bezár
 

irodalom

2013. 04. 20.
Áfra János kapta idén a Makói Medáliák-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Áfra János kapta idén a Makói Medáliák-díjat Áfra János, a Glaukóma című verseskötet elsőkönyves szerzője 2013. április 11-én délelőtt vehette át a Makovecz Imre által tervezett makói Hagymaház 400 fős dísztermében az előző év legjobb elsőkötetes költőjének járó Makói Medáliák-díjat.
A díjat 2005-ben, József Attila születésének centenáriumára alapította Makó város önkormányzata. A díjazott személyére szakmai kuratórium tesz javaslatot; 2010-től egy "fiatalított", háromtagú (Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland) grémium feladata ez (korábban Ilia Mihály, Lator László, Füzi László és Grecsó Krisztián voltak a kuratórium tagjai), Mátó Erzsébet pedig, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatójaként a díjat adó város részéről segíti a mindenkori testület munkáját. A díj maga egy – Csányi Katalin szobrászművész által készített – bronzplakett és bruttó százezer forint pénzjutalomból áll. Az eddigi díjazottak: Haraszti Ágnes (2005), Kollár Árpád (2006), Bálint Tamás (2008), Varga Zoltán Tamás (2009), Svébis Bence (2010), Simon Márton (2011) és Deres Kornélia (2012).

A kuratórium indoklását Mátó Erzsébet olvasta fel, melyet ebben az évben Turi Tímea írt:

"Az elsőkötetes díjakat odaítélő kuratóriumok munkája mindig ellentmondásos, hiszen az elsőkönyvek között kell keresniük valamilyen nem elsőkönyvszerűt – ilyenkor a »kiforrott«, az »érett« szavak a leggyakrabban használt jelzők. »Kiforrott« és »érett« Áfra János kötete, a 2013-as fiatal költők publikációi közül kiemelkedő Glaukóma, amely nélkülözi az elsőkönyves gyerekbetegségeket: ez a könyv ugyanis nem dokumentuma, de eredménye egy útkeresésnek. Egy mások tekintete és mások elbeszélése által meghatározott élet történetét olvashatjuk a könyvben, annak az idegen tapasztalatnak a következetes ábrázolását, hogy hiába érezhetjük úgy, az élettörténetünk megalkotásában magunkra maradunk, a magányunk nagyon sok tekintet keresztmetszetében jön létre, sőt, talán épp azért érezhetjük magunkat egyedül, mert végtelenül sok különböző tekintet elbeszélésének vagyunk kiszolgáltatva, amelyek nem feltétlenül tudnak egymásról. Külön érdekes, hogy egy férfi szerző egy férfi élettörténetét hangsúlyozottan női tekintetek által próbálja elbeszélni úgy, hogy a szövegekből mégis hiányzik a kortárs magyar irodalom nemváltó darabjainak néhol modoros mórikálása. A jelzetten nőies hangok empatikus imitálása nem enyhít – sőt – a Glaukóma versvilágának szikár kíméletlenségén, az érzékelés zavarbaejtően precíz analízisein. Áfra Jánosnak sikerült megalkotnia egy olyan költészetet, amely bár rokon a kortárs magyar líra érzékeny, intellektuális versvilágával, mégis szuverén, komoly, másokkal össze nem téveszthető nyelven szólal meg.

Áfra János kötete méltán részesült pozitív kritikai fogadtatásban. A szerző 1987-ben született Hajdúböszörményben, jelenleg Debrecenben él. A Debreceni Egyetem magyar nyelv és irodalom alapszakján, valamint filozófia minorján, majd ugyanitt az irodalom és kultúratudomány mesterképzésen végzett. A Kulter.hu alapító főszerkesztője, a prae.hu és a Szkholion szerkesztője, az Alföld tördelőszerkesztője. Az irodalom mellett képzőművészettel, művészeti írással is foglalkozik – minden bizonnyal sokat fogunk még róla hallani."
Dr. Siket István átadja Áfra Jánosnak az idei díjat

Forrás: Science Caffe
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Az Irodalmi Szemle legújabb lapszámbemutatójáról
Gerőcs Péter: Werkfilm, Kalligram, Budapest, 2022.
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.
Bemutatták Németh Gábor Dávid: Lebegő arborétum (Prae Kiadó, 2022) című verseskötetét

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Sőrés Zsolt válaszol
Ugrin Julianna és Vizkelety Márton: A döntés


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés