bezár
 

zene

2006. 12. 27.
Darálás az éjben
Zaj, ütem és káosz. A Süss Fel Napot december 15-én elpusztították a későn kelő, éjszakai breakcore szörnyek.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Darálás az éjben Azt azért tudtam, hogy a mai budapesti partiélet súlyos időeltolódásban szenved, koncertkezdésügyileg. A Süss Fel Napban kilenc óra körül még egyetlen lelket sem láttam, s ezen kissé meglepődtem. Azon pedig még jobban, hogy a népek csak fél tizenegy körül kezdtek áramlani és Cadik is csak ekkor kezdett keverni. Meglehet, hogy vén vagyok vagy konzervatív, de nem fogom fel, hogy ez miért jó így. Miért kell mindent késő éjjel kezdeni és hajnalban befejezni? (Egy klubban amúgy - nappal - is sötét van; alkoholtól bármely napszakban be lehet rúgni, a zene pedig ugyanolyan jó este nyolckor, mint hajnali kettőkor.) Ki érti ezt?
www.bong-ra.comAz első külföldi fellépő, az utrechti Bong-Ra valamivel éjfél után lépett a színpadra. Róla azt írták, hogy a jungle/breackcore-t raggával és dancehall-elemekkel keveri. No de kezdjük az elején: mi is az a breakcore, ugye. Van olyan, hogy drum and bass, ami a tört ütemek világa: olyan gépzene, ami nem a hagyományos 4/4-ben íródik, általában fortyogóan gonosz basszusokkal kísért dobütemek és egyéb zajok keveréke, de ebből is van ezerféle – az egészen zeneitől a teljesen emészthetetlenig. De még a legdurvább d’n’b is kismiska egy erőszakosabb breakcore-hoz képest. A breakcore már nem is tört ütem: itt már a kiszámíthatatlanság ural mindent; körülbelül olyan, mintha a konyhai polcot - amin a tányérokat, késeket, villákat bögréket és ilyesmit tartanánk - elkezdenénk nagy erővel rázni, majd leborítanánk a földre, és ugrálnánk rajta még egy kicsit. Ehhez ízlés szerint lehet keverni még egyéb dolgokat, ahogyan Bong-Ra tette. A várt reggae helyett a buli kezdetét egy végletekig széttorzított Slayer-gitártéma jelezte és végig döntően metál hangokkal operált. Felismertem a Green Machine kezdő akkordjait a Kyusstól. Nem véletlenül bukkant fel, hiszen mielőtt emberünk belemerült volna a súlyos és embertelen gépzenék világába a kultikus holland doom/stoner rock csapatban, a Celestial Seasonben dobolt és basszusozott.

www.venetiansnares.comAz éjszaka másik külföldi fellépője a kanadai Venetian Snares volt. Róla legendákat szoktak zengeni, és jogosan. A srác a modern elektronikus zene egyik nagy újítója, aki teljesen őrült kiszámíthatatlansággal és gátlástalansággal keveri össze a pumpáló technót, a darabolós drum and bass-t és az eszeveszett breakcore-t Jimi Hendrixszel, a hiphoppal vagy éppen Bartók Bélával. Pár éve fellépett Budapesten a Kultiplexben, és az itt töltött napjai emlékére komponálta a Rossz Csillag Alatt Született című lemezét, ez a műfajban világsiker lett, rajta Seress Rezső Szomorú vasárnap-jának feldolgozásával (Öngyilkos vasárnap címen).

Breakcore bulit szinte lehetetlen feladat leírni. Nincsenek számok, sokszor a dolog zeneisége is megkérdőjeleződik: alig vannak visszatérő, ismétlődő részek, és gyakran azok is annyira zajosak és brutálisak, hogy csak na. Ez adja a dolog pozitívumát is: annyira legyalulják a népeket, mint a legkegyetlenebb death metál bandák, és aki ezt szereti, az valószínűleg nem csalódott. Intenzitás, néhol pedig pszichopatikusan visszafojtott, ám döntően mégis súlyos pusztítás. Az ilyen zenére - értelemszerűen - táncolni sem lehet, ezért furcsa látvány a breakcore esemény: páran mozogni próbálnak a folytonosan változó sebességű, kiszámíthatatlan zenére. Ők viccesen néznek ki. A többiek javarészt fennakadt szemekkel bólogatnak, majd egy-két különös zenei-technikai megoldásnál felüvöltenek örömükben. Mi is így tettünk. És jó volt nekünk.
nyomtat

Szerzők

-- csala bertalan --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés