bezár
 

film

2011. 04. 11.
Posztapokalipszis most?
Conor Horgan: Száz reggel - 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál - Zöld sziget szekció
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Posztapokalipszis most? A Titanic Zöld sziget szekciójában szereplő Száz reggel című filmben az ír táj fotogenitását remekekül felhasználva, vidéki tanyára helyezett apokalipszis-történettel kísérletezik Conor Horgan rendező.
A kiindulópont szerint egy meg nem nevezett esemény következtében (melyről csak annyit tudunk, hogy az áramszolgáltatást megszüntette) a hagyományos társadalmi berendezkedés megbomlani látszik, ezért négy főhősünk a vidéki elszigeteltséget és a magukra utaltságot választja.
Száz reggel - Conor Hogan
Mivel a világban zajló különféle katasztrófahelyzetek időről-időre emlékeztetnek a civilizáció végességére, a filmművészetben is megfigyelhető az apokalipszis, a megszokott, megszervezett urbánus élet utáni élet gondolatával való kacérkodás. Éppen a tavalyi Titanic záró filmjeként debütált The Road tekinthető ezen diskurzus egyik viszonyítási pontjának, egyfelől az elképesztően szuggesztív és átfogó víziójának köszönhetően, másfelől pedig az irodalmi alapanyag relevanciájában és Cormac McCharty kortárs gondolkodásban betöltött szerepének tekintetében.

A Száz reggel a fentebb emlitett posztapokaliptikus vándordrámához képest jóval szelídebb és kevésbé felkavaró vállalás. Egyfajta „szalon-végítélet”, ahol négy egyébként is alapvetően bűnös figura egymás viszonyrendszerében való túlélését izgulhatnánk végig, ha izgalmas lenne. De sajnos nem az. A nem túl mélyen átgondolt történet mellett a színészek sem alkotnak maradandót. Egyiküknek sem sikerül annyira életre keltenie a figuráját, hogy a sorsuk akár csak egy pillanatra is fontossá váljon számunkra, ami egy szereplőinek jelenlétére felépített kamaradarab felé húzó film esetében zavaró hiányosság.
 Száz reggel - Conor Hogan
A filmet főként azoknak ajánlom, akik rajonganak az apokalipszis történetekért, ezért a témában kevésbé tökéletes, inkább csak tisztességesen közepes alkotással is megelégszenek, illetve azoknak, akik Az útnál könnyedebb feldolgozásokra vágynak. No meg azoknak, akik szeretik az ír táj és az arcok szuggesztív jelenlétét...

Száz reggel / One Hundred Mornings
Színes, ír filmdráma, 83 perc, 2009.

Rendező: Conor Horgan
Forgatókönyvíró: Conor Horgan
Zeneszerző: Chris White
Operatőr: Suzie Lavelle
Vágó: Frank Reid

Szereplők: Ciarán McMenamin (Jonathan), Alex Reid (Hannah), Rory Keenan (Mark), Kelly Campbell (Katie), Paul Ronan (Lavelle), Robert O'Mahony (Tim)


A Titanicon vetítik: 
2011. 04.11. 20:00 KINO

18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál
www.titanicfilmfest.hunyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Tóth Barbara --


További írások a rovatból

Tomek Ducki: Életvonal
Interjú Csepeli Eszter operatőrrel önismeretről, fejlődési folyamatról és meghatározó pillanatokról
Beszámoló a 10. Frankofón Filmnapok és Fesztivál programjáról
70. Berlinale, 2020. február 20–március 1.

Más művészeti ágakról

art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja
színház

ínház a oronav özepén (2) ínház a oronav özepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*
irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés