bezár
 

gyerek

2014. 06. 21.
Visszagyerekedős lélekkaland
Gurmai Beáta: Világszám
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszagyerekedős lélekkaland Ahogy elkezdtem olvasni a könyvet, azonnal magával ragadott a lendülete, visszarepített a gyermekkorba, én is légtornász lettem, meg egykerekeztem, aztán kiálltam kurjantatni a porondra, és ott láttam magam pindur emberpalántaként, kifeszített mellkassal büszkén, a világot jelentő deszkákon.
Gurmai Bea Világszám című mesekönyvének szereplőit ismerem, törékeny, hallgatag kislánykák. Minnára az egyik szereplőre a négyből, Gubica lányom másodikos osztálytársára immár úgy tekintek, mint egy mesefigurára. Az orgonasíp egyenletességgel egymást követő kisasszonykák története annyira eleven és úgy visz kalandra, hogy átélem, amint éjszaka, pontban éjfélkor átbucskáznak a fejükön és kilibbennek (jaj, még az utcanév is olyan meseszerű és találó) a Gül Baba utcai ház ablakán, kacarázva átrepülnek a város felett a Hét Tündéreinek Palotájába, amely éppen hétszer hét, azaz negyvenkilenc szárnycsapásra volt a lepkelányok szobájától.


 
Hétfő Hermina, a Hét Tündéreinek egyike fogadja a négy lányt, Lédát, Minnát, Lolát, Paulát, és úgy tessékeli át a kishölgyeket egy tükrön keresztül a varázslatba, mintha csak egy tó vizében mártóznának meg azok.

Egyszercsak a négy szereplő koromsötétben, fürészpor-, és oroszlánszagban, lélegzet-visszafojtva szorongatja egymás kezét... Amikor hirtelen reflektorfény gyúl, és a lánykák egy cirkuszi porondon találják magukat. Artistákat meghazudtoló magabiztossággal ki-ki eljátssza a maga produkcióját: Léda, a legidősebb légtornászként bűvöli el a nagyérdeműt, Minna és Lola egykerekű akrobatákként debütálnak tüllben, és aztán a végén a pindurka, pelusos Paula mászik be négykézláb a porondra. Rajta minden szem és fény, peregnek a dobok, a zenekar tust játszik, lassan, óvatosan, kissé reszkető lábakkal Paula feláll, a cirkuszban néma csend lesz, hökkenten figyelik, mi fog történni, és a legfiatalabb artista, ekkor lép egyet! Segítség és védőháló nélkül! VILÁGSZÁM!


 
A leheletkönnyű, bűbájos történet úgy végződik, hogy a lányok visszarepülnek sebesen a szobájukba, magukra húzzák a paplant és lehunyják a szemüket, hogy mire Anya és Apa belép a gyerekszobába, az alvók látszatát keltsék. Sikerrel.

Szülőként, este ágybabújáskor sokszor hallgatom mosolyogva kislányom “képtelen" meséit. A Világszám elolvasása után más megvilágításba kerülnek a történetei, ősi, triviális erőt kaptam vissza, és gyermeki lelkem kalandját éltem át a Világszám lányaival/mesefiguráival. Gurmai Bea betűinek világát Cornides Ágnes úgy illusztrálta, hogy még élethűbb legyen a mese, és még fesztelenebbül szárnyaljunk majd keddi házigazdánkkal, Kedd Karolával. Szerdai vendéglátónk neve már titokhomályban, de mivel visszagyerekedtem, magam fedezem fel tündéreimet, Szerda Szerénkét, Csütörtök Csengét, Péntek Pólikát, Szombat Szilviát. Hát nem egy Világszám?!
 
A cikkben szereplő képek forrása a könyv illusztrátorának blogja.
 
Gurmai Beáta: Világszám
illusztrálta: Cornides Ágnes
Nagyhegy kiadó, 2014.
32 oldal, 1600 Ft

 
nyomtat

Szerzők

-- szabolcs datki --


További írások a rovatból

gyerek

Ünnepeljük könnyűzenével a gyermeknapot
Május 29-én 10h-15h közt minden a gyermekeknek szól a Müpa körül
gyerek

Pagonyfeszt a Dürer kertben Pagonyfeszt a Dürer kertben
Családi program május 22-én
gyerek

Fejbecsap és fogvatart Fejbecsap és fogvatart
Beszélgetés Péczely Dórával, a Szevasz antológia szerkesztőjével
gyerek

A költemény titkának megőrzése A költemény titkának megőrzése
Takács Zsuzsa: Spirálfüzet. Magvető Kiadó, 2021

Más művészeti ágakról

Viszonylagos öröklét – Nemes Nagy Ágnes 100
Gondolatok Simon Márton költő, és iamyank felolvasó koncertje kapcsán
Bartis Attila Jávai kalandjairól mesélt


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés