bezár
 

film

2013. 10. 04.
Vajon megdöntik Hajnal Tímeát?
Megdönteni Hajnal Tímeát, záró sajtótájékoztató
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vajon megdöntik Hajnal Tímeát? Utoljára csattant a csapó: befejeződött Herczeg Attila első nagyjátékfilmje, a Megdönteni Hajnal Tímeát forgatása. A kész filmet várhatóan február 14-én mutatják be a magyar mozikban.
Herczeg Attila 2012 nyarán kereste meg Ferenczi Gábor és Tőzsér Attila producereket a film forgatókönyvével, akik elmondásuk szerint azonnal beleszerettek a történetbe, így pályáztak vele a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, ami először a forgatókönyv fejlesztésére adott támogatást, később pedig 233 millió forinttal járult hozzá a film létrejöttéhez. A záró sajtótájékoztatón Ferenczi elmondta, hogy a film összköltsége 334 millió forint volt, a Filmalapon kívül még saját cégük, a Focus-Fox Stúdió és a fő médiapartner, az RTL Klub is részt vett a finanszírozásban. A Focus-Fox két tulajdonosa egyébként társproducerként már korábban is részt vett egy-egy film elkészítésében (Nyócker 8D vagy Tüskevár), viszont ez az első producerként jegyzett munkájuk.

Csurgó Csaba forgatókönyve az alkotók szerint nagyon humoros és szórakoztató – Osvárt Andrea, a film címszereplője elárulta azt is, hogy hatalmasakat kacagott, amikor először került a kezébe a szöveg –, de nem feledkezett meg a romantikus szálról sem. Ferenczi úgy gondolja, hogy nagyon széles közönséghez el fog jutni a Megdönteni Hajnal Tímeát. Így fogalmazott: “A harmincasok szeretni fogják, mert róluk szól, a huszasok is, mert nevethetnek a harmincasok problémáin, sőt a negyvenesek is, mert nosztalgiázhatnak egy kicsit." A nőknek azért kell megnézniük, mert lesz benne szerelem, a férfiaknak pedig azért, mert nem hiányzik belőle a szex sem.

Az alapsztori egyébként meglehetősen egyszerű: egy 15 éves érettségi találkozón a házasodni készülő Horváth Dani (Simon Kornél) összekavarodik a jócsajjal, a mostanra szupermodellé lett Hajnal Tímeával (Osvárt Andrea), egy harmadik osztálytárs pedig mindezt mobilra veszi, és zsarolni kezdi őket a felvétellel. Az elkövető Bögöcs (Szabó Simon), az osztály leggátlástalanabb és leggusztustalanabb figurája. Úgy tűnik, Bögöcs kezébe most olyan fegyver került, amivel végre elérheti a gimnázium óta vágyott célt: megdöntheti Hajnal Tímeát. A sajtótájékoztatón persze nem árulták el, hogy mi lesz a történet vége, helyette inkább a főszereplők meséltek egy keveset karakterükről: Simon Kornél a jófiú szerepében tűnik fel, akiről apró botlása miatt kiderül, hogy mégsem olyan tökéletes, Osvárt Andrea pedig egy sikeres nőt játszik, akinek igazán fáj, hogy mindenki csak a sztárt látja benne, és senki sem kezeli emberként. Szabó Simon Bögöcse pedig “az a figura, akivel senki sem szeretne találkozni az élete során. Egy roppant kínos, roppant hangos és roppant büdös karakterről van szó, akit már érettségi előtt is utáltak az osztálytársai, és ez az évek alatt mit sem változott."

Herczeg Attila elmondta, hogy ez a film ezektől a karakterektől lesz igazán izgalmas, majd kiemelte, fontosnak tartotta azt is, hogy új arcokkal dolgozzon, hogy felfedezzen olyan tehetséges színészeket, akik eddig még nem sokat szerepeltek játékfilmekben, akik még csak most fognak sztárrá válni. Most valószínűleg nem Simon Kornélra gondolt, akivel az egész város ki van plakátolva a Társasjáték miatt, hanem a mellékszereplőkre, Jordán Adélra (Csak szex és más semmi, 9 és 1/2 randi, Aglaja), Szandtner Annára vagy Keresztes Tamásra (aki közben szintén főszerepet játszik a hamarosan mozikba kerülő Isteni műszakban, valamint Török Ferenc Senki szigete című, készülő filmjében).

A rendező elárulta azt is, hogy a filmmel a 16-os korhatárt lövik be, szerinte ezzel egyáltalán nincs baj, hiszen ez egy felnőtteknek szóló mozi lesz. Az még csak a jövő héten derül ki, hogy melyik cég fogja a filmet forgalmazni, de az már szinte biztos, hogy jövőre ez lesz a nagy Valentin-napi durranás a mozikban.

Megdönteni Hajnal Tímeát, záró sajtótájékoztató, Budapest Körszálló, 2013. 10. 01.
Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Priscilla a velencei filmfesztiválon
Dr. Kárpáti György: Chaplintől Pókemberig – Filmműfajok társadalomtörténete
Michał Chmielewski: Roving Woman
Wes Anderson: Asteroid City

Más művészeti ágakról

FISZ 25, Korpa Tamás portrébeszélgetés
gyerek

Gyermekprogramokkal, Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várják az érdeklődőket a Hild-villában
A Grecsó fivérek estje
Fiala Borcsa: Lepkebáb, Kolibri, 2023


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés