bezár
 

irodalom

2011. 06. 05.
Felcsapni akárki másnak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bálint Tamás Visszaút a fekete folyón című kötetét mutatta be Kolozsváron péntek este Balázs Imre József. Mindjárt egy Omega-dalt idézett: „egy negyvenéves könyvelőnek furcsa álma volt, pénzt adott egy rockzenésznek s este ő dobolt.”
„A sivatagban a meleg, mint tükröződő délibáb
aszalja az agyam, s minden homokszem megcsikordul
talpam alatt; bár a nyílt tengeren se jobb: a zaklatott,
bús lélek akkor is eltéved, ha magába fordul.”
 

Bálint Tamás közgazdász, számlagyártó cégnél dolgozik. 1985-ben született Székelyudvarhelyen. Első kötete (A pap leánya, birtokostul) 2007-ben jelent meg, sok figyelmet kapott, felolvasott Luxemburgban, Pesten és másutt. Van egy nagymamája, akinek nem mutatná meg minden versét. Prózával is próbálkozott, de – így ő – versben érzi azt, hogy megtalálta a „számítását”. Nem ment bölcsészkarra, de bejárt egyes órákra, mindig inkább a pad alatt olvasott, szereti magának kiválogatni olvasmányait.
Balázs Imre József és Bálint Tamás

A beszélgetés alatt szó esett sokmindenről, zsoldosokról, rabszolgákról, másságról, perverz élvezetről, kettősségről, rezignációról, révészről, utazásokról. A lehetőségről, hogy „felcsapni akárki másnak”. Mit tehet egy közgazdász, aki időnként nyakkendőt kell kössön? – kérdi Balázs Imre József. Elmegy rockzenésznek, vagy azt csinálja, amit Bálint Tamás, válaszolja is mindjárt. Hogy ő mit csinál?
 
Ír. Türelmesen, szépen, precízen. Egyetlen kilógó szót, hamiskás hangot nem hallottam a felolvasások alatt. Pedig ezek a versek telve vannak mindenféle esendőséggel, kérdésekkel, bizonytalansággal, félelemmel, vágyakkal, nyugalommal.
 
Balázs Imre József: Szerinted ez egy szomorú vagy egy vidám könyv? Bálint Tamás: Van visszaút a fekete folyón, tehát nem olyan rossz minden.

Fotó: Szőcs Petra
nyomtat

Szerzők

-- horváth előd benjámin --


További írások a rovatból

Petőfi Sándor válogatott művei törökül
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Luca Guadagnino: Challengers
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés