bezár
 

irodalom

2010. 08. 12.
Avantgárd zajok a Szigeten
Sziget, 1. nap. A Symposion folyóirat bemutatkozása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Avantgárd zajok a Szigeten A Sziget fesztiválon a zenei programok mellett délutáni kikapcsolódás gyanánt választhatjuk az Octopus Összművészeti Helyszín irodalmi sátrát, mely az irodalmi programokat ez évben is egyéb művészeti ágak beemelésével egészíti ki, illetve irodalom, zene és vizuális művészet egyszerre van jelen a kínálatban.
Az első napon a Symposion folyóirat mutatkozott be. A nem hétköznapi megjelenésű lap egyszerre nyújtott vizuális és irodalmi élményt. Az irodalmi sátor programját szervező Balázs Eszter Anna az esemény fölkonferálása során arra is rákérdezett, vajon a program helyszínén egybegyűlt mintegy húsz-huszonöt fős közönség soraiban hány magyar ajkú van, s minthogy nem kapott egyértelmű választ, rögvest angolra váltott és hangsúlyozta, hogy bár az irodalmi művek magyarul fognak elhangozni, a Symposion, éppen külső megjelenésének köszönhetően, gazdag képi anyagával, kidolgozottságával a magyarul nem értők számára szintén érdekes műalkotás lehet. A kiosztott, körbeadogatott folyóiratszámok egyébként a tekintetben sem hagyományosak (legföljebb az avantgárd felől nézve), hogy a laptükör és a lapminőség folytán különös bánásmódot igényel olvasójától: egyes számok olyan mérettel és súllyal rendelkeznek, hogy kézben, sőt ölben tartani sem egyszerű (nemhogy szállítani, hozni-vinni), így a műsor élvezői a sátor vászonborítású padlóján kiterítve lapozgatták a példányokat.
A Symposion folyóirat az irodalmi sátorban
A Symposiont Sirbik Attila főszerkesztő és Orcsik Roland szerkesztő, valamint Lengyel Zoltán és Nemes Z. Márió képviselte. Orcsik Roland magyarul és angolul is üdvözölte az elképesztő figyelemkoncentrációt mutató közönséget, majd ugyancsak angolul röviden bemutatta a folyóiratot és a felolvasókat, fölkínálva a nagyszerű lehetőséget a külföldi fesztiválozóknak, hogy bár egy mukkot sem fognak érteni az irodalmi művekből, legalább élvezhetik a gyönyörű magyar nyelv hangzását. Nem tudom, mennyire volt tudatos a szerzők részéről, de valóban figyelmet fordítottak a helyes artikulációra, többnyire lassan és tagoltan olvastak, a művek pedig ezáltal megkapták azt az egyébként szinte valamennyi irodalmi esten tapasztalható tipikus aurát, mely  komolyságot és ünnepélyességet kölcsönöz számukra. A sör és a cigi sem hiányzott.
Nemes Z. Márió felolvasása
Egy fesztivál természetesen nem az a hely, ahol a művek jelentőségét precízen be lehetne lőni, sokkal meghatározóbb a hangulat (artikuláció, italok látványa), mely elhiteti, hogy művészi közegben tartózkodunk. A felolvasások mellett pedig a Trip cadavre exquis, a gordonkából, klarinétból és beatboxból álló trió gondoskodott a hangulatról; zenéjük egyszerre volt aláfestés az irodalmi művekhez és önálló produkció, mely közben mintegy irodalmat is hallhatott a közönség. A fellépés végén csúcspontként azzal az avantgárd ötlettel rukkolt elő a társaság – jóllehet a cikk címében is jelölt avantgárd nem a hallott művekre vonatkoztatható –, hogy a zene mellett valamennyi szerző egyszerre olvasson föl, és bár a felvetést eleinte talán némi tanácstalanság és bizonytalanság övezte, végül kialakult az az instrumentumokból és emberi hangokból álló különös kakofónia, melyben maga az „irodalmi” jelentése, illetve a jelentés mint olyan eliminálódott, s maradt a hang puszta matériája. Alighanem ez sem csekély eredmény a Sziget kontextusában.

Sziget fesztivál, irodalmi sátor.
Az irodalmi program szervezője Balázs Eszter Anna. A zenei programot a Fidelio csapata állította össze.Kapcsolódó cikkek


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Scriptum Metallum --


További írások a rovatból

irodalom

Pszt! Az Öreg Banda játszik! Pszt! Az Öreg Banda játszik!
A Margó Fesztiválon mutatták be Kollár-Klemencz László Öreg Banda című regényét
irodalom

Szobor helyett hús-vér ember Szobor helyett hús-vér ember
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 7. nap
irodalom

Mindig minden jó lesz Mindig minden jó lesz
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap
irodalom

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap

Más művészeti ágakról

gyerek

A Tejúttól a rózsabogárig A Tejúttól a rózsabogárig
Vadlovak – Hortobágyi mese
gyerek

Áspis, kerekes Áspis, kerekes
Ölbeli játékok, gyerekirodalom és mozgásfejlődés
art&design

A techno mint életérzés A techno mint életérzés
Utózengés: a Techno Worldsről az Art Quarter Budapestben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés