bezár
 

irodalom

2012. 06. 04.
Az evés az emberiség közös anyanyelve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május tizedikén a Mika Tivadar Mulatóban megtartott rendezvényen a Magyarországon élő bevándorlók kultúrájából kaphatott ízelítőt az érdeklődő közönség. A "vasárnapi ebéd csütörtökön" cím alatt futó program szervezői, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület munkatársai kisfilmekkel, különleges ételekkel és rövid beszélgetéssel készültek.

Az egyesület egyik képviselője elmondta, az elmúlt egy évben magyar és Magyarországon élő külföldieket ültettek egy asztalhoz, egymás ételeit megismertetve próbálták a másik országból jött és itt letelepült emberek szokásait megismertetni, közel hozni a magyar családokhoz az elfogadás jegyében. A programnak köszönhetően a külföldiek, kínaiak, algériaiak megismerkedhettek a sajátságos magyar ételekkel és ünnepi hagyományokkal, kevésbé érezhették azután idegennek a kényszerből vagy saját döntésből választott új hazát idegennek. Összesen tíz ebédet szerveztek és a beszámolók alapján elmondható: a program sikeresnek bizonyult és a jövőben ennek minden bizonnyal folytatása várható.

A kisfilmek a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2011-ben végzett dokumentumfilmes és televíziós osztályának közreműködésével és Török Ferenc hozzáértő segítségével születtek meg félig dokumentum, félig játékfilm jelleggel. A munkálatokról röviden maga Török Ferenc számolt be, elmondva, mennyire nehéz volt a feladat, a felkért "színészek" néha félve közlekedtek a kamera előtt. Az esti órákban (a délelőtti sajtótájékoztatón a vetítés elmaradt) levetített öt kisfilm Magyarországon élő külföldiek bevonásával, szerepeltetésével készült. Szerb, nigériai, mongol, afgán és kínai emberek mutatkoztak be, egy nigériai fiú Cserháti Zsuzsa egyik dalát énekelte el. Európa lassan átalakul, kultúrák összeérésének lehetünk szemtanúi, itt, Magyarországon sincs ez másképp, törökök, arabok, kínaiak, afrikaiak etc. sétálnak a budapesti utcákon, magyarul beszélnek és válnak Magyarország egyenlő polgáraivá, és hagyományaik a magyar kultúra részévé.

Az evés az emberiség közös anyanyelve. Félreérthetetlen és szerethető nyelv. A rendezvény egyik nem titkolt célja, hogy az ételeken keresztül mutassa be az itt élő embereket. A rendezvényen megjelentek tejkaramellakrémmel töltött kekszet, sertéshúsos tavaszi tekercset, spenótos-kecskesajtos tepsiböreket kóstolhattak, utóbbi a török konyha egyik érdekes finomsága. A szervezők gondoskodtak arról, hogy az ember ne távozzon üres kézzel, Mautner Zsófia Így főzünk mi című fantasztikus szakácskönyvében a Magyarországon élő néhány külföldi kedvenc receptjei vannak összegyűjtve, amelyben rövid bemutatószöveg kíséri a gyönyörű fotókkal is ellátott recepteket. A könyvet igyekeznek több kulturális intézménybe, iskolába, művelődési házba eljuttatni. Pedig a könyv magáért beszél, egyszerűen nem lehet betelni vele, így megeshet, a nagyközönség a könyvesboltokban fogja majd keresni, hiába, mert a szervezők a könyv kereskedelmi forgalomba kerülését nem tervezik.

A szervezők kérdésünkre, hogy terveznek-e a jövőben a hazai kisebbségek, kiemelten a romák étkezési szokásaival, ételeivel kapcsolatos programot, reménybeli választ adtak, bízzunk benne, hamarosan ez is megvalósul.

A program az Európai Integrációs Alap támogatásával jött létre, fontos küldetése, hogy az unió tagállamaiban élő különféle népek, népcsoportok, az unió határain kívüli országokból érkező emberek összhangban éljenek egymással. Európa és Magyarország mindenkié, származástól és vallási hovatartozástól, kultúrától és bőrszíntől függetlenül.

www.menedek.hu
facebook.com/menedekegyesulet

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Ayhan Gökhan --


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés