bezár
 

gyerek

2009. 07. 12.
Fogas kérdések
Iwona Radünz - Thomas Röhner: Izgő-mozgó fogaim
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fogas kérdések Egy barátnőm – korombéli anyuka – a napokban rég elfeledett érzéseket idézett fel: emlékszem-e, milyen volt elballagni a nagycsoportból, milyen volt várni az iskolát, iskolatáskát választani… Várni az első tejfog kipottyanását.
A kislánya most hatéves, és mindennapjait a fenti izgalmak, örömök és szorongások töltik ki. Nagyjából ebben a sorrendben: mert az iskolától nem fél, örömmel várja, ellenben hogy még nem mozognak a fogai, miközben több barátnőjének már ki is hullott egy-egy, az számára, ballagás ide vagy oda, saját „nagylányságának” megkérdőjeleződése.

Bevallom, számomra az első tejfog meglazulása inkább riasztóan hatott, semmint hogy örültem volna neki. Az óvodában történt: haraptam, reccsent, vérzett. Azt hittem, baj van, és a zord Marcsi néni nem magyarázta el, hogy tévedek, hogy ez ilyenkor természetes. Csak kiküldött a mosdóba, öblögetni. S ha a vérzés el is állt, a könnyeim csak nem apadtak. Igaz, a későbbi fogkihúzások intimus procedúráit már félelemmel vegyes örömmel éltem meg: mintha kórházasdit játszottunk volna, de úgy igazán. Olyankor jutott egy kis csak velem foglalkozás, egy kis különlegesség-érzés, egy kis bátorságpróba, egy kis dicséret. Anyám külön dobozkákban őrizte mind a négyünk tejfogait. Ahány ház, annyi szokás – van, aki szerint ez „barbár” dolog. Számomra a tejfogakból készített nyaklánc ötlete tűnik hátborzongatónak, de ilyennel is találkoztam már.

Országonként más szokások fűződnek a kihullott tejfogakhoz, derül ki a könyvből.

Nem akarom az olvasókat gyermekkorom további fogas élményeivel szórakoztatni (na de az mégiscsak feledhetetlen volt, ahogy Mamika a kilincses módszert felvázolta, hogy tudniillik zsineg, kilincs, ajtót becsap… ismerős?). E felidézett emlékekkel csak annyit szerettem volna bizonyítani, mindannyiunk életében volt idő, amikor a fogváltás izgalmai töltötték ki a gondolatainkat. Ebben a kiben inkább félelmet, kiben inkább büszkeséget (s még ki tudja, hányféle érzelmet) keltő periódusban nagy segítséget jelenthet Iwona Radünz és Thomas Röhner Izgő-mozgó fogaim című könyve. Az alcím ne térítse el a már romlott (fogú, erkölcsű?) felnőttek gondolatait Woody Allen örökbecsűje felé: Minden, amit a fogakról tudni szeretnél.

Tehát amit a fogakról tudni szerettünk volna, de sosem mertük megkérdezni, az most mind benne foglaltatik a Manó könyvek eme hasznos darabjában. A könyv egy prevencióval foglalkozó pedagógus és egy fogorvos együtt működéséből született, így aztán információi egyszerre szakszerűek, mégis érthetőek a gyerekek számára is. A kis olvasók választ kaphatnak olyan és hasonló fogas kérdésekre, mint hogy hol vannak a kisbabák fogai, vagy hogy mik azok a tejfogak és miért hívják így őket; egyformák-e a tejfogak és mikor melyik bújik elő stb.

A válaszokat nem csak „steril” szövegek alkotják, de szemléltető ábrák, nyitogatható, húzogatható fülecskék (és sajnos egy fogacska is; úgy tűnik, nagyanyáink zsineges módszere még nem avult el teljesen). Egy forgatható időkorong segítségével az újszülött fogatlan ínyecskéjétől a három éves fogsoráig követhetőek a változások; egy beépített tükörrel saját fogazatunkat is megvizsgálhatjuk; a gyerekek egy mozgatható füllel megnézhetik, hogyan mutatna egy felnőtt egy gyermekfogsorral (vigyázat! a kísérlet egyes fogorvos-fóbiás felnőttekből – különösképp az éppen fogatlan felnőtt látványakor – heves reakciókat válthat ki!); szintén nyitogatós trükköknek köszönhetően bepillanthatunk a foggyökerek világába is.

Izgő-mozgó fogaim

A könyv végén a gyerekek fogápolási tanácsokban is részesülnek, s miután alaposan összehasonlították a fogat a keménytojással, illetve meggyőződtek arról, hogy bizony a fog is lehet beteg, bizonyára nem is fogják megkockáztatni, hogy a szabad szemmel alig látható lepedék (vagyis plakk – mindig tanul az ember!) az ételmaradékot savvá alakítva lyukat marjon a fogzománcukba. Szóval igazán hasznos kiadványról van szó, és a hatéveseknek valóban nagy örömet lehet okozni vele. Kockázatok és mellékhatások tekintetében csak azokra a felnőttekre jelent veszélyt, akik régóta halogatják fogorvosuk felkeresését. Csíz!nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

gyerek

Van Művészi Vénád?
Pályázat középiskolásoknak
gyerek

Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák
Július 9-én érkezik a mozikba a népszerű sorozat legújabb része
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról

Más művészeti ágakról

Chrétien de Troyes Lancelot című regényének bemutatója
irodalom

Közösség az immunitáson túl Közösség az immunitáson túl
Roberto Esposito társadalomfilozófiája és az emberi biztonsági rendszer megnyitása
Interjú Hód Adrienn koreográfussal táncosok lehetőségeiről, egyéni utakról és koprodukciókról
art&design

Vallás, mint társadalmi tudat Vallás, mint társadalmi tudat
Vendég+látás kiállítás Pannonhalmán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés