bezár
 

színház

2009. 12. 15.
A nagy orosz bánat
Leonyid Andrejev Kutyakeringője a Kamrában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nagy orosz bánat Még a boldogságban is van valami, ami a bánaté, a munka sem lehet vidám, a közben énekelt dallamok is búskomorak, s magukban hordoznak valami végzetes hangulatot. A Kutyakeringő túlnő önmagán a Kamra alkotóinak kezében, tökéletesen megformált figurák sorát látjuk Gothár Péter emlékezetes képeket teremtő rendezésében.
Szkéné színház
Kettéosztott nézőtér, középen, hosszában a színpad, sínen tologatható, mennyezettől földig érő ablakok; ez a látvány fogadja a belépőt, cseppet sem érezni a Kamra szűkösségét. Szinte minden bútor aszimmetrikus, a nappaliként funkcionáló egyetlen látható szoba egyik végében fekete zongora. A boldogság lehetséges kelléke (a Kutyakeringő visszatérő dallamának játékszere), e mellé kerülne a karosszék, innen hallgatná Heinrich Tiele szerelme, Jelizaveta játékát. A boldogság azonban elmarad. Várható. A Heinrich Tielét alakító Mészáros Béla kitűnő játéka már az első percben megteremti az elképzelt, cukormázas öröm képlékenységét. A Jelizavetával kötendő házasság nem következik be, ráadásul erről csak egy levél tudósít.

A dráma (és talán ez az egyik legnagyobb hibája) nem adja meg a választ arra, miért kerül Jelizaveta ilyen helyzetbe,  azaz szülei miért akadályozzák meg ezt a házasságot. Elvégre Heinrichre már fiatalon igazi gazdagság vár. Mindenesetre Jelizavetának hozzá kell mennie egy gazdag férfihoz, akit aztán megcsal, ráadásul éppen Heinrich öccsével,  Karllal, s titokban visszajár a közös házba emlékezni, a szép után sóvárogni. Csak éppen az nem derül ki, miért e szülői döntés.
Kutyakeringő
A Karl Tielét alakító Keresztes Tamás kimagaslóan játszik, figurája ördögi, semmitől vissza nem rettenő, alamuszi, elnyomott testvér, aki azzal a démoni képességgel rendelkezik, hogy szinte bábként képes mozgatni a körülötte élőket. Teljesen érzéketlen, bármikor képes lenne hidegvérrel gyilkolni is. Már első belépéséből kiderül: egy megszállottal van dolgunk, pénzmániás, kisstílű tolvaj, akit a bátyja tart el. Jelizaveta iránt sem táplál érzéseket, ám ez kölcsönös. A Jordán Adél alakította figura a megtört nő, aki élete nagy hibája miatt sekélyes életet él, és őt szeretője sem vigasztalja. Gyönyörű ruháját (a jelmezeket Bujdosó Nóra  tervezte), csillogó ékszereit viseli, azonban zárómonológjában a meztelen valóságot ábrázolja: elvesztette a gyermekét, és boldogtalanul, szerelme nélkül kellett leélnie az életét.

Ezen a ponton ismét vissza kell térnem magához a darabhoz: Tompa Andrea fordításában a szöveg szép és lendületes, de a dráma nem végiggondolt, indokolatlan események, cselekedetek hemzsegnek benne. Jelizaveta alakja talán a legkevésbé kidolgozott, de Karl történetéről sem tudunk meg sokat. Ebből a szempontból Heinrichet dolgozta ki leginkább Andrejev. Fjoklusa és Boldog Zsenya is tökéletesen statikus hősök maradnak, ám még ebben a „mozdulatlan” megalázott, pórázon rángatott helyzetben is nagyot alakítanak. Kocsis Gergely egész lénye az észre nem vett, sunyi csinovnyik, Pelsőczy Réka a sokszor eldobott, rútságában felülmúlhatatlan utcalány. Műorra és tépett műhaja sajátjává válik, játéka a groteszk maga. Zsenya arca kezdetben el van rejtve, kalapja egy kalitka, benne kismadárral: talán a bezártság vagy az eleve elrendeltség toposza.

Szépen működik a szöveg nyúl-metaforája, amelyet Zsenya használ Fjoklusára: ez az egyetlen olyan közös jelenetük, amelyben emberként viselkednek, amelyben érzelmeket mutatnak egymás iránt, Zsenya és az előtte térdeplő, fejét a hasára hajtó Fjoklusa gyönyörű képet alkotnak. Helyenként kopaszodó hajukban hasonlítanak, Zsenya mindkettőjükről beszél, megtépázott, régen elrontott, semmi életükről.

A kisebb szerepeket játszó Hajduk Károly (Iván), Ruszina Szabolcs (Jermolajev) és Schmied Zoltán (Tizenhauzen) is a Heinrichnek alázatot mutató segítőket testesítik meg. Ivan semmiről tudni nem akaró, éppen ezért „tökéletes” inasa  Heinrichnek, egyszerre cinkos és megvető; a munkatársak szinte istenként tekintenek a pénzügyi zsenire. Az ő életében azonban megállt az idő, a be nem festett fal már omladozni kezd, ám ő engesztelhetetlen: tökéletesnek hitt, apró részleteiben is alaposan kidolgozott életét semmisítették meg, így azt értéktelennek és értelmetlennek látja. Szélsőségek között mozog, szökésre készül, lopni akar, ám jól kiszámítható módon végül önkezével végez magával. A szerzői szándék azonban azt sugallja, mindez nem válik egy kettétört életút igazi tragédiájává. Hiszen amit itt látunk, ahogyan Andrejev maga is írja, költemény a magányról.

Leonyid Andrejev: Kutyakeringő
 
Heinrich Tiele, bankár: Mészáros Béla
Karl Tiele, a testvére: Keresztes Tamás
Jelizaveta, Heinrich Tiele menyasszonya: Jordán Adél
Alexandrov (Fjoklusa), Heinrich Tiele gyerekkori barátja: Kocsis Gergely
Boldog Zsenya: Pelsőczy Réka
Jermolajev, Heinrich Tiele munkatársa: Ruszina Szabolcs
Tizenhauzen, Heinrich Tiele munkatársa: Schmied Zoltán
Iván, Heinrich Tiele inasa: Hajduk Károly

Fordította: Tompa Andrea
Díszlet: Gothár Péter
Jelmez: Bujdosó Nóra
Dramaturg: Ungár Júlia
Zene: Fekete Gyula

Rendező: Gothár Péter
 
Bemutató: 2009. november 8.
Katona József Színház, Kamra

Fotó: Dömölky Dániel
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Antal Nikolett --


További írások a rovatból

színház

A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége
Ön/kritikusan a kritikáról beszélgetés a Három Hollóban 2020. január 14-én
színház

Én akarok lenni a legjobb gyerek a világon! Én akarok lenni a legjobb gyerek a világon!
Egy méhkaptár traumatikus hétköznapjainak krónikája – A méhek istene a Kolibri Pincében
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
színház

Az ember, a polgár és a diák Az ember, a polgár és a diák
Petőfi és Az apostol mint tantermi dráma a k2 Színház előadásában

Más művészeti ágakról

(Utóhang egy kerekasztal-beszélgetéshez)
Interjú Erdély Mátyással az operatőri hivatásról, a siker kérdéseiről, a kamera mögött álló művész hazai és külföldi lehetőségeiről
art&design

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
irodalom

Hogy néz ki a krimiíró, ha nő? Hogy néz ki a krimiíró, ha nő?
Egy női krimiíró mindennapjai 3.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés