bezár
 

art&design

2016. 10. 29.
A kódexfestészet mágiája
Tudós kezek – A Giorgio Cini Alapítvány miniatúra-remekművei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pár nappal ezelőtt száznál is több középkori kódexekből származó miniatúrát láthattam testközelből. Az élmény gyökeresen átalakította a középkorról, a reneszánszról – és egyáltalán a festészetről – eddig kialakított képemet. Mivel – technikai okokból – igen ritkán szerveznek ilyen jellegű kiállítást, az élmény egyedülálló volt. A velencei Szent György-szigeten ráadásul még sokkal több meglepetés várt. Ha nem is egy sárkány, de valami ahhoz hasonló.

Giorgio Cini birtokában volt, mind földrajzilag, mind időrendileg, a legszélesebb körű olasz miniatúragyűjtemény. A velencei grófról elnevezett alapítvány ebből most több mint száz válogatott darabot állított ki a középkor és a reneszánsz hangulatához illő, igen alaposan megtervezett és berendezett környezetben.

Miniatúra

Ha jól belegondolunk, egy középkori kódexet laikusként lehetetlen megvizsgálni, mert a több száz éves könyvet sosem fogják egy látogató kezébe adni, de még a szakértők is csak igen ritkán nyithatják ki. Ezért maximum üvegen át nézhetjük meg a kinyitott könyv egy-egy oldalát. De egy rossz – főleg a napóleoni háborúktól kezdődő – gyűjtői szokásnak köszönhetően az addig kolostorokban, szerzetesrendekben őrzött, főleg templomi énekeket tartalmazó kódexekből elkezdték kivágni, kitépkedni az egyes oldalakat, rajzokat, így egyrészt növelték az eladási lehetőségeket, másrészt elválasztották a számukra sokkal kevésbé érdekes liturgikus szövegeket a gyakran festmények szépségével vetekedő miniatúráktól. A világon egyedülálló Cini-gyűjtemény kódexekből kiszakított, kivágott lapjait, vagy iniciáléit ezért is vehetjük most ezen a kiállításon egyenként szemügyre.

Miniatúra

A rajzok lélegzetelállítóan gyönyörűek, halvány másukat sem képes visszaadni egy könyvben publikált reprodukció. Tudom, hogy ez a megállapítás általában minden képzőművészeti tárgyra érvényes, de a miniatúrák esetében – az igen aprólékos technika, a sokszor a festék anyagában rejlő misztikum, illetve az aranylapocskákat is magában foglaló pergamen-, vagy papírfelület miatt – ez többszörösen igaz. Ráadásul ezeket a rajzokat szinte sosem kellett restaurálni, mert évszázadokig könyvlapok védték őket a fénytől, így a korabeli művész munkájához egészen közvetlenül férhetünk hozzá.

A kiállítás alsó szintjén, valóban középkori atmoszférát teremtő környezetben láthatjuk a miniatúrákat. A viszonylag sötét, nagyobb teremben gótikus ablakokat idéznek a megvilágított remekművek. A középkorban a miniatúrát készíteni jelentésű „miniare” ige helyett gyakran az „illuminare”, vagy „alluminare” szót használták (ahogy Dante is), ami azt is jelentette, hogy megvilágítani, hisz ezek a gyakran aranylapokkal készülő rajzok fényt vittek a papírra. A templomok kápolnáira emlékeztető, fából készült kis fülkék az egyes miniatúraiskolák szerint vannak berendezve. A bekeretezett oldalak egyikét vízszintesen látjuk, míg egy másik – mintha a tükörképe lenne – felette, egy polcon áll, enyhén megbillentve. Ez az elhelyezés nemcsak a korabeli atmoszférát tudja visszaadni, de lehetővé teszi, hogy az egyes műveket könnyebben összevessük egymással.

De nemcsak elkülönített oldalakat találunk a kiállított darabok között, hanem egy-egy teljes kódexet is, vitrin alatt, ferdén megemelve. Ezek között a könyvek között szerepel egy világi tárgyú alkotás is, Petrarca Daloskönyve.

Kiállítás alsó terme

Mit látunk tulajdonképpen a miniatúrák lapjain? Természetesen iniciálékat, egyes szentek életéből megfestett jelenetekkel. Ezek ábrázolása lélegzetelállítóan szuggesztív, és aprólékos, nagyon közeli vizsgálatot igényel. A színek közül a piros egész biztosan elengedhetetlen, amennyiben maga a latin „minium” szó is piros festéket jelent. A néha a színhez valóban aranyat használó háttér is igen gyakori, illetve az erős, lazulit kőből nyert kék és az elmaradhatatlan smaragdzöld. A könyvlapon továbbá ismétlődő mintákból álló díszítés fut végig – ezekhez a díszítő ismert paneleket, motívumokat használt. A miniatúrákat tanulmányozva a legmegdöbbentőbb élmény, hogy egyáltalán nem mutatnak kisebb művészi teljesítményt a korabeli neves festők műveinél. Az alakok mimikája is elképesztő kifejezőerővel bír.

Kiállítás alsó terme

Az emeleten egy igen érdekes – számos kiállítás számára követendő példa lehet – műhelyt alakítottak ki. Az egyik teremben egy videón követhetjük végig, a korabeli festékeket miből és hogyan állították elő. A komplex feladat tudós, széles körű ismeretekkel rendelkező festőt igényelt. A festékkészítés technikája azért is volt olyannyira komplex, mert a rajzok a kódexek lapjain évszázadokig tökéletes állapotban maradtak fenn. A miniatúrafestő kisebbfajta varázsló, egyfajta mágus volt, hiszen ismernie kellett a környezetet, a természet elemeit, értenie kellett a fizikához, a kémiához és a négy elem – Föld, Levegő, Tűz, Víz – működésével, egymásra hatásával is tisztában kellett lennie. Nem lepődünk meg ezen, ha tudjuk, hogy a reneszánszban a művészeti ágak egymástól, illetve maga a művészet a tudománytól nem vált el még élesen, ahogy a képzőművészet sem az írott szövegtől.

Offiziolo

Az emelet másik látványossága egy igen apró (59x36 mm-es) könyvecske, a Libro d’Ore (Órák könyve), más néven az Offiziolo, melyet VIII. Károly francia királynak Ludovico il Moro ajándékozott 1494-ben. Az imakönyvet igen apró, a hétköznapi életből vett jelenetek illusztrálják, melyeket – a perspektíva használatánál is fogva – a reneszánsz festészet legapróbb remekművei közé sorolhatjuk. Ezt a pici „csodát”, korunk néhány, szintén tudós kezével, a legmodernebb technikákat alkalmazva, igen hűen rekonstruálták, így lehetővé tették, hogy bárki a kezébe vegye és fellapozza azt, a terem falára nézve pedig a könyvből vett jelenetek nagyított másait tanulmányozhatjuk.

Martirologio

Az utolsó teremből sejtelmes, középkort idéző, de meghatározhatatlan műfajú zene szűrődik ki. Vitrinekben ott láthatjuk a Martirologio dei Battuti Neri di Ferrarát, vagyis a szentek szenvedéseit bemutató könyvet, amelyet egy különös rend, a Battuti Neri di Ferrara (Ferrarai Fekete Nyomorultak) tagjai készíttetettek. A sejtelmes rend hivatása az volt, hogy vigaszt nyújtson a halálraítélteknek, illetve méltó temetést is biztosítson számukra. A Martirologio – a szentek és Krisztus szenvedéseit bemutatva – lelkileg hivatott felkészíteni a reményt vesztetteket. Meditációra és megtérésre biztatott. A teremben ebből a könyvből másolt, különleges technikával készített, hatalmas méretre felnagyított, falnyi freskókra emlékeztető képek, és egy még különlegesebb zenei installáció kísérik a nézőt (remélhetőleg korántsem utolsó) útjára. Az óriási oldalakon még az eredeti könyvlapon keletkezett károkat és az arany hátteret is rekonstruálták kézzel. A Martirologiót fotózó Gabriel Scarpa a „focus stacking” technikáját alkalmazta. Az összművészeti produkció zenéjét egy gregoriánzene-tudósnak, Nathaniel Mann-nak köszönhetjük. Egy, az 1950-es években, épp a Szent György szigeti monostorban működő híres zenetudós, ördögűző pap, Padre Pellegrino Ernetti által regisztrált gregorián éneket ötvöztek a monostor „zajaival”, hangulatával, illetve, más korokból származó, szentek szenvedéseiről szóló zenékkel.

A kiállítás egyéb érdemei közé tartozik, hogy alkalmából kiadtak egy szintén nagyszabású, hiánypótló könyvet, illetve katalógust, amelyben párezer oldalon, igen aprólékos, teljességre törekvő filológiával mutatják be a Cini Alapítvány összes miniatúráját, kódexét. A birtokosa előtt egész biztosan egy meglepő, új világ tárulkozik fel.

A Mindful Hands – I capolavori miniati della Fondazione Giorgio Cini (Tudós kezek – A Giorgio Cini Alapítvány miniatúra-remekművei) című kiállítás az olasz velencei Szent György-szigeten tekinthető meg 2017. január 8-ig.

Fotók: Cini-gyűjtemény

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kovács Rita --


További írások a rovatból

art&design

Boldogság, gyere haza… Boldogság, gyere haza…
Bihari Ágnes Boldog Kft című tárlatáról
art&design

Planet Budapest 2021
Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó
art&design

Ember legyen a talpán, aki az űrbe akar utazni Ember legyen a talpán, aki az űrbe akar utazni
Beszélgetés Hargitai András audiovizuális művésszel az Extrasolar című performansz kapcsán
art&design

Agyagba szőtt víziók Agyagba szőtt víziók
Rozsda Endre Vallaurisban készített kerámiái és azok hatása az életműben

Más művészeti ágakról

irodalom

Hétköznapi diskurzusok Hétköznapi diskurzusok
Kovács Viktor és Kovács Dominik voltak a Kötetlenül sorozat vendégei
gyerek

Vidéki James Bond szeretetlukakkkal Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Interjú Adamik Zsolttal
irodalom

Égbolt-variációk Égbolt-variációk
Nagy Márta Júlia: Elígért lány, Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021.
A Prae körkérdése zeneszerzőkkel: Dargay Marcell válaszol


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés