bezár
 

irodalom

2022. 12. 16.
Žižkov
Vaktérkép
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Csodálatos a nyelv, úgy lesz a közértből, a kommunista Magyarország köznevesült mozaikszavából a prágai vietnámi bevándorlók boltját jelölő főnév, mintha mi sem volna természetesebb. És végül is, mi sem természetesebb. Közben a kaszinó. De nem is a kaszinó, hanem a kaszinóval srégen szemben ülő három férfi. Ketten a padon, egy a kerekesszékben. Mindig ott ülnek. A Street View képén is. És valószínűleg most is. - Vaktérkép rovatunkban Vajna Ádám tárcáját olvashatják.

Mindig utáltam azokat a regényeket, amik tele vannak a valóságban is létező utcákkal, és úgy ábrázolnak egy várost, mintha mindenkinek tudnia kéne, hol van a „Híres magyar politikus”–„Közönséges mezei virág” út sarka. A négy szöveg, amit Csehországról írok – hármat egy-egy prágai városrészről, egyet pedig České Budějovice városáról – mégis a konkrét séta szövegei lesznek. De szigorúan fotókkal.

 

k1

 

Roháčova 11., tetőtér. Három emeletet le a lépcsőn, egyenesen Žižkov jobb pitvarába. Egykori munkásnegyed, munkások híján bevándorlóktól hemzseg. Borzasztó szó ide a hemzseg. Amit mondani akarok: a párhuzamos utcában örmény, japán, thai, koreai, nepáli, üzbég, grúz kajáldák ebben a sorrendben. Félreértés ne essék, én imádom a sült húst és a knédlit is, de a Matoka Georgian újragondolt hacsapurijai önmagukban megérnének egy három hónapos rezidenciát. Balra a Brix Hostel és az állandó esti műsor: a szállás előtt tizenegy után ordibálva cigiző turistákkal a szemben lévő ház második emeletéről félig kilógva ordibáló meztelen férfi. De most délelőtt tizenegy van, a turisták alszanak, a meztelen férfi dolgozik.

 

k2

 

Mi pedig jobbra indulunk, majd még egy jobbkanyar, közben enyhe szorongás a kanyar bevétele előtt: nem ütközünk-e valakibe a beláthatatlan saroknál. Mögöttünk Jaroslav Hašek lovasszobra kuncog magában. Amibe ütközünk végül az a Koněvova (lejjebb már Husitská), két sávos főutca, a Roháčovából nézve: boulevard.

 

k3

 

Bár a képről nem egyértelmű, szemben a Žižkovský tunel, a csodálatos gyalogalagút, ami átvezet Karlín városrészbe a domb alatt, melyen Jan Žižka parasztserege rommá verte Luxemburgi Zsigmond császári hadait. Ugye, hogy ez nincs benne a magyar kerettantervben? Nem is megyünk most arra, hanem balra fordulunk. Ha jobbra fordulnánk, 152 koronáért all-you-can-eat ebéd a nepáli étteremben, majd üzbég, grúz, stb. Egyébként akkor érzem magam itt végleg otthon, amikor november végén a grúz tulaj odaadja ingyen a hacsapurit, mert nem működik a bankkártyaterminál. Másnap visszamegyek és kifizetem, tartsunk össze legalább mi, keleti bevándorlók.

 

k4

 

Szóval balra fordulunk és nem szállunk fel a buszra, mert úgyis egész nap ültünk, ülünk és ülni fogunk. Vietnámi közért vietnámi közértet ér. Csodálatos a nyelv, úgy lesz a közértből, a kommunista Magyarország köznevesült mozaikszavából a prágai vietnámi bevándorlók boltját jelölő főnév, mintha mi sem volna természetesebb. És végül is, mi sem természetesebb. Közben a kaszinó. De nem is a kaszinó, hanem a kaszinóval srégen szemben ülő három férfi. Ketten a padon, egy a kerekesszékben. Mindig ott ülnek. A Street View képén is. És valószínűleg most is.

 

k5

 

Aztán a negyed vége. A képen látható zebrához hihetetlenül hosszú piroslámpa tartozik, lenne időnk átgondolni, hogy miért érezzük magunkat szinte azonnal otthon ebben a városrészben. De helyette csak nézzük az elzúgó vonatot, mert mindig is csodáltuk, ahogy a város közepén ragadt vasútállomásokra szinte észrevétlenül futnak be a sínek. Zakatolnak befelé egész nap ezek a hatalmas gépek több százezer meg millió ember lakhelyének a szívébe, anélkül hogy az itt élők többsége ezt észrevenné. De itt, a Žižkov-Karlín-Florenc hármashatáron felfeslik a város szövete és kifordul belőle a vonat. A vasúti híd alatt átérünk Karlínba.

nyomtat

Szerzők

-- Vajna Ádám --

Vajna Ádám (1994) költő, szerkesztő, skandinavista. A Hévíz folyóirat munkatársa, az Észak és a Versum szerkesztője. Kötete: Oda (Scolar, 2018).


További írások a rovatból

Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése

Más művészeti ágakról

Szinvai Dániel: Párhuzam
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés