bezár
 

gyerek

2023. 05. 12.
Családi programok a Országos Széchényi Könyvtárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Családi programok a Országos Széchényi Könyvtárban Nyílt nap keretében egész napos ingyenes családi programokkal várja az érdeklődőket az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szombaton a Nemzeti Örökség Intézete által indított Történelmi és Nemzeti Emlékhelyek Napja és az ENSZ kezdeményezte család nemzetközi napja alkalmából.

A közlemény szerint szombaton az érdeklődők a könyvtár első állandó, Esszencia című kiállítását tekinthetik meg. A tavaly novemberben, a könyvtár alapításának 220. évfordulója alkalmából nyílt - az alapító, Széchényi Ferenc gróf és a könyvtár története előtt tisztelgő, valamint a Corvina könyvtárat is felidéző - kiállítás bemutatja a nemzeti könyvtár több mint tízmilliós gyűjteményének magvát és különlegességeit, illetve az alapítót és családját. A falakon, a tárlókban és az érintőképernyők segítségével elbeszélt több, önállóan is értelmezhető kiállítási részterület egy-egy fő témát, vetületet emel ki. A tárlat az épület két szintjén látható.

A vendégek vezetett épületsétákon megismerhetik a Budavári Palota F épületének történetét, sőt találhatnak olyan részeket is, amelyek őriznek még egy-egy darabot az eredeti királyi palotából. Az OSZK újonnan indított Vársétáin felfedezhetik a budai Vár területén található címer- és épületdíszeket, szobrokba foglalt állatábrázolásokat.  

Mint írják, a könyvtár raktársétáin az épület adottságait teljes mértékben kihasználó és külső szemmel nem látható raktárelrendezések, valamint a kincseket őrző toronyraktárak is izgalmas pillanatokat kínálnak az érdeklődőknek. A Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan a könyvtár fotótárában filmvetítés lesz; a legkisebbek számára pedig diafilmeket vetítenek - olvasható a közleményben.

A kézműves sarokban a család együtt játszhat a Gondosdesign óriási kirakóival, készíthet könyvjelzőt és hűtőmágnest a könyvtár gyűjteményeiben megtalálható ismert plakátokból, fotókból. Lesz könyvecskekészítés, valamint kicsik és nagyok többrétegű 3D-s képeket készíthetnek állat- és járműgrafikákkal, rajzolással és ragasztással - áll az összegzésben.

A kép forrása: https://www.oszk.hu/rendezvenyek/csaladok-es-emlekhelyek-napja-nemzeti-konyvtarban

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés