bezár
 

gyerek

2012. 10. 27.
Játékmustra – Véres meccsek és szelíd matinék
A hazai társasjáték-kultúráról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A társasjáték-kultúra Magyarországon az internet terjedésével, a 2000-es évektől kezdett igazán megerősödni. A kínálat mind erősebb, számtalan fórumon lehet tájékozódni arról, milyen típusú társasok vannak, melyiket kinek ajánlják. Az érdeklődés élénkülésével a magyar nyelvű kínálat is egyre gazdagabb: ma már nem csak az egyszerűbb "dobsz és lépsz", "ki nevet a végén" logika alapján felépülő családi játékokból, hanem az ezeknél intenzívebb élményt adó, gondosan kivitelezett társasok közül is lehet válogatni.
A bőséges választékban persze nehéz eligazodni: ha csak a szép táblák és a változatos témák alapján választunk, könnyen mellényúlhatunk, különösen, ha családi játékot keresünk. A vásárlók döntését főleg a különböző díjak segíthetik: az egyik legnagyobb elismerésnek számító német Spiel des Jahrest elnyert társasok például nagy valószínűséggel nem okoznak csalódást, de a díjat nem feltétlen elnyert játékok között is szép számmal akadnak olyanok, melyek igazi családi játékélményt nyújtanak. Ahogy emelkedett Kelet-Közép-Európában is az összetettebb társasok népszerűsége és a felnőttek is újra felfedezték a társasjátékélményt, a régióban is alapítottak díjakat. A lengyeleknek és a cseheknek 2004 óta van saját társasjátékdíjuk. Itthon a Magyar Tásasjátékos Egyesület (MATE) hozta létre a Magyar Társasjátékdíjat 2010-ben. A Magyar Társasjátékdíj célja, hogy felhívja a figyelmet az új magyar kiadású játékok közül néhány kivitelében és működésében kiváló társasra. Mivel évente magyar nyelven jóval kevesebb játék jelenik meg, mint németül vagy akár lengyelül, ezért az egyesület mindig az elmúlt két évben kiadott társasok közül jelöl a díjra.



Az elismerés fiatal története és a Magyarországon még csak bontakozó társasjáték-kultúra is indokolhatja, hogy a díjról egyelőre csak az érintett kiadók, szakboltok, a tematikus honlapok, blogok és azok közönsége tud. Farkas Gábor, a Magyar Társasjátékos Egyesület elnöke és Bálint Gábor, az egyesület szervezője leginkább a rendezvényeken találkoznak az érdeklődőkkel, lehetséges vásárlókkal, akik szeretik az egyesület által ajánlott játékokat, vagyis a zsűri és a közönség ízlése találkozik, csak azt kellene elérni, hogy szélesebb nyilvánosságot kapjon a MATE kezdeményezése.

A Magyar Társasjátékdíjra jelölt játékoknál a legfontosabb, hogy olyanoknak is élményt nyújtsanak, akik nem feltétlenül gyakorlott játékosok (vagyis gémerek), a szabálynak egyszerűnek és könnyen értelmezhetőnek kell lennie, a játékidő pedig 30-60 percig tartson. További szempont a fordítás minősége, a játék eredetisége, kivitelezése. A MATE 2010-ben a Dixitet, 2011-ben a Fincát találta az év legjobb magyar nyelven is megjelent családi társasjátékának. A harmadik Magyar Társasjátékdíjat a Mamutvadász vihette haza, a különdíjat pedig a Fauna műveltségi társasnak ítélték, amiért az egyszerre szórakoztat és tanít.



Az elmúlt két évben magyar kiadásban megjelent több mint ötven társas közül tizennégyet válogatott be az esélyesek közé a Magyar Társasjátékdíj zsűrije. A Mamutvadász az Aranyváros, a Qwirkle és a Samarkand játékokat győzte le az utolsó fordulóban. A Mamutvadász gyorsan átlátható, megtanulható. A játékosok kipróbálhatják magukat gyűjtögető, vadászó ősemberekként: különböző értékű bogyókat, gyökereket, tárgyakat, valamint a legnagyobb zsákmányt, a mamutot kell megszerezniük. A lépések során egyre fogynak a mezők, a játékosok mozgási tere szűkül, sőt ha elég ügyesek, akár nagyobb szigeteket vághatnak el egymás elől. A Mamutvadász lehetőséget ad a "vérre menő", komoly tervezést, taktikázást igénylő meccsekre és a szelídebb matinékra is.

Farkas Gábor szerint a kapható társasjátékokat alapvetően két csoportra oszthatjuk: vannak az olcsó, igen egyszerű játékok (például a "hat az egyben" típusúak), valamint a minőségi tervezésű és tesztelésű játékok. "Az utóbbi évek nehéz helyzetének ellenére hosszabb távon az látható, hogy mindkét csoportból egyre több jelenik meg évente. A társasjátékozás mint hobbi felfutóban van. Bíztató jel, hogy mi is egyre több helyen találkozunk saját állításunkkal, miszerint a társasjátékozás nem csak gyerekeknek való szórakozás. A társasjátékos kultúránkat meghatározza, hogy kicsi a felvevőpiac, így a kiadóknak is kihívás egy-egy játék gazdaságos megjelentetése. Jelenleg még csak a "fiatalabb" generációra jellemző a tudatos társasjáték-vásárlás, -választás. A vásárlók egy jelentős rétege még mindig elhiszi, hogy a "hat az egyben" játék vásárlása hatszor hasznosabb, mint egy minőségi játék megvétele. Pedig ez jellemzően nem így van. Az utóbbi időben a magyar játékpiac leglátványosabb fejlődése a 3-6 éves gyerekeknek szóló készségfejlesztő játékok terén ment végbe. Ott nagyon nehéz rosszat választani. De halljuk is a kereskedőktől, hogy nagy a kereslet ebben a szegmensben, így aztán a kínálatnak volt is mit követnie" – összegezték a MATE képviselői.



És hogy hol helyezkedik el a magyar társasjáték-kultúra? "Nem gondoljuk, hogy bármiben is elöl járnánk a régió többi országához képest. Jó hír viszont, hogy az általunk ismert kiadók vezetői elkötelezettek a nemcsak megjelenésükben, hanem működésükben is igényes társasjátékok kiadása mellett. Emellett van már egy Kártyagyárunk is, amely többek között rétegjátékokat magyarított kis példányszámban. És az utóbbi másfél év tapasztalata alapján elmondhatjuk, hogy nekünk is esélyünk van arra, hogy – a csehekhez, a lengyelekhez és az oroszokhoz hasonlóan – több magyar fejlesztő jelenjen meg a nemzetközi játékvilágban, akik játékaikkal sikereket érhetnek el. A legutóbbi, ilyen témával foglalkozó rendezvényünket, a Társasjáték-fejlesztők napját épp a múlt héten tartottuk. A létszám és a bemutatott játékok színvonala folyamatos emelkedést mutat" – véli Farkas Gábor és Bálint Gábor.



2012-ben még egy megmérettetés vár a társasjátékokra: a Mensa HungarIQa Egyesület 2009 óta minden év őszén-telén megrendezi a Mensa Társasjátékversenyt, amelyre most november 24-25. között kerül sor (a részletek hamarosan a linkelt honlapon). A Mensa zsűrije a széles közönségnek szervezett fesztivál keretén belül teszteli a három kategóriában (logikai, családi, stratégiai) nevezett játékokat. A verseny az amerikai Mensa Selecthez hasonlóan zajlik: akár több díjazott is lehet kategóriákként, a Mensa Társasjátékdíjat elnyert játékok pedig matricát kapnak. A rendezvény főszervezője, Mandics Zoltán szerint azonban a magyar kiadók egyelőre nem érzik fontosnak az elismerést: az éppen készleten lévő játékokra felragasztják ugyan a matricát, a később érkező dobozokra azonban már nem. A Mensa és a MATE tapasztalata tehát nagyon hasonló: sokat kell dolgozni még azon, hogy a kiadók és a vásárlók megismerjék a díjakat és tudatosabban válasszanak társasokat.
nyomtat

Szerzők

-- Varga Betti --


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés