bezár
 

gyerek

2011. 09. 03.
A Kerekítő-könyvek és -foglalkozások
Énekek és mondókák a gyermeknevelésben (I. rész)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kerekítő-könyvek és -foglalkozások Emlékszem, gyerekkoromban a nyugati volt a menő, a hamburger, a kóla, meg a cartoon network (mert ha valaki sokat ül a rajzfilmek előtt, akkor felsőfokon beszél majd angolul, mire iskolába megy, ez az urban legend is létezett). Most meg a háztáji bio, a mangalicakolbász és a hordozókendő számít menőnek. Jófelé megy a világ, gondolom én. Persze a „vissza a gyökerekhez”-törekvésnek is vannak súlyos és vicces hátulütői, de most örvendezünk, például a Kerekítő-mozgalom hihetetlen sikere fölött.
A szürkemarha és a tarsolylemez mellett nagy magyar örökségünkbe tartoznak az évszázadok óta énekelt, dünnyögött, motyogott népi babusgatódalok és szövegek. Ez olyan kimeríthetetlen, gazdag kincs, amit korszakok és emberöltők rostáltak ki és válogattak meg: nagy hiba lenne veszni hagyni, az aktuális menőségi faktortól függetlenül. Szerencsére, mint a búvópatak, ha éppen nincs is szem előtt, később újra a felszínre bukkan: mindig vannak, akik életben tartják ezeket az egyszerű, mégis gyönyörű szövegeket, hogy aztán egy következő generáció újra rácsodálkozhasson a szépségükre.

Így fedezhetjük fel újra mi is a népi mondókákat többek között Jakabosné Kovács Judit és a Kerekítő könyvek, foglalkozások segítségével. Érdemes megfigyelni, hogyan formálódott a közös népdalkincs feldolgozása az egyes pedagógusok egymásnak átadott tapasztalatai és különböző céljuk, egyéniségük, stratégiájuk szerint. A Kodály-módszert magát Kodálytól tanuló és az elveket gyakorlatban továbbfejlesztő, nagy hatású zenepedagógus, Forrai Katalin tanítványa volt dr. Gállné Gróh Ilona, aki a gyermekkori zenetanulás módszerét Ringatónak nevezte el (erről egy következő cikkben írok), tőle pedig tanult többek között Jakabosné Kovács Judit. Utóbbi drámapedagógusként dolgozott több mint egy évtizedig, pedagógiai tapasztalatainak eredménye a 2009-ben a Naphegy kiadó gondozásában megjelent első Kerekítő, és maga a mozgalom is.
Bevallása szerint a szerzőt saját selyemfestményei inspirálták egy színes-szagos, szülők és nem szakmabeliek által is kézbe vehető, akár gyermekek által is lapozgatható könyv megalkotására. A könyvecskébe olyan kipróbált mondókák, ringatók, babusgatók, hempergetők, cirógatók és egyéb dédelgető szövegek kerültek, amik tapasztalatai szerint a foglalkozásaira járó szülők és kisgyermekek kedvencei. Ő maga kezdett el illusztrációkat készíteni a kötethez, de a munka végül Kállai Nagy Krisztinához került, aki a rá jellemző profizmussal teremtette meg a mondókák tündéri, de nem tolakodó, és egyáltalán nem édeskés világát. Az első („a kék”) Kerekítő könyvvel együtt kezdte el megszervezni a Kerekítő-hálózatot: néhány drámapedagógus, óvodapedagógus kollégájával kidolgozták a Kerekítő-foglalkozások tematikáját, talán nem is gondolva még, milyen nagy kiterjedésű franchise alapjait hozva létre ezzel.
Mert a Kerekítőnek akkora sikere lett, hogy szinte robbant. Olyan ez, mint a joghurt: mindenki tudja, hogy egészséges, de örülünk, ha szép csomagolásban vehetjük meg, és az íze is finom. A Kerekítős mondókák nem Jakabosné szellemi termékei, hiszen népi gyűjtésről van szó. Viszont közel hozza a babusgatást az olvasóhoz, szájbarágás nélkül elmagyarázza és megtanítja, emlékezteti és segít neki anélkül, hogy szakmázna. Vannak hasonló könyvek a piacon, de a Kerekítő abban egyedülálló, hogy nem a pedagógusoknak készült, hanem kifejezetten a „végfelhasználók”, a szülők és a gyermekek igényeit vette figyelembe: kicsi, könnyű, vidám, egyszerű instrukciókkal dolgozik, és nem borzaszt el a mennyiséggel sem.
Jakabosné Kovács Judit emellett nagy figyelmet fordít a kommunikációra és a közösségépítésre is. A kerekito.hu honlap naprakész, és rengeteg hasznos információt tartalmaz: amellett, hogy bele lehet kukkantani a könyvekbe, el lehet olvasni a sajtómegjelenéseket és kritikákat, és folyamatos tájékoztatást kapunk a készülő kiadványokról, az alkalmakról. Az egykori Kerekítő-foglalkozások az évek alatt differenciálódtak, így Kerekítő ölbeli játékra, tippentőre és bábos tornára is vihetjük a gyermekeket. De kereshetünk helyszín, vagy foglalkozásvezető szerint is. A tájékoztatás mellett remek hanganyagokat találunk a mondókákról, amelyeket típus szerint rendszereztek, így pontosabban navigálhatunk a tapsoltatók, hangutánzók, lovagoltatók és társaik között.

A Kerekítő-termékek közül természetesen a könyvek a legfontosabbak. A kék mellett megjelent egy sárga album is, amely ugyanazzal az igényességgel összeállított gyűjtemény, és újabb 20 mondókát tartalmaz, Kállai Nagy-Krisztina grafikáival. A 2011-es könyvhéten pedig megismerkedhettünk Kerekítő manó kalandjaival, amely kifejezetten a kisgyermekeknek készült, lapozgató formájában. Kerekítő manó egy kis házban lakik, és egy napjának minden eseményét közös mondókamondással és dédelgetéssel köthetjük össze. Mivel a családban van célközönség, ezért saját tapasztalat alapján mondhatom, hogy Kerekítő manó is igen népszerű, de furcsa módon könyvkötészetileg kevésbé bírja a szorgos kis kezek érdeklődését, mint az elvileg inkább felnőtteknek szánt mondókáskönyvek. Szóval Kerekítő manó napja rövid időn belül darabokra szakadt, bár még így is élvezhető. A két kis mondókás könyvecske viszont még hellyel-közzel tartja a formáját a gyakori használat ellenére is.Leginkább ezt a két könyvet ajánlom tehát, és úgy általában, a kerekítéssel való megismerkedést minden anyukának, akár csak a honlapon való böngészéssel, vagy a foglalkozásokon való ismerkedéssel, de mindenképpen tanuljanak meg minél többet az ölelgetés és szeretgetés tudományából: hiszen mire valók az anyukák, ha nem arra, hogy dédelgessenek, és mire valók az ölbeli kisdedek, ha nem arra, hogy dédelgessék őket.
 
Jakabosné Kovács Judit: Kerekító 1. - ölbéli játékok, mondókák
Illusztrálta Kállai Nagy Krisztina
Naphegy kiadó, Budapest, 2009, 64.o., 1650 Ft.

Jakabosné Kovács Judit: Kerekító 2. - ölbéli játékok, mondókák
Illusztrálta Kállai Nagy Krisztina
Naphegy kiadó, Budapest, 2010, 64.o., 1850 Ft.

J. Kovács Judit: Kerekítő manó egy napja
Illusztrálta Kállai Nagy Krisztina
Naphegy kiadó, Budapest, 2011, 8. o., 990 Ft.

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Miklya Anna --


További írások a rovatból

Wéber Anikó: Visszhangország. Pozsonyi Pagony, 2019.
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa

Más művészeti ágakról

Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés