bezár
 

gyerek

2021. 11. 17.
#Budapestnapja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
#Budapestnapja A mai Budapest 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda városának egyesítésével. A főváros születésnapja alkalmából egész napos, a városegyesítés évfordulójához kapcsolódó programokkal várja az érdeklődő kicsiket és nagyokat a BTM Vármúzeum. A korszakot megelevenítő kézműves foglalkozásokon, a korabeli divathoz, építészethez, várostervezéshez kapcsolódó műhelymunkákon vehetnek részt a látogatók, valamint megismerkedhetnek a múzeum olyan különleges műtárgyaival is, mint a Polyphon zenegép, vagy a városegyesítést megelőzően is használt nyomdagép. 

Ajánló a teljes programkínálatból:

Hogyan öltözködtek a gyerekek Pest, Buda és Óbuda egyesítésének idején? - Korabeli öltöztetős baba, viseletek felpróbálása, történetmesélés tárgyakkal, sztorilapokkal. A BTM festményei, gyerekábrázolásai alapján textillel történő alkotás, a kisebbeknek színezés.

Mivel játszottak a gyerekek a 19. század második felében? - Korabeli gyerekábrázolások felhasználása, a készítendő tárgy egy kis dob, ami a közelgő adventi időszak okán már lehet akár karácsonyfadísz is.

Bevásárlás a középkorban és ma – Beszélgetés a vásárlási szokásokról, tárgykereső.

Új város születik - Papírvirág-koszorú (fejdísz) készítése Budapest 1873-as címerében előforduló színek felhasználásával. A feladattal a legkisebbek is elboldogulnak.

Milyen volt Budapest az egyesítés évében? - Készítsd el a saját utcaképedet! Korabeli fotók, grafikák felhasználásával montázsszerűen saját utcakép készítése.

Milyen tereptárgyak nem voltak még a rakparton és a Dunán 1873-ban? - Egy korabeli fotóba kell beleilleszteni vágással, ragasztással az időközben felépült hidat, és ebből a képből készülhet a mécsestartó borítása. A fotók a Kiscelli Múzeum Archívumából származnak.

Muzsika a palotában - Polyphon zenegép melódiái a Budapest – Fény és árnyék-kiállításban, középkori élő zene a kápolnában.

A #BUDAPESTNAPJA teljes programja a BTM Vármúzeum honlapján található.

A négyzetes kép forrása: www.btm.hu


 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

Várni kezdte a holnapot Várni kezdte a holnapot
Szegedi Katalin a Tücsök Műhelyben
gyerek

A feromonpostától a stockholmi állatkert csimpánzfőnökéig A feromonpostától a stockholmi állatkert csimpánzfőnökéig
Vibók Ildi: Állati dumák – avagy hogyan kommunikálnak az állatok?, Pagony, 2021

Más művészeti ágakról

irodalom

Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig
Kovács Gábor Szegedi Egyetemen tartott technológiakritikai előadásáról
art&design

Közös pontok keresése Közös pontok keresése
Utóhang a „Having no common past, let’s have a common future” című kiállítás kapcsán
irodalom

Égbolt-variációk Égbolt-variációk
Nagy Márta Júlia: Elígért lány, Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021.
A Prae körkérdése zeneszerzőkkel: Dargay Marcell válaszol


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés