttyfalván, a Bableves utca 7. szám alatt, Mandulka anyónál. Rutkai Bori legújabb mesekönyvét és CD-jét október 16-án, a 20. Szülinapi PagonyFeszten mutatták be.
Hercules wins
Hercules wins
A Helló, Héraklész premierje a Budapest Bábszínházban
A tíz pluszos korosztály viszonylatában két és fél óra meglehetősen meredeknek tűnik egy tömény ógörög tragédia prezentálására. De nem akkor, ha mindezt élő videójáték formátumban élvezheti a kiskamasz. Ha a színpadi tér egy folyamatosan pulzáló, emelkedő-süllyedő látványorgia, amin korinthoszi oszlopnak álcázott bárányfelhők folynak át, van nonstop gyroszos, felnagyított mobilkijelző és gameboy monitor, a szünetben angry birds szórakoztat, a felgyorsult világ érzet kiteljesedéseként pedig szakadatlan zenezuhatag, dübörgő basszussal. Zeusz egy öntetszelgő, öltönyös fószer, a rögbijátékos szökevénynek öltöztetett Héraklész/Herkules pedig olyan hiperaktív, mintha erejét a színen villogó energy jelekből nyerné.
Minden női szereplő én vagyok
Minden női szereplő én vagyok
Interjú a Csáth Géza-díjas Elekes Dórával
A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) idén hatodik alkalommal ítélte oda a Csáth Gézáról elnevezett kitüntetést, ezúttal Elekes Dóra költő, író, irodalomtörténész, műfordító számára. A kuratórium elsősorban a díjazott humorát, kivételes témaválasztását, műfordítói erényeit emelte ki. A Tündi és Samu (2014), A muter meg a dzsinnek (2015), valamint a Dettikéről és más istenekről (2016) gyerekkönyvek szerzője az elismeréssel egyetemben egy névre szóló hentesbárdot és egy fél disznót is átvehetett. Tizenévesekről, gyermeki látásmódról, gyerekirodalomról beszélgettünk, illetve arról, mi lenne az a kérdés, amire szívesen válaszolna, de még senki sem tette fel.
Életmentő hatlábú
Életmentő hatlábú
Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvéről
A 2006-os Irgalmasvérnő című verseskötete óta feltétlen híve vagyok Kiss Judit Ágnes költészetének. Amikor pedig megismertem a kicsiknek szóló könyveit, azonnal tudtam: ha csak egy mesekönyv lehetne a gyerekeim polcán, az biztosan valamelyik Babaróka kötet lenne. Pár hónapja pedig egy újabb mesével jelentkezett a szerző, melynek főszereplője egy végtaghiányos kislány. Ám a könyv egyik legnagyobb erénye, hogy a hétéves Zsófi történetén keresztül egyáltalán nem ezt hangsúlyozza Kiss Judit Ágnes.
Hátha találunk megoldást
Hátha találunk megoldást
Interjú a SQUAD – A banda - drogprevenciós tinimusical író-rendezőjével, Janik Lászlóval
Janik László színész-rendező és Varga Bálint zeneszerző 2013 óta dolgozik együtt olyan művek zenés színpadi adaptálásában, mint az Oz, a csodák csodája, A kis herceg, a Gyerekrablás a palánk utcában, a Keménykalap és krumpliorr, vagy az immár ifjúsági tévéfilm változattal is bíró Tessék engem elrabolni. A Szegedi Várjátékok alkalmával bemutatott produkciók közül a Keménykalap és krumpliorr átdolgozását több vidéki teátrum is átvette, augusztusban pedig a Veszprémi Petőfi Színház tolmácsolásában elnyerte a legjobb gyermekelőadás díját, a XI. Magyar Nyári Fesztiválon. Szeptember 17-én este a szerzőpáros egy saját produkcióval, egy műfajilag is kuriózumnak számító tinimusicallel debütált a Szegedi Vízi Színházban. Az ősbemutatóról a dalszövegeket is jegyző darab író-rendezőjével, Janik Lászlóval beszélgettünk.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés