bezár
 

film

2014. 08. 19.
Már forog a Veszettek – Goda Krisztina új filmje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Veszettek címmel forgat játékfilmet Goda Krisztina. A Csak szex és más semmi, a Szabadság, Szerelem és a Kaméleon című filmeket jegyző Balázs Béla-díjas rendező ezúttal Czető Bernát László dramaturg és forgatókönyvíró Kakukkfiók című kisregényét használta alapul készülő játékfilmjéhez. A főszerepekben Fenyő Ivánt, Klem Viktort és ifj. Vidnyánszky Attilát láthatjuk. A stáb éjszakai forgatásán jártunk.

Vajon hová vezethet, amikor az önös érdek elkezdi felülírni a közérdeket? Hogyan változik egyén, csoport és vérségi kötelék attitűdje manipuláció és diktatórikus szemlélet hatására? És mi történik, ha mindezt nem vesszük észre időben? Ezeket a kérdéseket járja körbe a mozikban jövőre debütáló Veszettek.

A film két kisvárosban élő, onnan kitörni vágyó testvér, Joci (Klem Viktor) és Máté (ifj. Vidnyánszky Attila) történetéről szól, akik helyzetük miatt teljes egymásrautaltságban élnek. A nehéz családi háttérrel rendelkező testvérpár és jövőkép nélküli kortársaik mindennapjait az együtt való lógás, bandázás tölti ki. Egyszer aztán a kisvárosba érkezik Ács János (Fenyő Iván) rendőrfőnök, a történet kulcsfigurája. Habár a produkció bővelkedik az izgalmas és sokszínű karakterekben, a legbonyolultabb és legérdekesebb figurákat mégis Klem és Fenyő Iván kelti életre a filmvásznon.

Veszettek

 A filmben Jocit alakító Klem Viktor

„Ács karizmatikus vezető, a Csuja Imre által játszott előző rendőrfőnököt váltja. Míg az előző rendőrfőnöknek nem sikerült rendet teremtenie a kisvárosban, ő eltökélten kezd bele a kaotikus állapotok helyreállításába” – mesélte a filmben Jocit, a vagány testvért megformáló Klem Viktor, aki hozzátette: „első lépésben az ambíció nélküli, kallódó, jövőképpel aligha rendelkező fiúbandánkat ösztönzi, hogy inkább tegyünk a bűnözés ellen. Az ő tanácsára kezdünk el futni és edzeni is.”

Veszettek

Sminkelés az éjszakai forgatás előtt

Mivel a film verekedős jeleneteket is tartalmaz, a színészek a forgatás megkezdése előtt több hónapos, komoly fizikai mozgás-felkészítésen vettek részt. Klem ennek kapcsán elárulta, hogy a fizikai felkészülést nagyon komolyan vették. Összességében véve másfél évet készültek, ami a csapat összeszokottsága és egymás mozgáskultúrájának megismerése szempontjából igencsak hasznosnak bizonyult „A Fülöp-szigeteki Eskrima Kali harcművészetet sajátítottuk el heti három alkalommal, napi három órában. A kiképzés mind fizikai, mind mentális értelemben összekovácsolta a csapatot, így a közel 60 napos összezártság alatt a közös munka is gördülékenyen zajlott" – részletezte a színész.

Veszettek

Goda Krisztinával  rendőrkapitányságnak berendezett szobában beszélgettünk

A mátyásföldi forgatási helyszínen, az egykori művelődési házban a rendőrkapitányságot és a diszkót rendezte be a stáb, a jelenetek nagy részét vidéki városokban rögzítették. Goda Krisztina elmondta, hogy a film egy anyagi nehézségekkel és munkanélküliséggel küszködő kisvárosban játszódik, ahol konzerválódott az ötvenes évek építészete. Kazincbarcika és Várpalota ideális helyszínnek bizonyult. „Szempont volt az is hogy olyan tereket, utcákat találjunk, amelyek nincsenek teljesen benőve fákkal. Kazincbarcika volt az egyik olyan város, ahol forgatás szempontjából minden ehhez szükséges építészeti és méretbeli feltétel adott volt” – árulta el a rendező, akit, mint megtudtuk, Czető Bernát László kisregényéből elsősorban a feltétel nélküli szerető testvéri kapcsolat érdekelte, illetve az, hogy ez a viszony hogyan változik meg szervezetbe való tartozás, hatalmi mechanizmus és manipuláció hatására. „A szegénységből való kitörés nehézségei, a csellengő fiatalság, a sodródásra való hajlam – ezek az Európára és Magyarországra is jellemző témák alkotják a történet magját” – mondta a rendező, aki hangsúlyozta, hogy bár egyes jelenetek esetében kézi kamerával dolgoznak, nem dokumentumfilm készítése, hanem a szépelgés nélkül realitás bemutatása a cél.

Veszettek

A diszkónak berendezett egykori művelődési ház

A júniusban megkezdett forgatás szeptemberben fejeződik be, a Veszettek várhatóan jövőre kerül a mozikba. A Magyar Nemzeti Filmalap által közel 700 millió forinttal támogatott Goda Krisztina-Divinyi Réka alkotópáros játékfilmjének producere Kálomista Gábor, operatőre Babos Tamás. Klem Viktor, ifj. Vidnyánszky Attila és Fenyő Iván mellett a további fontos szerepekben Györgyi Anna, Molnár Piroska, Nyári Oszkár, Törőcsik Franciska, Bán Bálint, Béli Ádám és Fritz Attila is látható lesz.

 

Fotó: Ficsór Zsolt

nyomtat

Szerzők

-- Jónás Ági --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés