bezár
 

art&design

2011. 02. 13.
Látni és majdnem hallani Karim Rashidot
Minitudósítás egy minitárlatról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Látni és majdnem hallani Karim Rashidot Mese köz, Varázs utca, Napos út. Mintha a környék is a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre látogató Karim Rashid napfényes, varázslatos mesevilágához keresztelkedett volna. A köldöknéző minimalizmusra adott egyszemélyes, szivárványszínű és buborékszerű válasz serény fogalmazóját tucatnyi tárgya kísérte el Budapestre.
 Karim Rashid MOME-s minitárlatáról
Az egyiptomi-angol származású, New Yorkban élő designer tárgyaiból lendület és energia árad. Vibrál, pompázik, színnel telik tőlük, általuk a MOME első emeleti aulája. A hangulatot már az almazöldre és pinkre mázolt posztamensek is megteremtik, és frissesség szökik a térbe a rajtuk pihenő mütyürökből is.
Karim Rashid MOME-s minitárlatáról
Tetrismintás, lila árnyalatú tollak, sokszínű, vidám szemüvegtokok, távolról ízléses bonbonosdoboznak tűnő laptop, ékszerdoboznyi egerek. Izgalmas, érzéki minimalizmus. Kovbojkalap-karimára hajazó szék, barbapapa-szerű, aranyszínű szemetes, bugyirózsaszín aromalámpa-párásító és egy mérgesen kavargó lávalámpára emlékeztető tűzvörös világítótest. Minden puha, egyszerű, szemrevaló, guszta és letisztult.  
Karim Rashid MOME-s minitárlatáról
Karim hozott magával néhányat a talán legismertebb munkájából, a polipropilén Garbo papírkosárból is. Cimkéjén a kúlság letéteményeseként maga a kiötlő-kiöntő. Jó lett volna hallani az embert is a design mögött. Kíváncsi lettem volna a több száz szakmai díjjal kitüntetett, kézjegyét a hétköznapok tárgyi világa mellett a világ számos éttermén, divatüzletén, közterén rajta hagyó tervező szavaira, ám a kíváncsiskodók jó része az előadó közelébe sem juthatott 2011. február 3-án. Talán túl sokunkat érdekeltek a new yorki titkai, talán túl kevés volt a hely. A minitárlat körbejárása némileg enyhített ugyan a kívül rekedtek csalódottságán, de végigérve ismét tanácstalanok maradtunk.        
Karim Rashid MOME-s minitárlatáról
Aztán, amikor ütött az óra, Karim Rashid, önmaga ciklámenbe fogalmazott szobraként mosolygósan kilépett a rektori titkárság tejfehér üvegajtaja mögül. Energikusan elnyargalt mellettünk, elnyűtt kinnragadtak mellett és lendületes léptekkel, tapsvihar közepette a pódiumra sietett. Sorstársaimmal percekig a netán felénk szállingózó hangfoszlányokra vadásztunk. Mindhiába. Egy utolsó pillantás a tárlatra. Így mégsem távozhatunk rosszkedvűen. Szóval, Karim, ha legközelebb erre jársz, ugorj fel egy jó kávéra! Szívesen meghallgatunk!

A kiállítás 2011. február 2. és 4. között volt megtekinthető Budapesten, a MOME-n.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Vass Norbert --


További írások a rovatból

art&design

Traumapanoráma Traumapanoráma
Lázár Kristóf: You can’t take another ache inside your body című kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Azt mondom: cirkusz Azt mondom: cirkusz
Szubjektíven CIRCUS FLOW Cirkusz-Művészet-Alkotás Tárlatról, Visegrád, 2021. július 7., Duna Event rendezvényhajó
art&design

Mágikus önbeállítás Mágikus önbeállítás
Galántai: 80. Riport a kapcsolati hálóról, A jövő emlékei című kiállításról és az Artpoolról az intézet kurátorával, László Zsuzsával
art&design

Transzparencia Transzparencia
Majoros Áron Zsolt „Influence/Hatás” című kiállításáról

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Balatoni Sándor
gyerek

Cinemira Fesztivál októberben
A SKAM-sorozat sztárjaival és dupla programmal
Bemutatták K. Horváth Zsolt új kötetét, A bundátlan Vénuszt, Prae Kiadó, 2021
irodalom

Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is
Bemutatták Horváth Márk legújabb könyvét, Az antropocént


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés