bezár
 

irodalom

2011. 04. 15.
Déli könyvek
Az újvidéki Forum Kiadó köteteinek bemutatója a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Déli könyvek Az újvidéki Forum Kiadó 53 éve van jelen a könyvkiadásban. Máig mintegy 2200 kötetet, évente 30 új kiadványt jelentettek meg. A most bemutatott két könyv jól reprezentálja a kiadó sokszínű tevékenységét: Jung Károly néprajzkutató A táltos bűvös könyve című kötetben a Bánság népmese- , népmonda-, és népszokás-gyűjteményét adja közre; a Híd folyóirat Rituális labdajátékok című antológiájában pedig 12 fiatal szerző műveiből ad válogatást.
A táltos bűvös könyvét jegyző Jung Károly a kötet legfontosabb jellegzetességét abban látja, hogy eddig még nem jelent meg kizárólag a Bánságot reprezentáló gyűjtemény. A könyv szövegei Kálmány Lajos 19. századi gyűjtésén alapulnak. Az eredetileg káplánként működő, nagyszájúságáról és heves véleménymondásásról híres Kálmány Lajos gyakori köttözéseivel hozható összefüggésbe a tematikai sokféleség: hiedelemmondák, történeti mondák, eredetmondák, legendák olvashatók A táltos bűvös könyvében, amelyet elsősorban diákok, másodsorban felnőtt olvasók számára ajánl Jung Károly.Aaron Blumm, Terék Anna és Barlog Károly

A Híd folyóirat antológiája, a Rituális labdajátékok, a folyóiratot is szerkesztő Faragó Kornélia válogatása: 12 szerző műveit gyűjti egybe. A folyóiratban publikáló fiatal, még kötettel nem rendelkező szerzőktől a már befutott, több könyvet is jegyzőkig sokan közölnek szöveget: Barlog Károly, Aaron Blumm, Danyi Zoltán, Sirbik Atiila, Szerbhorvát György, Pressburger Csaba, Terék Anna nem ismeretlenek a magyarországi olvasók előtt.

A Rituális labdajátékok megjelentetése azon a tapasztalaton alapul, hogy Faragó Kornélia szerint „van új irodalom”, s még ha „generációról” nem is érdemes beszélni, hiszen a legidősebb és legfiatalabb szerző életkora között 20 év a különbség, a vegyes műfajú, verset, novellát, esszét is magába foglaló kötet jól reprezentálja a legfrissebb irodalmi irányokat.

A bemutató zárásaképpen Aaron Blumm a – közeljövőben a JAK-füzetek sorozatában kötetként is napvilágot látó – Biciklizéseim Török Zolival című prózából olvas fel 3 tekerésnyi részletet, Terék Anna az „építésszel” tett különös hangulatú párizsi utazásról mesél, Barlog Károly pedgi Kovács Istenke címet viselő ciklusának két részletével ismerteti meg a jelenlevőket.

A Híd-könyvek távolabbi tervei között önálló kötetek is szerepelnek: a közeljövőben jelenik meg náluk Tolnai Ottó és Terék Anna könyve.


Aaron Blumm. Fotó: Vadnai Szabolcs
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Benedek Anna --


További írások a rovatból

irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója
Lázár Bence András: Kávé, tejjel című könyv kötetbemutatója
Ötéves lett a Nyolc Ág Művésztábor

Más művészeti ágakról

Seregi Tamás: Jövőbe szédülő lendülettel, Prae Kiadó, 2021
Shannon Murphy: Amíg tart a nyár
építészet

Az eltűnt idő nyomában Az eltűnt idő nyomában
Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével
Interjú Wéber Katával útkeresésről, a színházi és filmes alkotásmódok különbségeiről, külföldi tapasztalatokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés