bezár
 

gyerek

2015. 05. 09.
Sötét titkok a könyvtárból
Larsson, Åsa / Korsell, Ingela: A varázsbot (Pax-sorozat 1.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sötét titkok a könyvtárból Az Európa Könyvkiadó idén egy izgalmas sorozatot indított útjára a fiatalabb könyvmolyok számára, Pax címmel. A sorozat első része, Åsa Larsson és Ingela Korsell A varázsbot című könyve izgalmas fantáziakalandra hívja ifjú olvasóit. A történet helyszíne Mariefred, Svédország egyik álmos, tengerparti kisvárosa.

Itt ismerhetjük meg Viggot és Alrikot, a történet két kamasz főszereplőjét. A testvérek még éppen csak szokják az új környezetet, mivel nem olyan régen kerültek a városba. Problémás családi hátterük miatt a gyámhivatal itt talált nekik az újrakezdéshez alkalmas nevelőszülőket. Az akklimatizálódásuk viszont nem egészen zökkenőmentes, sőt! Egy iskolai balhé során rendesen félresiklanak a dolgok. Ennek eredményéül a Gripsholm-kastély két furcsa kertészénél kell „letölteniük” a rájuk kiszabott büntetést. A kastély két dolgozója, Magnar és Estrid azonban nem csupán kertészek. Egy titkos, földalatti könyvtár őrzői, akik csak arra vártak, hogy az ébredő sötét lények elleni harcban végre megjelenjen két segítőjük: Viggo és Alrik. A fiúk persze semmit sem sejtenek a rájuk váró feladatokról, illetve az őket fenyegető sötét erőkről, egészen addig, amíg a könyvtár szigorú őrei be nem avatják őket a háttérben megbúvó titkokba, pontosan akkor, amikor a könyvtár egyik féltve őrzött szobájából eltűnik a varázsbot, ami természetfeletti ereje miatt akár komoly veszélyt is jelenthet, ha illetéktelen kezekbe kerül.

A könyv elsőre nem tűnik többnek egy átlagos, szórakoztató kriminél, ami a műfaj jól bevált és megszokott sablonjaiból építkezik – alvilági, ismeretlen lények, varázserővel bíró tárgyak, titokzatos emberek, akik őrzik a világ békéjét, és hasonlók. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a könyv írói bár ténylegesen kihasználták e sablonok nyújtotta lehetőségeket, mégis ügyeltek arra, hogy olyan hátteret építsenek mögéjük, ami nem hagyja a történetet belesüppedni az unalomba és egyhangúságba. Sorozatról lévén szó, nyilvánvalóan fontos volt szem előtt tartaniuk néhány gyakorlati szempontot is, ezt támasztja alá a történet könnyedsége, jól olvashatósága, olvasóbarát előadása.A cselekmény képes viszonylag hamar „behúzni” az olvasót saját fantáziavilágába, a történetben szereplő különféle feladatok és rejtélyek megoldásához az olvasóra is szükség van.

A történetbe helyezkedést segíti a karakterek valóságközeli ábrázolása. Nem elérhetetlen, megfoghatatlan szuperhősök mellé szegődünk. Átlagos helyzetekkel és problémákkal küzdő szereplők válnak „kiválasztottá”, akiket ezért a hasonló korú olvasó máris sokkal közelebb érezhet magához. A történetben szereplő fiúk életszerű jellemvonásai hamar szerethetővé teszik őket, közvetlenségük által könnyen azonosul velük az olvasó. A történet ívét tehát nem a szuperhősök iránti vonzalom és az azzá válás vágya adja (ami egy egészen más kontextusban természetesen szintén pozitívum lehet), hanem éppen az a természetesség, ami azt sugallja: miért ne lehetne bárkiből egy kicsit hős? Ebben rejlik igazi ereje és aktualitása a műnek. Hasonló filozófia mentén operál az illusztrátor Henrik Jonsson is: a történettel párhuzamosan, képregényszerű képkockákkal foglal állást az előbbi alapvetés érvényessége mellett. Külön öröm, hogy a rajzok kidolgozottsága már önmagában is művészi és szórakoztató.

Nehéz egy sorozat részeit jól megkomponálni. A részeknek egyenként is önálló egységet kell alkotnia, ám együttesen is fel kell mutatniuk egy egyértelműen kivehető ívet, egy bizonyos irányelv, tematikai vezérfonál mentén. Mivel A varázsbot a Pax-sorozat első, indító kötete, különösen fontos egyrészt az áttekinthetőség, másrészt a feszültség fenntartására. Ügyelniük kellett arra, hogy az érdeklődés kitartson a következő kötetek megjelenéséig. Egy olyan világban, ahol egy kattintással le lehet tölteni mindennek a következő részét, a nyomtatott könyvnek megmarad egy örök pozitív vonása, várni kell, hogy megjelen, várni kell a következő részre, az új tartalomra. Ez a végtelen várakozás főképp akkor éri el a kívánt hatást, ha a történet fő szála mellett akadnak elvarratlanok is. Titokzatos, nyitott kapukként burkolóznak a homályba, hogy egy következő részben annál erősebb reflektorfénybe kerülhessenek. Larsson és Korsell ezt többé-kevésbé sikeresen valósította meg, bár úgy tűnik, ők alapvetően megmaradnak a lineáris történetvezetés mentén. Ezt a mintát követve A varázsbotban megoldódik ugyan egy rejtély, ám azt azonnal egy újabb kaland, újabb titok követi – erről azonban csak a sorozat következő részében tudhatunk meg többet. Egyelőre meg kell elégednünk annyival, hogy egy nem mindennapi erejű, kutyaszerű lény után indul a harcos csapat, hogy megállítsák a pusztítását, mielőtt elszabadul a pokol.

Larsson, Åsa / Korsell, Ingela: A varázsbot (Pax-sorozat 1.)

Európa Kiadó, 2015

168 oldal

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Varga Kende Lőrinc --


További írások a rovatból

gyerek

Lépesméz, zseléprint és papírszív Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről
gyerek

Vidéki James Bond szeretetlukakkkal Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Interjú Adamik Zsolttal

Más művészeti ágakról

színház

Shakespeare webszínházban: kezdődik a második felvonás Shakespeare webszínházban: kezdődik a második felvonás
Othello, János király és Antonius és Kleopátra a Shakespeare/37 sorozat feldolgozásában
irodalom

Drámák tollal, vitriollal Drámák tollal, vitriollal
Márton László: Bátor Csikó, Kalligram Kiadó, Budapest, 2021.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés