bezár
 

film

2021. 11. 17.
Németül az életről
Az idén 10 éves Szemrevaló Filmfesztivál nyitóeseményéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 10. Szemrevaló Filmfesztivál megnyitóját 2021. október 7-én tartották a Művész Moziban. Nagy érdeklődés övezte a nyitófilm, az Én vagyok a te embered vetítését és az azt követő, a jubileumi alkalomból tartott közös koccintást is.

Minden évente (vagy annál sűrűbben) megrendezett esemény életében eljön a karantén utáni első személyes viszontlátás örömteli pillanata. Ez a pillanat a Szemrevaló Filmfesztivál számára október 7-én érkezett el, amikor már ugyan hónapok óta nem volt újdonság, hogy újra járhatunk moziba, a fesztivál nyitóeseményén mégis olyan volt a hangulat, mintha csak előző nap nyitott volna újra Budapest. A szervezők és a közönség egyforma lelkesedéssel vetették bele magukat a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös programjába, a Művész Mozi pedig roskadásig megtelt a német nyelvű filmekre kíváncsi nézőkkel.

A Szemrevaló közönsége

Teli moziterem várta a nyitófilmet

A három német anyanyelvű ország filmjeit bemutató fesztivált Dr. Evelin Hust, a Goethe Intézet vezetője, Christian Autengruber, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója, Thomas Widmer, a Svájci Nagykövetség helyettes misszióvezetője és Simone Baumann, a German Films igazgatója nyitották meg beszédeikkel. Végül pedig a nyitófilm előtt a főszerepet játszó Maren Eggert is köszöntötte a jelen levőket videófelvételről. A nyitóbeszédek témái között szerepelt természetesen az öröm, hogy a tavalyi online fesztivál után a jubileumi tizedik alkalmon ismét személyesen vehetünk részt, de szó volt az európai filmkészítésben nagy szerepet játszó koprodukciós gyakorlatok fontosságáról és az idei fesztivál tematikájáról, azaz az emberi kapcsolatokról és a világban való helyünk megtalálásáról is.

Maria Schrader - Én vagyok a te embered

Maria Schrader: Én vagyok a te embered

©Christine Fenzl/Majestic

Ezt a tematikát járta körül a nyitófilm, az Arany Medve-díjas Én vagyok a te embered is. A film „romantikus sci-fi vígjáték” besorolása csupán a látszatot fedi le. A kezdeti humoros hangvétel és a könnyed poénok, amelyeket a közönség egyhangú felkuncogásokkal jutalmazott, hamar átváltottak a mélyebben elgondolkodtató, melankolikus társadalomkritikába. Maria Schrader filmje tehát csak a felszínen sci-fi vagy romantikus komédia, és talán nem én voltam az egyetlen néző, aki több álmatlanul forgolódós éjszakát ígérő gondolattal lépett ki a film után a mozi aulájába, mint amennyire prospektus első átfutása után számított.

Az aulában tartott koccintás azonban jó alkalmat szolgáltatott ezeknek a gondolatoknak a kibeszélésére egy kis pezsgő és pár falat mellett, és ezzel lett kerek a fesztivál nyitóeseménye.

Koccintás a vetítés után

Koccintás a vetítés után

A Szemrevaló Filmfesztivál vetítései idén október 7–29. között négy városban, továbbá a Művész Távmoziban online is láthatóak voltak. Az idei fesztivál felhozatalában a nyitófilmen túl szerepelt még többek között az Arthur & Claire, a Húgocskám és A Tanár. A fesztivál célja minden évben az aktuális német, osztrák és svájci filmtermés áttekintése és bemutatása a magyarországi közönség számára. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítették.

További információk, a vetített filmek bemutatása és a fesztivál korábbi éveinek archívuma elérhető a Goethe Intézet honlapján.

A képek forrása: Goethe Intézet

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Ginovszky Anna --


További írások a rovatból

8. Budapest International Documentary Festival
Miért egyszerre izgalmas és félresikerült a Mátrix feltámadások?
Anders Thomas Jensen: Az igazság bajnokai
Gondolatok a 18. Verzió nemzetközi versenyprogramjának filmjeiről

Más művészeti ágakról

art&design

Hova tűnt a lakástextil? Hova tűnt a lakástextil?
Vélemény az idei Texhibition című kiállításról
színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
irodalom

Hétköznapi diskurzusok Hétköznapi diskurzusok
Kovács Viktor és Kovács Dominik voltak a Kötetlenül sorozat vendégei


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés