bezár
 

zene

2008. 03. 19.
Szabad, mint a netlabel
A Disquiet.com szabad internetes zenekiadásról szóló sajtóvitája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szabad, mint a netlabel Három ismert netlabel tulajdonosának vitája a szabad letöltések költségeiről, a feltöltők virtuális közösségéről és a fizikai terjesztés virtuális terjesztéssé alakulásáról.
2006 eljöttével több mint elég netlabel töltheti meg még a legkomolyabb merevlemezeket is. A "netlabel" egy internetes alapú zeneterjesztő, amely semmit sem kér azért a zenéért, amit reklámoz. Habár a koncepció a logikus zenekiadási elvek megcsúfolásának tűnik, mégis több száz ilyen lelkes szervezet van a világon, és döntő többségük az elektronikus zenére összpontosít.

A Disquiet.com Donwstream rovatában − ahol minden nap egy szabadon letölthető zenedarabot ajánlok − gyakran megfordulnak netlabel kiadványok is. A 2003 őszi rovatindulás óta ismertetett anyagok forrásai gyakran voltak netlabelek, olyan helyek, mint az 8bitrecs, a Stasisfield, a Kikapu vagy a Monotonik.

Hogy kicsit beleássam magam a témába, 2006 elején meghívtam egy ideiglenes hírcsoportba három kivételes netlabel vezetőjét. A privát beszélgetés egy internetes fórumon folyt, ahogy az előző Disquiet online vitában is ("A Thursday Afternoon után, Brian Eno albumának 20. évfordulójára"). Az alább olvasható szöveg ennek a vitának a minimális mértékben szerkesztett változata (néhány szigorúan technikai/technológiai kérdésekről folyó részt kihagytam a fordításból. Ezek a 24; 28; 29; 32; 33; 37; 38; 40; 41; 42 számmal jelölt üzenetek. - a ford.)

A résztvevők a következők voltak: jómagam, azaz Hargitai András a Complementary Distribution kiadótól, Magyarországról, Budapestről, Nathan Larson a minnesotai Minnetonkából a Dark Winter kiadótól és Pedro Leitao Lisszabonból, Portugáliából a Test Tube kiadótól.

A vita néhány hét alatt elméleti és gyakorlati problémákra terjedt ki, néha próbaközönségként, máskor technikai támogatásként működött, mialatt megvitattuk a szabad letöltések költségeit, a feltöltők online közösségének és a fizikai terjesztés virtuális terjesztéssé válásának kérdéseit.

A sajtóvita majdnem teljes anyaga magyar nyelven, magyarázó lábjegyzetekkel és linkekkel ellátva (29 oldal, pdf: Marc Weidenbaum: free as in netlabel - fordítás). Köszönet Marc Weidenbaumnak (Disquiet.com) a meghívásért, és hogy közzétehetjük a fordítást, és végül, de nem utolsó sorban Szedlák Ádámnak (Kelt - Worldshots.hu) a kitartó lektorálási munkáért.

Az eredeti, angol nyelvű teljes szöveg itt olvasható: http://disquiet.com/2006/06/17/free-as-in-netlabel/

nyomtat

Szerzők

-- Hargitai András --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés