bezár
 

zene

2008. 03. 19.
Szabad, mint a netlabel
A Disquiet.com szabad internetes zenekiadásról szóló sajtóvitája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szabad, mint a netlabel Három ismert netlabel tulajdonosának vitája a szabad letöltések költségeiről, a feltöltők virtuális közösségéről és a fizikai terjesztés virtuális terjesztéssé alakulásáról.
2006 eljöttével több mint elég netlabel töltheti meg még a legkomolyabb merevlemezeket is. A "netlabel" egy internetes alapú zeneterjesztő, amely semmit sem kér azért a zenéért, amit reklámoz. Habár a koncepció a logikus zenekiadási elvek megcsúfolásának tűnik, mégis több száz ilyen lelkes szervezet van a világon, és döntő többségük az elektronikus zenére összpontosít.

A Disquiet.com Donwstream rovatában − ahol minden nap egy szabadon letölthető zenedarabot ajánlok − gyakran megfordulnak netlabel kiadványok is. A 2003 őszi rovatindulás óta ismertetett anyagok forrásai gyakran voltak netlabelek, olyan helyek, mint az 8bitrecs, a Stasisfield, a Kikapu vagy a Monotonik.

Hogy kicsit beleássam magam a témába, 2006 elején meghívtam egy ideiglenes hírcsoportba három kivételes netlabel vezetőjét. A privát beszélgetés egy internetes fórumon folyt, ahogy az előző Disquiet online vitában is ("A Thursday Afternoon után, Brian Eno albumának 20. évfordulójára"). Az alább olvasható szöveg ennek a vitának a minimális mértékben szerkesztett változata (néhány szigorúan technikai/technológiai kérdésekről folyó részt kihagytam a fordításból. Ezek a 24; 28; 29; 32; 33; 37; 38; 40; 41; 42 számmal jelölt üzenetek. - a ford.)

A résztvevők a következők voltak: jómagam, azaz Hargitai András a Complementary Distribution kiadótól, Magyarországról, Budapestről, Nathan Larson a minnesotai Minnetonkából a Dark Winter kiadótól és Pedro Leitao Lisszabonból, Portugáliából a Test Tube kiadótól.

A vita néhány hét alatt elméleti és gyakorlati problémákra terjedt ki, néha próbaközönségként, máskor technikai támogatásként működött, mialatt megvitattuk a szabad letöltések költségeit, a feltöltők online közösségének és a fizikai terjesztés virtuális terjesztéssé válásának kérdéseit.

A sajtóvita majdnem teljes anyaga magyar nyelven, magyarázó lábjegyzetekkel és linkekkel ellátva (29 oldal, pdf: Marc Weidenbaum: free as in netlabel - fordítás). Köszönet Marc Weidenbaumnak (Disquiet.com) a meghívásért, és hogy közzétehetjük a fordítást, és végül, de nem utolsó sorban Szedlák Ádámnak (Kelt - Worldshots.hu) a kitartó lektorálási munkáért.

Az eredeti, angol nyelvű teljes szöveg itt olvasható: http://disquiet.com/2006/06/17/free-as-in-netlabel/

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Hargitai András --


További írások a rovatból

Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról
The Lazys: Tropical Hazards (2018)
Opera a karanténból: Verdi Aidája a La Monnaie előadásában
Interjú Vörös Szilvia énekművésszel az útjáról a győri Konzervatóriumtól a Bécsi Staatsoperig

Más művészeti ágakról

Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
Judd Apatow: Staten Island királya
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Folytatódik az Eötvös Péter Alapítvány nemzetközi mentorprogramja Folytatódik az Eötvös Péter Alapítvány nemzetközi mentorprogramja
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés