bezár
 

gyerek

2011. 12. 03.
Advent a sóstógyógyfürdői múzeumfaluban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A régi adventi időszak karácsonyi ünnepekre való készülődését idézik vissza december 5. és 9. között a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban, ahol a foglalkozásokra jelentkezők a valamikori recept szerint még a szaloncukrot is megfőzik a karácsonyfák díszítéséhez.

prae.hu

Páll István, az intézmény igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a skanzen fűthető, újlétai magtárába várják a látogatókat, akiknek Nagyné Bősze Katalin, a múzeumfalu művelődésmenedzsere segít elkészíteni a karácsonyfa díszeket - úgy, mint egykor, papír, szalma, kukoricacsuhé és dió lesz a díszkészítés alapanyaga, amelyet a régi idők fogásai szerint formálnak majd.

Természetesen készülnek asztali díszek is: az azokhoz szükséges falapok, amelyeket fenyőágakkal, makkokkal, gyertyákkal és szaloncukrokkal "öltöztetnek fel", már rendelkezésre állnak. A színes gyertyákat szintén maguk mártják az érdeklődők, miként a szaloncukrot is maguk főzik őseik, sokadik üknagymamáik receptjei alapján.

Nagyné Bősze Katalin a régmúlt legismertebb és legkedveltebb szabolcs-szatmár-beregi receptjét szedte elő az alkalomra, azt, amelyik egészen az 1950-es évek végéig divatban volt a falvak karácsonyra készülő konyháiban. Elmondása szerint egy adag falusi szaloncukorhoz fél kilogramm kristálycukrot helyeztek egy lábasba, hozzáadtak tíz evőkanál vizet, kakaóport vagy különböző, de főként málnaszörpöt annak megfelelően, hogy ki-ki milyen ízesítést akart. Volt, aki némi vajat is hozzáadott a kakaóporos cukorhoz, hogy még csokoládésabb legyen az íz. Aztán addig főzték az összekevert alapanyagokat, amíg az habossá nem vált. Ezt valamikor úgy ellenőrizték, hogy egy speciális, erre a célra fémből készített, hurokszerű kavarót belemártották a masszába, majd abból kivéve a hurkon átfújták a levegőt, és ha a hólyagszerű képződmény keletkezett az anyagból, kész volt a szaloncukor.

Persze ez az eszköz is az idők homályába veszett már, de a szaloncukorfőzéssel ma újra próbálkozók pótolhatják egy fakanállal. Ha belemártják a készülő masszába és arról szálasan-nyúlósan, karamellszerűen lóg le az anyag, kész a főzés.

Ezt követően egy hideg márványlapra kell helyezni a masszát, megfelelő vastagságúra nyújtani és kis téglalap alakú darabokra vágni. Végül színes sztaniolba kell csomagolni a keményre dermedt cukordarabokat, és az alufólia végeit kis rojtszerűen ollóval bevagdalni, és már mehet is a karácsonyfára.

A Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu rendezvényére az érdeklődőktől előzetes bejelentkezés várnak a szervezők a 06/20/957-6800-as rádiótelefon-számon, hogy egyeztethessenek érkezésük időpontjáról a felkészülés érdekében.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Vészits Andrea Ábris és az azúrkék patkány (Pagony, 2025) című kötetéről
Fodor Veronika kalandkönyvéről
Az Árnyak kertje című antológiáról

Más művészeti ágakról

Visky András Illegalisták című új regényének bemutatójáról
Závada Péter olvasóköréről a Nincs Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés