bezár
 

art&design

2024. 04. 08.
Cigány történetek címmel utazókiállítást indít a Néprajzi Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cigány történetek címmel utazókiállítást indít a Néprajzi Múzeum Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított április 8-án a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

Az Erdős Kamill ciganológus örökségét bemutató tárlat Tiszakarádon április 15-ig látható, majd Hajdúszovátra, Tiszakeszire, Bajótra, Kápolnásnyékre, Toronyra, Mosonmagyaróvárra, Devecserre, Iharosberénybe és Dombóvárra látogat.

A Néprajzi Múzeum vándorkiállításának középpontjában a cigány közösségekben "álruhában járó" legendás kutató, a "szőke cigány", azaz Erdős Kamill (1924-1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, kéziratai, magnószalag-felvételei, valamint az ezekből kibomló történetek állnak.

A kiállítás főcíme egy bevett cigány köszönési formula azon változata, amelyet Erdős a cigány barátaihoz írt leveleiben használt, és akkor, amikor ismeretlen cigány közösségekbe toppant be.

Bár a tárlat számos néprajzi témát érint (esküvő, sirató, hiedelmek, hagyományos mesterségek), nem a néprajzi tárgyakat, hanem az embert, az emberi kapcsolatok sokféleségét állítja középpontba korabeli fotók segítségével. A fényképek és a hozzájuk fűződő történetek révén érzékenyen rajzolódnak ki a cigány-cigány, cigány-nem cigány és a cigány cigányság iránt érdeklődő viszonyrendszerei.

A tárlat korabeli hangfelvételekkel és filmmel egészül ki, valamint olyan interaktív elemekkel, amelyek a kiállítás üzenetének mélyebb befogadását segítik elő.

Az utazókiállítást a Néprajzi Múzeum a Petőfi Kulturális Programon belül valósítja meg. Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram részeként a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával jött létre.

Kép forrása: Néprajzi Múzeum

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Alex Garland: Polgárháború
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés