bezár
 

irodalom

Előrendelhető Bánhidi Lilla Sorsod Borsod című krimije
Előrendelhető Bánhidi Lilla Sorsod Borsod című krimije
Május elején jelenik meg a Prae Kiadó Krimi Ma sorozatának új darabja, Bánhidi Lilla Sorsod Borsod című regénye. A bemutatója május 13-án 20:30-tól a Margó Fesztiválon lesz, ahol Bánhidi Lillával és Gráczer Lászlóval Mészöly Ágnes beszélget.
Az író lombjai mögött
Az író lombjai mögött
2022 nyarán Saját erdő címmel portréfilm született az akkor 80 éves, irodalmi Nobel-díjra jelölt Nádas Péter íróról Kárpáti György Mór rendezésében. A filmet 2023 március 30-án mutatják be a Cirko-Gejzír Moziban. A film sajtóvetítésén jártunk.
Kiss Dávid nyerte a Makói Medáliák díjat
Kiss Dávid nyerte a Makói Medáliák díjat
Makó Város Önkormányzata 2005-ben, a József Attila Emlékévben megalapította a Makói Medáliák díjat, mellyel minden évben egy fiatal, első kötetét megjelentető, tehetséges, magyar nyelven író költőt kíván támogatni. Idén Kiss Dávidnak ítélték a díjat. - értesítette a Prae.hu-t a város önkormányzatának képviselője. 
Budapest Nagyregény -  23 szerző 23 története Budapest egy-egy kerületéről
Budapest Nagyregény - 23 szerző 23 története Budapest egy-egy kerületéről
Budapest fővárosa nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. 23 kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben, amelynek eredményeként 2023 novemberében megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény. Karácsony Gergely főpolgármester szavaival: „A benne élőktől válik Budapest azzá, ami.”
Beszélgetés Petőfi Sándor irodalmi emlékezetéről
Beszélgetés Petőfi Sándor irodalmi emlékezetéről
2023. március 22-én megnyílt a Blinken OSA Archivumban a Petőfi születésének 200. évfordulójára rendezett, PETŐFI MINDEN IDŐBEN: A Petőfi-kultusz politikai változásai 1942 és 1956 között című kiállítás. A felolvasással egybekötött beszélgetésre április 5-én, szerdán 18 órától kerül sor a Blinken OSA Archivum Centrális Galériájában - értesítették a Prae művészeti portált a szervezők. 
Faludy György hagyatékával bővült a Sziveri intézet gyűjteménye
Faludy György hagyatékával bővült a Sziveri intézet gyűjteménye
A közelmúltban a Villon-átköltések és a Pokolbéli víg napjaim legendás, s egyben vitatott megítélésű alkotója, Faludy György (1910-2006) Kossuth-díjas magyar költő, műfordító és író izgalmas örökségéből kerültek a Pannon Egyetem MFTK Sziveri Intézetének szakmai felügyelete alá dokumentumok - értesítette a Prae-t az intézet. 
OGM Fotónapló - 2023 március
OGM Fotónapló - 2023 március
Akkor még nem voltam túl türelmes ember, de a Balatont mindig tudtam tisztelni. Egy hiba csúszott csak be, ugyanitt, pár évvel ezelőtt: apám sakkozni akart a házigazda Györgydeák Gyurival. Nyugiban. Ezért azt mondta, hogy ha összepecázok húsz békát, este megcsinálja a combokat. Sárga szirmot szúrtam a sneciző horogra és belengettem a békák elé. Fél óra múlva megvolt a húsz, vittem be a vödröt. – Oláh Gergely Máté tárcáját olvashatják.
Idén nem adják át a Libri irodalmi díjakat
Idén nem adják át a Libri irodalmi díjakat
Gazdasági megfontolások miatt idén nem adják át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat - közölte a Libri-Bookline Zrt.  
Szállj a gépmadárral
Szállj a gépmadárral
„A költészet 360 fokos létező” – vallotta Szkárosi Endre, aki művészetében szavak, hangok, képek és terek összeolvasztásával emelte ki a szöveget annak kétdimenziós voltából. Március 22-én, halálának első évfordulóján az Olasz Kultúrintézetben rendeztek emlékestet a költő, italianista és irodalomtörténész tiszteletére. Munkásságáról Deczki Sarolta beszélt, majd Ladik Katalin performansszal idézte fel közös alkotóéveiket. Verseibe felolvasások, valamint videó- és hangfelvételek nyújtottak betekintést, a kortárs olasz líra fordítójaként végzett tevékenységéről pedig tanítványai számoltak be. Az eseményen közreműködtek a költő lányai, Szkárosi Niké és Agapé is, akik az Egy másik ember című kötetből olvastak fel. A rendezvényt Koltay Szonja filmje zárta.
A magyar költészet napján tartják a Versünnep 2023 döntőjét
A magyar költészet napján tartják a Versünnep 2023 döntőjét
A Versünnep Alapítvány versenyprogramjára jelentkezett hivatásos előadóművészek nyilvános elődöntőjét április 3-án és 4-én tartják a Budapesti Operettszínházban, a szintén nyilvános döntőre április 11-én, a költészet napján kerül sor a Nemzeti Színházban. A verseny zsűrije neves színészekből áll, de képzőművész, zongoraművész, kritikus és filmrendező is megtalálható a jeles grémiumban. A verseny döntőjébe jutó előadók értékes tárgyi- és pénzjutalmakban részesülnek - értesítették a Prae művészeti portált a rendezvény szervezői.   
10   11   12   13   14   15   16   17   18 
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés