bezár
 

gyerek

2016. 10. 04.
Gyermek és ifjúsági Országgyűlés a gyermekek világnapja alkalmából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Háromszáz diák részvételével rendezték meg kedden a hatodik Gyermek és Ifjúsági Országgyűlést az Országház Felsőházi termében a gyermekek világnapja alkalmából; a gyerekek többek között az oktatásról és a terrorveszélyről tettek fel kérdéseket az illetékes államtitkároknak.

A magyarországi településekről és a határon túlról érkező 8 és 18 év közötti tanulókat a rendezvény házigazdája, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Edvi Péter, a szervező Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke fogadta, majd megkezdődött a "parlamenti ülés", amelyen a diákok tették fel kérdéseiket az illetékes államtitkároknak és szakembereknek, majd gombnyomással szavaztak is a válasz elfogadásáról.
    

Több kérdés érkezett a terrorveszélyről, például arról, hogy mekkora az esélye, hogy Magyarországon terrorcselekményt hajtanak végre, illetve, hogyan befolyásolta a műszaki határzár kiépítése a migrációt. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában azt hangsúlyozta: a terrorveszély minden Európai Uniós tagállamban jelen van, ugyanakkor a magyar kormány által kiépített határvédelemnek köszönhetően a terrorfenyegetettség Magyarországon alacsonyabb, mint az EU más országaiban. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára pedig azt emelte ki, hogy a magyar kormány politikájának köszönhetően Magyarország nem elődleges célpontja a terrorcselekményeknek, de mivel a terrorizmus nem zárható ki teljesen sehol a világban, ezért a magyar hivatalos szervek olyan eszközökkel dolgoznak, hogy megelőzhetők legyenek az ilyen cselekmények. Arról is beszélt, hogy a déli határzár megépülése előtt naponta akár 20 ezer EU-n kívüli állampolgár is belépett Magyarország területére, addig ez a szám a határzár megépülése után 100 alá csökkent.
    

Sokan kérdeztek oktatási témában, egy focizni szerető tiszaszalkai diák például azt kifogásolta, hogy mostanában szinte alig mennek iskolai versenyekre az utazási költségek miatt. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára,  válaszul elmondta: most készül egy kormányzati javaslat, amely szerint 90 százalékos utazási kedvezményt kaphatnak azok a fiatalok, akik rendszeresen iskolán kívüli tevékenység miatt veszik igénybe a helyközi közlekedést.
    

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egy budapesti általános iskolás kérdésére, hogy miért ilyen kevés a nyelvóra, azt válaszolta: európai összehasonlításban Magyarország nincs lemaradva a nyelvórák számában, azonban a nyelvtudás tekintetében már nem állunk olyan jól, mint a hollandok vagy a svédek, ezért a tanároknak kell olyan képzéseket adni, hogy a jelenlegi óraszám mellett legyen hatékonyabb a nyelvoktatás. Rétvári Bencét emellett kérdezték még az iskolai erőszak visszaszorításáról, a drogprevencióról és az iskolai menzáról is. Egy kazincbarcikai 13 éves diák pályaválasztással kapcsolatos kérdésére Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára elárulta: neki már 16 évesen azt volt a célja, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek dolgozzon.
    

A 29 kérdésre adott válaszból volt néhány, amelyet a gyerekek nem fogadtak el, így például Rétvári Bencének a sótlan menzakosztról szóló indoklását, valamint Hollik István KDNP-s képviselő magyarázatát arról, hogy miért hiányzik rengeteg képviselő a parlamenti ülésekről.
    

A gyermekek világnapja megünneplésére az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat hirdetett pályázatot, amelyen 8-18 éves gyerekek küldhették be, hogy milyen kérdést intéznének a miniszterekhez, ha képviselők lennék. A legjobb pályázatok beküldői vetettek részt a Gyermek és Ifjúsági Országgyűlés ülésén.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Tom Hooper: Macskák
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról

Más művészeti ágakról

irodalom

Helyzetjel: A soványság fétise Helyzetjel: A soványság fétise
Avagy tényleg a soványság váltja ki a férfiban a merevedést?
Interjú Vági Bencével az újcirkusz formáiról, az alkotóművészek sokszínűségéről, a fiatalok lehetőségeiről
irodalom

Közép-európai kapcsolataink Közép-európai kapcsolataink
A Helikon Irodalomtudományi Szemle 2019/3-as számának bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés