bezár
 

irodalom

2014. 05. 29.
Megelőlegezett kötet utáni csend
Simon Bettina és Németh Bálint estje a Macskában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megelőlegezett kötet utáni csend Simon Bettinát inkább prózai hatások érik, mégis a líra területén alkot, kötete pedig van is, meg nincs is. Németh Bálint már kötet előtti szerzőként is a kötet utániakra jellemző csendbe burkolózik, amúgy meg annyira szkeptikus, hogy még magát a szkepszist is megkérdőjelezi. A két fiatal költő ilyesmikről beszélget a hangulatos Macska Presszóban Borsik Miklóssal, a Rovarokkal suttogó című beszélgetéssorozat szerkesztőjével.
A magyar irodalomban egészen Balassi Bálintig nyúlik vissza Isten megszólításának hagyománya – ez jut eszébe a beszélgetést vezető Borsik Miklósnak Németh Bálint verseit elemezve. Utóbbiakban azonban a gyakori megszólítási forma a költői hagyomány és önmaga paródiája, irónia és önirónia, illetve inkább egy logikai lépés, mintsem valós párbeszéd kezdeményezése az Úrral. Kevésbé számít, hogy ő maga hisz-e vagy sem, és úgy gondolja, ha ezt a megszólítást komolyan venné, az most, 2014-ben nem is lenne hiteles.Hasonló logika vezet az anya megszólításához Simon Bettina verseiben: az anya tulajdonképpen kicserélhető, ahogy Németh Bálint sem feltétlenül egy természetfeletti lényhez beszél. A mindkét költőnél szembeötlő hiány motívumát Borsik Miklós az árvasággal kapcsolja össze. Kettejük költészetét összehasonlítva megállapítja, hogy Bálintnál a humor annyira hangsúlyos, hogy az kis túlzással szinte már stand-up comedybe fordul, Bettina viszont kevésbé ironizál, illetve kevésbé ornamentalizál.

Bálint elmondja, hogy szeret mindent megkérdőjelezni, sőt már-már annyira szkeptikus, hogy még magát a szkepszist is gyanakvással kezeli. Nagy kérdés számára, hogy lehet-e pénzt csinálni a költészetből, vagyis a költő vajon tud-e fizetni a szavakkal, a versekből készíthet-e mondjuk melegszendvicset. A gyerekkori traumák feldolgozását tipikus elsőkötetes hozzáállásnak tartja, iróniával áll az "írás mint terápia" kliséjéhez is, noha például bizonyos családi problémák nála is központi témának számítanak.Szkepticizmusa nem sötét, sokkal inkább humoros a moderátor szerint, a gyakori szóviccek, a szólások, közmondások funkcióval ellátott kijátszása, a frázisok újrakontextualizálása Marno János költészetét juttatják eszébe, de bevillanhatnak a nyolcvanas és kilencvenes évek underground zenekarainak dalszövegei is, teszem hozzá én, ismerve Bálint rajongását az Európa Kiadó, a Balaton, a Neurotic, a Vidámpark vagy a Karabély iránt. Marno verseihez képest amúgy kevésbé tartja szuggesztívnek saját szövegeit, de állítása szerint nem is mer olyan szuggesztív lenni, mint ő.

Bettinánál is visszatérő téma a család. Verseinek tömörsége látszólagos ellentétben áll azzal, hogy szereti Tolnai Ottó költészetét, aki viszont nagyobb lélegzetvételű szövegekkel fejezi ki magát. A fiatal költő néha csak dokumentál, egy-egy megfigyelés köré építi tömör, sokszor dísztelen, haiku-szerű verseit. S amikor viszont személyesebb, akkor olyan, mint mondjuk a szintén szóba hozott Nemes Nagy Ágnes teljes életműve. A költőelődök mellett egyébként ugyanúgy érik prózai hatások is, például Tóth Krisztina részéről, még ha ezek a hatások máshogy is csapódnak le nála.Kötete egyik szerzőnek sem jelent meg, Simon Bettina azonban úgy érzi, egy korszakot lezárt: mintha lenne is kötete, meg nem is. Németh Bálint a kötet utáni hallgatás állapotába került már most, kötet előttiként, mivel megírta a Kiküszöbölést, és már csak a könyv megjelenésére vár. A címadó vers kapcsán jön szóba a halál: egy hozzátartozó elvesztésének traumáját, amelyről beszélni kéne, de mégsem szeretne, a "mert meghalt" félmondat ismételgetésével próbálja kiküszöbölni. Írt azonban más jellegű traumáról, a lakásban megjelenő hangyák inváziójáról is. Megtudjuk, hogy a probléma csak átmenetileg oldódott meg: róluk szóló vers ide vagy oda, az apró rovarok újra megjelentek nála.
nyomtat

Szerzők

-- Szarka Károly --


További írások a rovatból

Bemutatták Karacs Andrea Fóliázott szívek című verseskötetét
Bemutatták a 93. Ünnepi Könyvhétre megjelent három Apokrif-kötetet
Gerevich András Légzésgyakorlatok című kötetének bemutatója a Margón

Más művészeti ágakról

Első alkalommal adták át a Jerger Krisztina-díjat
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kondor Ádám válaszol


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés