bezár
 

színház

2023. 05. 20.
Nevetéssel a nemi sztereotípiák feloldásáért
Nő létére – improvizált előadás a Kastner Kommunityben
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Május 5-én a Kastner Kommunity, találkozóhely, kávézó, közösségi és munkatér adott otthont a Nő létére című improvizált előadássorozatnak, mely arra tesz kísérletet, hogy körbejárja a velünk együtt élő nemi sztereotípiák és egyenlőtlenségek témáját. Az irodalmi szövegrészletek és az improvizációs technika együttes eszközét megragadva ülteti színpadra a látható, illetve a felszín alatt megbúvó szexizmus pillanatait, ami azért lehet különösen érdekes, mert mindenki felfedezheti benne a környezetét, akár önmagát – nemtől függetlenül.

A Kastner Kommunitybe belépve a szervező, Balázs Júlia a nézők kezébe rögtön egy cetlit adott, amelyen egy fél mondat szerepelt, melyet mindenki maga egészíthetett ki kedve és tapasztalatai szerint: „Nő létére…” Ez a kis játék nemcsak megalapozta a ráhangolódást az estére, hanem a szervezőket is segíti a későbbiek során a további projektek létrehozásában, hogy arról alkothassanak, ami tényleg velünk történik.

Szkéné színház

Az előadók a maguk bevallása szerint egy rendhagyó felolvasóestként tekintenek a Nő létére című alkotásukra, hiszen az a két-három irodalmi szövegrészlet, melyet Huzella Júlia olvasott fel, az est színészei, Boncsér Sára Luca, Fodor Dávid és Palkovits Nóra is akkor hallottak helyben először. A kiválasztott szövegrészletekben olyan témák kerültek elő többek között, mint a nőiesség kérdése, a gyermeki testen megjelenő első változások a nővé válás során, és ezzel együtt a környezet erre adott reakciója, valamint a gondoskodó nő képének társadalmi elvárása. A felolvasott szövegrészletekből ihletődve az improvizáló színészek humoros, lazán kapcsolódó jelenetek sorozatával nevettették meg a közönséget.

Boncsér Sára Luca és Palkovits Nóra

A színpad terében olyan karakterek voltak láthatóak, mint a flegma helyettesítő tanárnő, aki igyekszik a diákok tudtára adni, hogy sajnálatos módon az előző osztályfőnökük már alulról szagolja az ibolyát, vagy a két identitászavaros, túlérzékeny gekkó, akiket arra akartak kényszeríteni gondozóik, hogy párosodjanak a látogatók szeme láttára.

Az eddig említettek mellett kiemelendő Kertész Endre csellóművész játéka is, amely során az improvizáció műfajához alkalmazkodva kísérte végig a jeleneteket zenei aláfestéssel, néhol egészen különös hangefektekkel színesítve, kiegészítve a látottakat.

Boncsér Sára Luca

A Nő létére című előadásnak izgalmas, kísérletező jellege mellett, abban fedezhető fel az erőssége, hogy úgy tud beszélni a társadalmat érintő női témákról, hogy közben nemtől és kortól függetlenül tudja megnevettetni a közönség minden tagját. Ezáltal képes megadni azt a lehetőséget, hogy a nézők egy kimerítő hét után is könnyedén befogadójává tudjanak válni fontos kérdéseknek.

Az előadás után egy kötetlen beszélgetésben is volt lehetőség részt venni, hiszen ezt a fajta színházat a közös tapasztalatok, a tabuk együttes lerombolása alkotja.

Nő létére

Előadják:
Boncsér Sára Luca
Fodor Dávid
Huzella Júlia
Palkovits Nóra

Koncepcióért felelős: Balázs Júlia
Zenekíséret: Kertész Endre

2023. május 5.
Kastner Kommunity

Fotó: Deák Dorottya

nyomtat

Szerzők

-- Pozsgai Anna Flóra --


További írások a rovatból

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
John a Latinovitsban
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés