bezár
 

art&design

2012. 02. 03.
A MaNDA nem egy jó csaj, mégis sokan fogják lájkolni a neten (2. rész)
Interjú Lovas Lajossal, a MaNDA főigazgatójával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Aki szeretne kényelmesen, egy tea mellett megnézni néhány fotót, régi reklámot, esetleg filmet, elolvasni egy könyvet, és örülne annak, ha minden elképzelhető műalkotás egy helyről lenne elérhető, várhatóan szeretni fogja a MaNDA internetes portálját. A jövőben talán olyan természetes lesz a MaNDA léte, hogy el sem tudjuk majd képzelni, miképp bírtunk élni nélküle. Lovas Lajossal, a MaNDA főigazgatójával a rendszer hátteréről beszélgettünk, a második részben elsősorban a digitalizálás és a könyvek elektronikus sorsa volt a téma.
Az interjú első része itt olvasható

PRAE.HU: Eddig tehát a kulturális örökség már meglévő digitalizált tartalmait nyitotta meg először a nagyközönség számára, vagy tette hozzáférhetővé saját honlapján
www.mandarchiv.hu is a MaNDA. Hogy áll a digitalizálással?
 
A források tekintetében az uniós támogatások elkerültek bennünket, hiszen mire létrejött a MaNDA ötlete, a közép-magyarországi régióban már nem is volt pályázat. Ezért találtunk könnyen egymásra Ózddal, és konzorciumban tudtunk pályázni. A digitális korban nem számít, hogy egy adatbázis hol helyezkedik el térben. A klimatizált, őrzött raktárbérlet ott még olcsóbb, régóta ki nem állított tárgyakat olcsón ott lehet tartani, esetleg be is lehet őket mutatni. Ráadásul akár határon túlra is lehet hatása, hiszen közel van Szlovákia. Szerverkapacitást, módszertani központot és egy digitalizáló műhelyt is fel szeretnénk állítani az odaszállítható múzeumi, levéltári vagy vállalati tárgyak feldolgozása céljából. És lenne egy mobil egység is, mely odamegy, ahol igény van rá, s a fotós vagy a 3D-szkenneres a helyi muzeológus segítségével rögzíti a gyűjteményt – a digitalizált anyagot megkapja a gyűjtemény és a MaNDA is. Ózd a kulturális GPS-projekt számítástechnikai-szellemi központja is lenne.
 
PRAE.HU: Ez szintén már egy elindult projekt, a kulturális GPS-ről szó esett a médiában, a régóta az elektronikai iparban dolgozó Nyírő András vezette Appsterrel készített a MaNDA. Mi a kifutása ennek?
 
A kulturális GPS a MaNDA androidos és iPhone-készülékeken futó alkalmazása, alprojektje. Már most működőképes, 500 kárpát-medencei helyszínt töltöttünk fel az adatbázisba. Működik rajta a "kiterjesztett valóság", tehát ha fényképezőgép üzemmódban körbeforgatjuk a telefonunkat, megjelenik rajta mindaz, ami 10 kilométeres körzetben található. A térkép gomb segítségével oda is navigál a kiválasztott célhoz. Egyben eseménynaptár, elmenthetjük a kedvencek közé, továbbküldhető.
 
PRAE.HU: Webes változata is van?
 
Várhatóan lesz, pályázati pénzektől függ. Mindenképp folytatjuk a programot, több mint 14 ezer helyszín jöhet számításba, ezek feldolgozása azonban nagy forrásokat és sok időt igényel.
PRAE.HU: A jelenlegi jogi környezet minden kérdést szabályozni tud a MaNDA körül, vagy szükség lesz itt is változtatásokra?
 
Bízom benne, hogy egy új kötelespéldány-rendelet értelmében a jövőben minden, ami digitális kiadvány, beérkezik a MaNDA rendszerébe. A kiadó kitölt egy metaadatlapot, feltöltheti a kötetet, majd kap egy visszaigazolást, hogy sikerrel járt. Az itt lévő anyag keresővel lehívható lesz.
 
PRAE.HU: Kihatással lesz ez a digitális könyvtári kölcsönzésre?
 
A könyvtárakban a beiratkozási díjért digitálisan is kölcsönözhetők lesznek a kötetek ezen a rendszeren keresztül, ez könnyen ellenőrizhető, mivel az eszközök, azaz az olvasók/readerek a könyvtárak tulajdonában lesznek.
 
A tervek kapcsán viszont több szerzői jogi kérdés is felvetődik. A legfontosabb: hogyan jutnak el az olvasókhoz jogtisztán a könyvek. A jogkezelőkkel mindenképpen egyeztetni kell. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával egy DRM-nek is nevezhető rendszeren dolgozunk, amit egyfajta webáruházként lehet elképzelni, és képes nyomon követni a felhasználást. A jogdíjjal terhelt anyagok árának a jogtulajdonos által meghatározott kreditrendszer alapján a jogtulajdonos megkapja az összeget – a MaNDA minimális kezelési költséget számol csak fel majd. Nekünk ugyanis az a feladatunk, hogy a kultúrkincset elérhetővé tegyük, nem az, hogy kereskedjünk. De ez nem jelenti azt, hogy ingyen adhatnánk át más szellemi tulajdonát.
 
PRAE.HU: Megkapható lesz például egy könyv részlete is e-bookként ebben a rendszerben? Itt rengeteg apró dolog van, amit, szabályozni kell.
 
A legtöbb ember nem akarja ellopni a kulturális javakat csak azért, mert el lehet lopni őket. Ha kiírják, hogy ne lopd el, fizesd ki…
 
PRAE.HU: …ez szerintem nem elég. De abban a pillanatban, ha tisztességes árat sikerül kialkudni, ha darabolva lehet vásárolni, akkor…
 
…ha kontingenst árulok, tehát ha 5000 forintért egy hónapig költhetsz, amiért elolvashatsz 10 vagy 20 könyvet, megnézhetsz 40 filmet, akkor van esély arra, hogy fizetnek a tartalomért.
PRAE.HU: Ha azt is garantálni tudja a MaNDA, hogy nem csak most, hanem jövőre is így lesz, talán nem törik fel és töltögetik a fizetős tartalmat nagy mennyiségben.
 
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a készít egy szellemi tulajdonvédelmi stratégiát, melyben a MaNDÁ-ra építeni fog, célunk ebben az, hogy a lehető legtöbb embernek jó legyen.
 
PRAE.HU: Vannak az interneten hiteles helyek, bár nem pont úgy, mint a középkorban – de ha a MaNDA garantálja, egyszerű leírások segítségével, hogy milyen elven működik…
 
Igen, itt szerzőként követni tudod majd, hogy hányan olvasták a könyved, hogy ezért mennyi jogdíjat fogsz kapni. Nem kötelezzük, és nem is kérhetjük arra a kiadókat, szerzőket, hogy állapodjanak meg velünk. Ám ha nagyságrendekkel mérve is ez lesz az ország legnagyobb kulturális kapuja, óriási mennyiségű látogató jelenik meg itt. Vajon hova megy körülnézni az ember, ha keres valamit, és van egy szuper kulturális webáruház, ahol ráadásul ingyenes tartalmak is megtalálhatók – hát oda.
 
PRAE.HU: Ez a nevelés a fiataloknál kezdődik, és az is fontos, hogy nekik milyen formában, mit kínál a MaNDA.
 
A kultúrát a gyerekek, fiatalok számára is befogadható módon szeretnénk bemutatni. A Total War motorja segítségével például korhű animációs filmet készített Baltavári Tamás, a Történelmi Animációs Egyesület alapítója több csatáról. Aztán vele közösen készítettünk egy programot: két dimenzióban ötven csatát lehet vele lejátszani. A játékok egyenként mintegy 10-15 percesek, szeretnénk idén március 14-én bemutatni a nagyközönség számára. Ha a diákok jobbak, mint a történelmi szereplők, akár meg is változtathatják a csata kimenetét. Ha ez sikerül nekik, valamint más feladatokat is megoldanak, akkor jutalmat kapnak: letölthetik a játék 3D-s változatát.
 
Ezen túl elkészül idén hat animációs film. Az a célunk tehát, hogy úgy mutassuk be a kultúrát, hogy közben játszik a gyerek.
 
PRAE.HU: Lesz saját gyártású "felnőtt tartalom" is?
 
Itt van például a Cseh Tamás Archívum: megegyeztünk a jogutóddal a kulturális célú felhasználásról, a Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Alapítvány végzi a digitalizálást. Válogatást adunk majd például Cseh Tamás személyes tárgyaiból, melyek a MaNDA adatbázisában jelennek meg hetente, ez unikális lesz.
 
Aztán itt van a Jászai-on elnevezésű kiterjedt programunk, mely Jászai Mari emlékét dolgozza fel. A honlapon www.mandarchiv.hu például látható Jászai Mari egyetlen filmje, 1914-ből, a Tolonc. Kolozsvárott készült, Kertész Mihály – a Casablanca rendezője – első alkotása.
 
PRAE.HU: Egy ilyen projekt esetén kulcsfontosságú, hogy beágyazódjon a kulturális térbe, amelyben el kell látnia a feladatait. Ezt hogy próbálja meg a MaNDA?
 
A honlapunk www.mandarchiv.hu kulturális portálként is működik majd, rendszeresen létrehozunk tehát új tartalmakat. Lesz egy internetes tévénk www.mandatv.hu, melyen régi híradót adunk, archív reklámot, mostani, általunk készítendő kulturális híradót, majd egy jogtiszta filmet. Archív reklámból a MAHÍR együttműködésével 5000 tekercs áll rendelkezésre, ezeket feldolgozzuk, és úgy tűnik, a jogokat sikerül megszerezni ahhoz, hogy folyamatosan adjuk őket. A kulturális híradót várhatóan az RS9 Színház pincéjében készítjük majd, sok humorral megpróbálunk elbeszélgetni a hét eseményeiről. Új személetet szeretnénk adni a kulturális híradónak, amivel reméljük, nézőket is vonzunk majd. 

Fotó: Bach Máté

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés