bezár
 

gyerek

2023. 05. 21.
Kapunyitási pánik regénybe szedve
Vay Viktória regényének bemutójáról
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Május 11-én került sor Vay Viktória: Francba, francia! című ifjúsági regényének bemutatójára a Magvető Caféban. A szerzőt és Kertész Edinát, a kötet szerkesztőjét Selmeczi Viktória szerkesztő-riporter, kreatív producer kérdezte.

A beszélgetés elején kiderült, hogy Vay Viktória mindössze nyolcévesen, gyermekszínészként kezdte a művészeti pályáját. A Nemzeti Színházban négy darabban szerepelt neves színművészek társaságában. Tizenegy évesen a Jóban rosszban című szappanoperába válogatták be állandó szereplőnek. Egy egész ország ismerte, volt, hogy megszólították az utcán, de mindig két lábbal állt a földön; ebben segítette, hogy a szülei ekkor építési vállalkozást vezettek, és mindig a cementeszsákokkal megrakott furgonjukban utazott. A forgatások mellett kisfilmekben, klipekben és alternatív színházi előadásokban szerepelt. Tizenhét évesen úgy döntött, kilép a sorozatból, mert, mint mesélte, úgy érezte, megrekedt az életében, vagy ahogy ő fogalmazott: „kapunyitási pánikja" volt.

Cserediákként Franciaországban töltött egy évet, blogján dokumentálva az eseményeket, ekkor szerette meg az írást. A regény alapanyagát a blog adta, ám a kiadóval való munka során a szöveg új rétegekkel gazdagodott: kirajzolódik belőle a tinilány és az anyja kapcsolata, és, ahogy a szerkesztője megjegyezte, fikciós ívet kapott a történet, amelyben jól követhető a karakter fejlődése, ráébred, hogy, ahogy a szerző korábban fogalmazott, „tulajdonképpen mindene megvan”. A szöveg regénnyé átdolgozása nem is volt annyira egyszerű feladat, ahogy képzelte: ekkor Londonban élt, és a testvéréhez, Blankához utazott Berlinbe, akinek éppen segítségre volt szüksége.

Francia

„Végül három hétig maradtam a kanapéján – mesélte a szerző –, és a szövegen dolgoztam. Ebből az élményből írtam egy forgatókönyvet egy testvérpárról”. A blog szövegére tíz év elteltével kellett visszanéznie, és voltak aggodalmai, hogy ha most belenyúl a szövegbe, azzal ronthat a stílusán, ám végül, ahogy a szerkesztő megjegyezte, koherens, kerek regény kerekedett belőle.

Hazatérve olyan magyarországi amerikai produkcióban dolgozott az elmúlt években rendezők és showrunnerek asszisztensként mint például a The Last Kingdom, The Bride és Shadow and Bone, emellett pedig továbbra is írt és blogolt. Elvégezte a londoni Goldsmiths University of London forgatókönyvíró szakát, majd filmes produkciókban kezdett dolgozni. „Kezdetben sokféle feladatot bíztak rám; egy homokbányában forgattunk, és úgy éreztem, ez a legcsodálatosabb dolog a világon. Azóta összetettebb feladataim is vannak, köztük a forgatókönyvírás.” Jelenleg több saját projektje is van, egy forgatókönyvnek keres külföldön produkciós irodát. A kérdésre, hogy miért angolul írta meg a forgatókönyvet, válaszul elmondta, hogy véleménye szerint így könnyebb: magyarul nagyon jól kell ahhoz írni, hogy működjön a szöveg, angolul ez könnyebb feladat.

A kérdésre, hogy a regényből születhet-e forgatókönyv, igennel felelt; el tudja képzelni, hogy másokkal dolgozhatna együtt a szövegen, mert, bár szeret egyedül alkotni, sok remek írót ismer, akivel működhetne a közös írás. A beszélgetést a franciaországi élményeket megörökítő fényképek vetítése követte, majd sor került a regényhez kapcsolódó, a kiadó által meghirdetett, Világraszóló kalandok című novellaíró pályázat nyerteseinek kihirdetése.

Fotók forrása: a Menő Könyvek kiadó facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- Horváth Kriszta --


További írások a rovatból

gyerek

Ingyenes kiállítás "TÉRHATÁS" címmel
gyerek

Forgass a mobiloddal, és nyerj értékes díjakat!
André Ferenc Bújócskaverseny című verses meséjéről

Más művészeti ágakról

Az Atmosphere rendezvénysorozat első estje
Interjú Horváth Lóczi Judit és Fajgerné Dudás Andrea képzőművészekkel közös együttműködésről, anyaságról, pályakezdetekről, példaképekről
Tudósítás Bánhidi Lilla és Gráczer L. Tamás könyvbemutatójáról
Turi Tímea és Gál Ferenc a Margón


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés