bezár
 

irodalom

2015. 06. 05.
Hidegháborús történelmi cikkgyűjtemény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Commentary, a patinás amerikai neokonzervatív folyóirat legkiválóbb cikkeit vonultatja fel a Terror Háza Múzeum 86. Ünnepi Könyvhétre megjelentetett Szabadság/Harcosok című kiadványa.

 Az intézmény pénteki tájékoztatása szerint a mintegy 350 oldalas, Szabadság/Harcosok című kiadvány a Commentary, a patinás amerikai neokonzervatív folyóirat legkiválóbb cikkeit vonultatja fel, amelyek most először jelennek meg magyar fordításban.
    

Az 1950-estől a 1990-as évekig szemezgető, Joshua Muravchik, a Commentary állandó szerzője által válogatott kötetben helyet kapott három, a hazai olvasóközönség számára eddig ismeretlen írás az 1956-os forradalomról, köztük a jól ismert történész, John Lukacs riportja, illetve Peter Schmid svájci újságíró budapesti tudósítása.
    

Amennyire jól működött az amerikai propagandagépezet a nácikkal szemben, úgy vallott sokáig csúfos kudarcot a hidegháború alatt - idézi az intézmény közleménye a kötet fülszövegét, amely kitér arra is, hogy Ronald Reagan elnökségéig, azaz a 1970-es évek végéig az ideológiai párharc győztesei a „jó szándékú”, „békepárti” és „modernizáló” kommunisták voltak.
    

Mint írják: az amerikai egyetemekről kitóduló értelmiségiek közül sokan „tették a dolgukat”, igaz, a szovjet titkosszolgálat rendíthetetlen szorgalma és tengernyi pénze nyomán dicsőítették a „gonosz birodalmát”. Kivételt képez az 1945-ben alapított Commentary folyóirat, amely eleinte az amerikai zsidó értelmiség fóruma volt, majd az antikommunista küzdelem és a neokonzervatív eszmék legfontosabb műhelyévé nőtte ki magát.
    

"Minden győzelem szavakkal kezdődik. A kommunizmus feletti győzelem sok fontos mondata a Commentaryben látott először napvilágot" - áll az ismertetőben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Öbölnyi Megafon kötetbemutató
Márton Evelin: Farkashab, Lector kiadó, Marosvásárhely, 2022.
irodalom

Hegedüs Vera: Ostoba, Műút-könyvek, Miskolc, 2021.
irodalom

Párna és fal – kortárs fizikai színház Piróth Kinga rendezésében a H7 Rendezvényközpontban

Más művészeti ágakról

gyerek

Új kiállítás a deák17 galériában
73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Ruben Östlund: A szomorúság háromszöge
Vendégváró Fesztivál a Bethlen Téri Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés